Mirja Zupčić

Datum objave: 28. 05. 2024.

Prehrana bez glutena osvaja sve više poklonika diljem svijeta, a tomu su djelomično zaslužni i mnogi hollywoodski glumci koji ju promoviraju, ne nužno iz zdravstvenih razloga, već iz onih pomodarskih. Prehrana bez glutena često se doživljava kao zdrava prehrana, međutim, je li to zaista tako?

Celijakija i intolerancija na gluten

Gluten je protein koji se prirodno nalazi u pšenici, ječmu, raži i zobi. U proizvodima poput kruha igra ulogu ljepila i omogućuje im da zadrže svoj oblik. Gluten se može naći i u nekim neprehrambenim proizvodima poput balzama za usne ili ljepila za markice. Za osobe koje boluju od celijakije ovaj je protein izrazito štetan. Imunološki sustav osobe oboljele od celijakije u prisutstvu glutena u crijevima reagira burno, a reakcije ostavljaju trajne posljedice na sluznicu tankog crijeva. Oštećena sluznica neučinkovito apsorbira nutrijente dovodeći do različitih poremećaja u organizmu uključujući anemiju, usporeni razvoj, gubitak tjelesne mase pa čak i multiplu sklerozu, osteoporozu, neplodnost i neurološke probleme.

Celijakija se liječi jedino doživotnom bezglutenskom prehranom. I minimalne količine glutena ostavljaju štetne posljedice stoga celijakičari moraju eliminirati iz prehrane većinu pekarskih proizvoda, piva, slatkiša, kolača, hrenovki i drugih procesiranih vrsta mesa te mnoge druge proizvode.

S druge strane, postoje slučajevi intolerancije na gluten, a da se ne radi o celijakiji. Simptomi takve intolerancije su napuhavanje i vjetrovi, proljev, umor, glavobolja i kožni osip. Iako takva intolerancija nije univerzalno priznata kao poremećaj, iskustveno se pokazalo kako se kvaliteta života mnogim osobama značajno poboljša nakon eliminacije glutena iz prehrane.

Što kažu istraživanja?

Može se reći kako je gluten štetan samo za osobe koje pate od celijakije, a dok ostalima vjerojatno ne škodi. Barem je tako pokazala studija znanstvenika iz Australije iz 2013. godine koja nije uspjela dokazati da je gluten uzročnik simptoma intolerancije kod osoba koje smatraju da im gluten stvara probleme. Tim znanstvenika je zapravo došao do zaključka kako bi uzročnik simptoma mogli biti ugljikohidrati zvani FODMAP (fermentabilni oligo, di i monosaharidi i polioli).

Kada je bezglutenska dijeta štetna?

Mnogi stručnjaci smatraju kako bezglutenska dijeta može biti i štetna za osobe koje pate od celijakije, a da toga nisu svjesne. Simptomi celijakije mogu biti prikriveni stoga se može dogoditi da osoba misli da se radi o intoleranciji na gluten, a zapravo pati od nedijagnosticirane celijakije.

Dok si osobe intolerantne na gluten mogu priuštiti gluten u tragovima, celijakičari nikako ne smiju, stoga će dugoročno gledano gluten u tragovima potiho raditi štetu u crijevima.

Danas su na tržištu prisutni mnogi proizvodi s oznakom bez glutena poput slanih grickalica, keksa i slatkiša koji mogu biti jednako kalorični, masni, slani i slatki poput sličnih glutenskih proizvoda, međutim, stvaraju privid da se radi o nutritivno prihvatljivijim proizvodima.

Ono što je pozitivno jest da je zajedno s pojavom intolerancije na gluten, svijest o celijakiji uvelike porasla i celijakičarima je sada hrana bez glutena dostupnija. Također, izbacimo li ili smanjimo gluten u prehrani primorani smo uvesti druge namirnice koje zamjenjuju pšenicu, ječam i raž, stoga ćemo se hraniti raznovrsnije što je jedan od osnovnih postulata pravilne prehrane. Razmislimo li malo, primjetit ćemo kako je pšenica jedina hrana koju jedemo svakodnevno više puta dnevno. Konačni savjet osobama koje pate od simptoma intolerancije na gluten glasi da prvo pretragama isključe mogućnost postojanja celijakije, a tek onda prigrle bezglutensku prehranu, pazeći pritom da je uravnotežena.

Tekst objavljen na portalu Zdravo budi

Pošalji prijatelju na email

Komentari