Datum objave: 22. 04. 2014.

Biljni čajevi se od pamtivijeka koriste za liječenje, čišćenje i poboljšanje rada organizma. No, biljni su čajevi, u pravilu, i odlični suputnici u borbi protiv suvišnih kilograma i toksina uzrokovanih pretjeranim uživanjem (blagdanskih) delicija. Čajevi su, općenito, vrijedan izvor polifenola, vitamina, minerala, aminokiselina i preko 400 drugih blagotvornih sastojaka od kojih mnogi potiču metabolizam. Čaj, sam po sebi, lagana je tekućina visoke nutritivne vrijednosti. Ako se tome pribroji svojstvo poticanja osjećaja sitosti i posljedično, opskurniji unos hrane, čaj se uistinu može promatrati i kao sredstvo za mršavljene.

Među stotinama vrsta čajnih napitaka, izdvajamo 5 „veličanstvenih“ čajeva čije ti lagano ispijanje može pomoći u lakšem savladavanju nepoželjnih kilograma.

Zeleni čaj
Zeleni čaj je superheroj u borbi protiv suvišnih kilograma i čišćenju organizma. Kako bi se proizveo zeleni čaj, svježe ubrani listovi se brzo pare da bi se inaktivirali enzimi i na taj način spriječila fermentacija. Upravo zbog te minimalne obrade zeleni čaj sadrži velike količine farmakološki aktivnih sastojaka polifenola - katehina koji potiču gubitak tjelesne mase, ali i blagotvorno djeluju na cjelokupno zdravlje.

Najznačajniji katehin zelenog čaja naziva se (-)-epigalokatehin-3-galat (EGCG) i upravo je on zaslužan za manji opseg struka konzumenata ovog izvrsnog napitka. Naime, EGCG povećava potrošnju energije potrebne za probavu, apsorpciju i metabolizam hrane. Također, EGCG stimulira oksidaciju masti što rezultira smanjenem zaliha masnog tkiva. Dodatno, čak i pri prehrani koja obiluje mastima, dugotrajni unos EGCG –a smanjuje nakupljanje masnog tkiva, a time i pojavu prekomjerne tjelesne mase. Naime, in vitro studije pokazuju da katehini zelenog čaja, osobito EGCG ometaju probavu i emulgiranje masti što su ključni koraci u apsorpciji masti iz hrane. Na taj je način i smanjenja akumulacija masti u tkivima.

Uz dokazani učinak na liniju, zeleni čaj je učinkovit i u čišćenju organizma jer se pokazalo da povećava proizvodnju ključnih detoksikacijskih enzima i na taj način potiče izlučivanje štetnih tvari iz organizma.

Za najbolje rezultate preporuka je zeleni čaj ispijati 2 do 3 puta dnevno. Pritom je optimalno piti ga nezaslađenog.

Oolong čaj
Oolong čaj je polufermentirani čaj na granici između crnog i zelenog, ponekad referiran kao „aromatični neprijatelj masnoća“ jer učinkovito smanjuje stvaranje masnih naslaga i potiče mršavljenje.

Poput zelenog čaja obiluje polifenolima koji povećavaju potrošnju energije potrebne za probavu, apsorpciju i metabolizam hrane. Time smanjuju pretvorbu energije iz hrane u masno tkivo, što su potvrdili i japanski znanstvenici koji su otkrili da ispijanje oolong čaja 15-ak minuta prije obroka bogatog ugljikohidrata smanjuje skladištenje suvišnih kalorija u masne stanice.

2 šalice dnevno ,kolika je preporučena doza ovog aromatičnog čaja koji okusom i mirisom asocira na cvijeće i voće, dovoljno ti je da ubrzaš metabolizam i suprostaviš se suvišnim kilogramima.

Čaj od hibiskusa
Hibiskus je jedan od najljepših cvjetova tropskih zemalja. Prepoznatljive crvene boje i kiselkaste arome, posjeduje blagotvorna svojstva koja se cijene već stoljećima. Jedno od njih je i pomoć u regulaciji tjelesne mase. Naime, hibiskus je vrijedan izvor vitamina C i flavonoida koji pomažu detoksikaciju organizma. Hibiskus je ujedno i diuretik te smanjuje osjećaj napuhanosti.

Čaj od hibiskusa ujedno obiluje tvarima koji inhibiraju enzime čija je uloga apsorpcija masti i ugljikohidrata. Poznato je da inhibira proizvodnju amilaze – enzima koji razgrađuje škrob i druge složene ugljikohidrate. Također, sadrži fazeolamin koji inhibira metabolizam masti. Posljedica je smanjena apsorpcija šećera i masti što doprinosi vitkoj liniji.

Kako bi osigurao/la pozitivne učinke čaja od hibiskusa uživaj u njegovoj intenzivnoj aromi 1-2 puta dnevno.

Čaj od kopriva
U pučkoj medicini kopriva ima dugu tradiciju u otklanjanju brojnih tegoba. U današnje vrijeme najviše se koristi kao diuretik kod upala mokraćnih puteva i bubrežnih kamenaca te kao pomoć u liječenju reumatskih tegoba.

Lišće koprive sadrži puno klorofila, organskih kiselina i 10 posto mineralnih soli s dosta kalcija, kalija, fosfora i željeza. Za koprivu se često u literaturi kaže da je sredstvo za čišćenje krvi jer djeluje na način da potiče izmjenu tvari pa samim time i uklanjanje štetnih tvari što ide ruku pod ruku s procesom mršavljenja. Nema dokazanih štetnih djelovanja, a jedine zabilježene nuspojave su lakše želučano crijevne tegobe. Također valja napomenuti da se ne preporuča osobama koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi poput warfarina, jer može ulaziti u interakciju s njima.

Lotus čaj
Biljka lotus (Nelumbo nucifera) je višegodišnja vodena biljka slična američkom lopoču (water lily) i poznato je ljekovito sredstvo kineske i indijske tradicionalne medicine.

Značajan dio kemijskog sastava ove biljke čine polifenoli koji blagotvorno djeluju na zdravlje. Koristi se kao sredstvo za snižavanje krvnog tlaka i kao anti-age namirnica, a nedavna su istraživanja zabilježila i njegov utjecaj na tjelesnu masu. Istraživanje objavljeno 2010. godine u časopisu Nutrition and Metabolism pokazalo je kako ekstrakt biljke lotus značajno smanjuje akumulaciju triglicerida u masno tkivo, a povećava razgradnju masnih naslaga. Isto je istraživanje zabilježilo kako se učinak ekstrakta biljke lotus povećava u kombinaciji s l-karnitinom. Iako je ovo istraživanje obavljeno na kulturi stanica, a ne na ispitanicima, biljka lotus svakako dokazuje da ima veliki potencijal kao pomoć pri mršavljenju.

Čaj je samo jedna karika u mršavljenju
Ispijanje čajeva „topitelja masnih naslaga“ svakako može pomoći u postizanju i održanju vitke linije, no ne može napraviti čuda. Ukoliko se ne promjene loše životne navike, samom konzumacijom čajeva nećeš puno postići. Stoga je najbolje, uz ispijanje čaja, pripaziti na prehranu i kretati se jer ćeš samo tako stići do željenih rezultata.

Vitamini.hr

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čaj,

Komentari