Datum objave: 24. 01. 2007.

Trend funkcionalne hrane i prehrambenih proizvoda s dodanom vrijednošću sve je više prisutan u modernoj prehrambenoj industriji i na policama trgovina. Udio zdravstveno osviještenih potrošača neminovno raste i stoga se svake godine na tržište plasira velik broj proizvoda koji udovoljavaju zahtjevima upravo takvih potrošača.

Američki nutricionisti kreirali su top listu novih, zdravstveno osviještenih proizvoda za 2006. godinu. Neki od proizvoda bogati su vlaknima, neki sadrže manji udio šećera ili masnoća, a najuzbudljiviji su proizvodi s inovativnim aktivnim supstancama porijeklom iz biljaka – fitokemikalijama.

1. Kruh i peciva od 100 %-tnog cjelovitog brašna
Amerikanci su potrošači različitih peciva za hamburgere, hot dog, sendviče i stoga su na police trgovina ove godine plasirani različiti proizvodi kojima se osigurava viši unos vlakana, vitamina i minerala, te niži unos zasićenih masti.

2. Tjestenina od različitih vrsta žitarica i mahunarki
Vodeći talijanski proizvođač tjestenine lansirao je liniju tjestenine od najrazličitijih vrsta žitarica i mahunarki poput cjelovitog brašna pšenice, leće, slanutka, ječma, lanenog sjemena, zobi... Ovakva tjestenina organoleptički podsjeća na konvencionalnu, međutim značajno je bogatija vlaknima, esencijalnim masnim kiselinama i drugim vrijednim tvarima porijeklom iz navedenih žitarica i mahunarki.

3. Lasagne od cjelovitih žitarica
Na tržištu su se našle i cjelovite lasagna, s višim sadržajem vlakana i mikronutrijenata od konvencionalnih.

4. Još zdravija varijanta zobenih pahuljica
Zobene pahuljice sa smanjenim udjelom šećera i dodatkom jabuke i cimeta te javorovog slada i smeđeg šećera. Jedno serviranje spomenutih žitarica sadrži 4 g šećera, 3 g vlakana i 130 mg esencijalnim hasnih kiselina.

5. Jaja bogata omega-3 masnim kiselinama
Znanstvenici su shvatili da kokoši hranjene vegetarijanskom dijetom bogatom lanenim sjemenom nesu jaja bogata omega – 3 masnim kiselinama. Takva jaja ujedno sadrže 10 puta više vitamina E, 25 % manje zasićenih masnoća i 16 % manje kolesterola.

6. Novi ‘light’ sirni namazi
Vodeći proizvođač sirnih namaza smanjio je kalorijsku vrijednost po obroku s dosadašnjih 90 kcal na 60 kcal tako što je smanjen udio masti. Proizvodi su ujedno obogaćeni novim okusima poput vlasca i luka, povrća i jagode.

7. Probiotički jogurti kao lijek
Probiotički fermentirani mliječni proizvodi pravi su primjer uspješne izvedbe funkcionalnih proizvoda. Korak naprijed je komuniciranje ovakvih proizvoda kao 'klinički dokazano učinkovitih pri regulaciji poremećaja probavnog sustava'.

8. 'Light' brie
Jedan inovativni proizvođač sira uspio je proizvesti sir brie s 50 % manje masti i 30 % manje kaolrija. Stručnjaci tvrde da tekstura nije sasvim jednaka originalu, ali je okus u potpuosti očuvan.

9. 'Light' sladoled proizveden novom tehnologijom
'Light' sladoled nije ništa novo, međutim, tehnologija 'polaganog miješanja' jest. Ta nova tehnologija osigurava 'light' sladoledima okus sličniji punomasnim inačicama. Neki su kušači komentirali da ne osjećaju razliku između običnog i 'light' sladoleda proizvedenog novom tehnologijom.

10. Praktične mahunarke
Edamame (vrsta zelene soje) od nedavno je dostupna i u rashladnim vitrinama zahvaljujući metodi pakiranja u modificiranoj atmosferi. Ova metoda pakiranja osigurava svježinu koja traje 21 dan.

Dr.sc. Darija Vranešić Bender
-članak objavljen u Jutarnjem listu od 24.01.2007.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: funkcionalna hrana,

Komentari