Datum objave: 05. 03. 2007.

«Ono što je jednom čovjeku hrana, drugome može biti otrov».
Ova jednostavna tvrdnja mogla bi biti biti definicija preosjetljivosti na hranu ili određene komponente hrane. Svi ljudi ne reagiraju jednako na određene namirnice.

Tiramin je derivat aminokiseline tirozin. Nakon dužeg vremena, tirozin u nekim namirnicama, primjerice jajima, mesu i siru, bakterije pretvore u tiramin. Isti proces događa se i u probavnom sustavu kada je probava usporena. Iz navedenog razloga, osobe koje su preosjetljive na tiramin trebaju nastojati održavati redovitu probavu te izbjegavati namirnice koje sadrže tiramin.

Reakcije na tiramin (molekulu nalik na aminokiselinu) mogu biti rezultat konzumiranja sljedećih namirnica:

· Fermentiranih sireva
· Ostalih fermentiranih proizvoda
· Kobasica
· Čokolade
· Crvenog vina
· Avokada
· Piva
· Kvasca
· Ribizla

Simptomi nepodnošenja tiramina uključuju osip, angioedem, migrene, šmrcanje, a ponekad i astmu. Štoviše, neki istraživači smatraju da je više od 20 % migrena uzrokovano nepodnošenjem hrane ili alergijama na hranu.

Tiramin i migrene

Iako mehanizam kojim tiramin uzrokuje reakcije poput migrene nije u potpunosti jasan, rezultati brojnih istraživanja sugeriraju da osobe koje pate od migrena možda u potpunosti ne neutraliziraju tiramin. Dok normalnom neutralizacijom kroz proces detoksikacije tiramin biva apsorbiran u probavnom sustavu, kod osoba preosjetljivih na tiramin povišena razina tiramina apsorbira se u mozgu gdje može uzrokovati poremećaje u moždane funkcije te bol koja se definira kao migrena.

Hrana koja pomaže u detoksikaciji tiramina uključuje namirnice koje sadržavaju sumpor:

· Luk
· Češnjak
· Brokulu
· Prokulice

Tiramin i antidepresivi

Dramatična i potencijalno opasna inetrakcija događa se između antidepresiva poznatih kao inhibitori monoaminooksidaze (MAO inhibitori) i aminokiseline tiramin. Hrana koja obiluje tiraminom uključuje zrele sireve, crno vino, pileću jetru, kvasac i brojne konzervirane i fermentirane proizvode. Osobe koje su na terapiji ovom vrstom antidepresiva moraju izbjegavati navedenu hranu jer interakcija može uzrokovati izrazito povišenje krvnog tlaka i jake glavobolje.

Pošalji prijatelju na email

Komentari