Vitaminoteka

Datum objave: 05. 04. 2023.

Nelagoda u probavnom sustavu, iritabilni kolon, nervozna crijeva samo su neki od kolokvijalnih opisa tegoba koje se javljaju u osoba koje pate od sindroma iritabilnog crijeva (IBS). Stanje je to koje ne predstavlja organsku bolest, već se ubraja u funkcionalne probavne smetnje, a dijagnosticira se na temelju simptoma.

Tegobe koje se najčešće javljaju su proljev, zatvor, nadutost, plinovi, bolovi u trbuhu, osjećaj nepotpunog pražnjenja crijeva, promijenjen ritam obavljanja nužde. Tegobe se mogu pojačavati u stresnim situacijama ili nakon konzumacije pojedinih vrsta hrane koja izaziva intolerancije kod osjetljivih osoba. Trajanje i intenzitet tegoba individualni su, a u podlozi ovog sindroma leže brojni potencijalni uzroci među kojima se posebno naglašava nepovoljan sastav crijevne mikrobiote ili ravnoteža dobrih i loših bakterija u crijevima. Uslijed stresnog načina života, brze i nekvalitetne prehrane te tjelesne neaktivnosti, probavne tegobe danas su sve učestalije u populaciji i pogađaju do 20% ljudi.

Crijevo je u mnogočemu fascinantan i moćan organ, a nazivamo ga i drugim mozgom zbog postojanja dvosmjerne komunikacije između mozga i crijeva, a i zbog činjenice da je u crijevima smješteno čak 100 milijuna živčanih stanica. Na tom tragu, nelagoda u probavnom sustavu ponekad se naziva i “trbušnom glavoboljom”.

Kvaliteta života osoba koje pate od sindroma iritabilnog crijeva značajno je narušena, budući da konvencionalna medicina ne pruža učinkovite terapije za ovo stanje.

Pristup olakšavanju tegoba iritabilnog crijeva treba biti holistički i uključivati metode i sastojke koji ciljaju i um i tijelo. Stoga se i moderni i učinkoviti dodaci prehrani razvijaju tako da sadrže sastojke s različitim, ali sinergijskim djelovanjem.

U nastavku ćemo vam predstaviti glavne karakteristike sastojaka koji predstavljaju svestranu pomoć kod simptoma iritabilnog crijeva.

Ljekovito bilje

Kamilica

Kamilica se koristi već tisućama godinama, a njezine kvalitete prepoznate su još od doba starog Egipta, Grčke i Rima. Čaj i biljni ekstrakti koji se pripremaju od suhog cvijeća njemačke ili prave kamilice (Matricaria chamomilla L.) uvršteni su u farmakopeju čak 26 zemalja. Kamilica je dobro dokumentirana i preporučuje se za razne primjene, a procjenjuje se kako se u svijetu dnevno popije više od milijun smirujućih šalica čaja od kamilice.

Sladić

Korijen sladića (Glycyrrhiza glabra L.) koristi se u Europi od prapovijesti, a dobro je dokumentiran u pisanom obliku počevši od starih Grka. Sladić je jedna od najpopularnijih biljaka iz obitelji Fabaceae (poznate i kao Leguminosae) odnosno mahunarki. Rod Glycyrrhiza potječe od grčkih riječi glykos (slatki) i rhiza (korijen). Ova vrsta je porijeklom iz mediteranskih područja, a ima karakterističan sladak okus zbog sadržaja saponina glicirizina koji je gotovo 50 puta slađi od saharoze. Tradicionalna medicina sladić koristi kod brojnih tegoba uključujući i tegobe gastrointestinalne prirode.

Matičnjak

Matičnjak (Melissa officinalis) je višegodišnja biljka iz porodice metvice (Lamiaceae). Uzgaja se diljem svijeta i koristi se tisućama godina za aromatiziranje hrane, kao sirovina za proizvodnju eteričnog ulja i u tradicionalnoj medicini kao sredstvo koje tjera melankoliju. Svježeg je i slatkasto limunastog okusa s blagom notom okusa metvice.

Metvica

Paprena metvica je popularna trajnica latinskog naziva Mentha X piperita L. koju nerijetko nazivamo i pepermint. Ova malena ljekovita biljka zelenkastog lišća i intenzivnog osvježavajućeg mirisa odlično uspijeva diljem svijeta. Zapisi o upotrebi metvice u terapijske svrhe sežu još do starih Egipćana i starogrčke farmakopeje gdje je zabilježeno da se koristila za inhalaciju kod različitih problema dišnog sustava. Ipak, najpoznatija je tradicionalna primjena metvice kod različitih probavnih tegoba i nelagoda.

Vitamini B kompleksa

Vitamini B kompleksa esencijalne su hranjive tvari što znači da ih naše tijelo ne može proizvesti već ih trebamo unositi putem hrane. Ovi dragocjeni nutrijenti prijeko su nam potrebni nam za svakodnevno funkcioniranje. Naime, bez njih naš probavni sustav ne bi bio u stanju metabolizirati ugljikohidrate, proteine i masti iz hrane, proizvesti energiju te pravilno funkcionirati u cijelosti. Osim toga, B – vitamini su nam neophodni za stvaranje krvnih stanica, pravilan rad jetre, prijenos živčanih signala te zdravu kožu i kosu. Skupini B – vitamina pripadaju tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotenska kiselina (B5), piridoksin (B6), biotin (H), folna kiselina (B9) i kobalamin (B12).

Aktivni ugljen

Aktivni ugljen je prah koji se dobiva preradom drveta. Drvo različitih vrsta (npr. topola, vrba, breza) podvrgava se izgaranju bez plamena odnosno zagrijava se do visokih temperatura u atmosferi s malom količinom kisika. Tako dobiveni ugljen se zatim obrađuje kako bi postao porozan i imao svojstvo adsorbenta što ga čini posebno korisnim u medicinsko-farmaceutskom sektoru. Aktivni ugljen se u probavnom sustavu ne apsorbira već ima sposobnost vezanja molekula i plinova.

Dobre bakterije: Lactobacillus acidophilus LA14 i Bifidobacterium lactis

Bifidobacterium animalis subsp lactis BI-04 je anaerobna, gram-pozitivna bakterija u obliku štapića koja se može naći u debelom crijevu mnogih sisavaca i ljudi. Glavna karakteristika ovog soja bakterija, koje se nazivaju još i "dobre bakterije", jest proizvodnja mliječne kiseline i octene kiseline kao glavnih proizvoda fermentacije. Lactobacillus acidophilus LA14 je također gram-pozitivna bakterija koja pripada skupini korisnih bakterija odnosno dobrih bakterija koje proizvode mliječnu kiselinu razgradnjom ugljikohidrata.

Inulin

Inulin je vrsta ugljikohidrata odnosno topivog vlakna koje se prirodno nalazi u mnogim biljnim vrstama. Značajne količine ovog biljnog polimera, sastavljenog od mnogo molekula fruktoze, možemo naći u čičokama, cikoriji, luku i češnjaku. Molekule fruktoze u inulinu vezane su vezama koje probavni enzimi ne mogu razgraditi, već inulin neprobavljen prolazi kroz probavni sustav i dolazi u debelo crijevo gdje ga fermentiraju bakterije prisutne u debelom crijevu. Inulin se razgrađuje na plinove (vodik i ugljični dioksid), laktat i kratkolančane masne kiseline kao što su acetat, propionat i butirat. Ovi složeni metabolički putevi omogućuju inulinu da okolinu u crijevima učiniti kiselijom što odgovara bifidobakterijama i laktobacilima koji u takvim uvjetima značajno rastu.

Aminokiselina l-triptofan

Triptofan je esencijalna aminokiselina, što znači da ju tijelo ne može samo proizvesti, a koja igra ulogu u proizvodnji serotonina, melatonina i vitamina B3 odnosno niacina. Serotonin je važan neurotransmiter odnosno kemijski glasnik koji između ostalog regulira funkciju gastrointestinalnog sustava, raspoloženje i apetit.

COLONIR® – spoj znanosti i prirode za podršku probavnom sustavu

Inovativna Colonir® formulacija posebno je stvarana kako bi doprinijela uravnoteženoj probavi i olakšala neugodnosti, naročito kod sindroma iritabilnog crijeva. COLONIR® je dodatak prehrani inovativne formulacije koja se temelji na modernoj tehnologiji – T-matrix Lipid™ i MultiARS™.

Troslojna, gastrorezistentna tableta postupno otpušta lipofilne supstance te čuva aktivne sastojke od kiselog želučanog sadržaja. Na taj način aktivne tvari mogu optimalno apsorbirati i ostvariti maksimalnu učinkovitost pri ublažavanju probavnih tegoba.

COLONIR® sadrži 12 pomno odabranih aktivnih sastojaka:

  • ljekovito bilje (metvica, kamilica, sladić i matičnjak)
  • vitamine B kompleksa
  • biljni aktivni ugljen
  • esencijalnu aminokiselinu L-triptofan
  • korisne laktobacile i bifidobakterije
  • njihovu omiljenu “hranu” (inulin).

COLONIR® ne sadrži gluten, stoga je siguran za primjenu u osoba oboljelih od celijakije, intolerancije na gluten i/ili te za sve osobe koje su na dijeti bez laktoze i glutena.

Naručite COLONIR® po 20% povoljnijoj cijeni

COLONIR® je moguće naručiti putem sljedeće poveznice, a prilikom checkout procesa, uz kod VITAMINI20, ostvarujete popust od -20% za online narudžbu.

Pošalji prijatelju na email

Komentari