Petra Bračić

Datum objave: 12. 06. 2024.

Inozitol, često nazivan i vitamin B8, najprije je izoliran iz mišićnih stanica. Tek kasnije uspostavljena je struktura samog spoja, a danas znamo i kako je po svojoj strukturi inozitol zapravo šećerni alkohol. Jedan od devet izomera inozitola je i mio-inozitol, najrasprostranjeniji predstavnik ove skupine spojeva u prirodi.

U hrani je prisutan u obliku fosfolipida koji sadrže inozitol u obliku fitinske kiseline. Glavni prehrambeni izvori mio-inozitola su žitarice, mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke, biljna ulja, ali i artičoke te citrusno voće pri čemu je limun iznimka. Iznutrice poput jetre, bubrega i mozga hrana su životinjskog porijekla u kojoj možemo pronaći mio-inozitol.

Mnogi čimbenici utječu na dnevne potrebe za mio-inozitolom, a povećane su u osoba koje konzumiraju veće količine kofeina, oboljelih od šećerne bolesti ili inzulinske rezistencije, kod osoba koje unose veće količine ugljikohidrata putem prehrane, ali i u osoba starije životne dobi.

Naše tijelo sposobno je samo sintetizirati inozitol, ponajprije u jetri i mozgu i to u količini do 4 g/dan, dok se tipičnom zapadnjačkom prehranom dnevno unese svega 1 g mio-inozitola što je česti razlog posezanja sa dodacima prehrani koji sadrže mio-inozitol.

Utjecaj na zdravlje

Inozitol je važan dio staničnih membrana, ima strukturnu i funkcionalnu ulogu te sudjeluje i u endokrinim reakcijama. Po ulasku u stanicu mio-inozitol se pretvara u inozitol-trifosfat koji djeluje kao glasnik u kaskadnim reakcijama endokrinološkog sustava, uključujući prijenos signala vezanih na inzulin, tireotropni hormon (TSH) te folikul-stimulirajući hormon (FSH). Kako je već ranije spomenuto, mio-inozitol sudjeluje u nizu signalnih puteva putem svojih derivata. Jedan od izomera mio-inozitola je i D-kiro-inozitol, a konverzija mio-inozitola u D-kiro-inozitol odvija se pod utjecajem inzulina. Dostupnost D-kiro-inozitola značajno je povećana u tkivima s velikim nakupinama glikogena, poput jetre ili skeletnih mišića, a potiče i pretvorbu glukoze što rezultira proizvodnjom energije u obliku adenozin-trifosfata (ATP). Poznato je kako nedostatak ATP-a i prekomjerna stimulacija inzulina dovode do reakcija koje u konačnici smanjuju osjetljivost na inzulin što je povezano s razvojem inzulinske rezistencije i debljine. Putem svih ovih mehanizama, mio-inozitol i D-kiro-inozitol mogu ostvariti svoj učinak povećane osjetljivosti na inzulin, čime se smanjuju potrebe za inzulinom.

Sindrom policističnih jajnika (engl. Polycystiy Ovary Syndrome, PCOS) endokrinološki je poremećaj koji zahvaća jednu od deset žena. Uzrokovan je hormonalnim poremećajima, a posljedice PCOS-a mogu biti pojačana dlakavost, hormonalni disbalans pri čemu prevladavaju muški spolni hormoni, smanjena osjetljivost na inzulin ili inzulinska rezistencija te problemi s kožom i kosom. Mio-inozitol može poboljšati funkciju jajnika tj. potaknuti nastanak ovulacije, te, ako se uzima u kombinaciji s folnom kiselinom može dovesti do porasta HDL kolesterola („dobrog“ kolesterola), smanjenja ukupnih triglicerida, smanjenja tjelesne mase te obnove menstruacije i samim time pozitivno djeluje na plodnost. Istraživanja ukazuju na blagotvorno djelovanje niskih koncentracija D-kiro-inozitola ističući kako može obnoviti osjetljivost na inzulin kod žena koje boluju od PCOS-a. Kombinacija D-kiro-inozitola i mio-inozitola mogla bi se pokazati još boljom opcijom za stanja poput PCOS-a obzirom da istraživanja pokazuju kako se povećanjem doze D-kiro-inoztiola kvaliteta jajnih stanica i ocita smanuje.

Potencijalne dobrobiti mio-inozitola zamijećene su i kod hipotireoze. Osobe koje su bile pogođene subkliničkom hipotireozom pokazale su značajno poboljšanje svog stanja kada su uzimale kombinaciju mio-inozitola i selena tijekom 6 mjeseci. Vrijednosti TSH značajno su se poboljšale zajedno s indeksom autoimunosti i statusom štitnjače, a u žena je došlo do regulacije menstrualnog ciklusa i smanjenja razine kolesterola. Posljedično, sudionici istraživanja prijavili su i bolju kvalitetu života.

Preporučeno doziranje

Dodaci inozitola čine se dobro podnošljivima kod većine ljudi. Prijavljene su blage nuspojave kod doza od 12 grama dnevno ili više, iako je važno naglasiti kako su i te doze označene kao sigurne.

Standardna preporučena doza za PCOS iznosi između 2 i 4 grama, no doze mogu varirati. Prijavljene nuspojave uključivale su mučninu, nadutost, poteškoće sa spavanjem, glavobolju, vrtoglavicu i umor.

Do 4 grama inozitola dnevno uzimale su i trudnice u studijama bez nuspojava, zbog čega se smatra kako ni kod ostale populacije ova doza ne bi trebala predstavljati problem. Nema dovoljno studija koje bi odredile sigurnost dodataka tijekom dojenja. Međutim, majčino mlijeko čini se prirodno bogatim inozitolom. Osim toga, nije jasno jesu li dodaci inozitola sigurni za dugotrajnu upotrebu. U većini studija, dodaci inozitola uzimani su samo godinu dana ili manje.

Prije nego što se odlučite za jedan oblik inozitola, preporučuje se konzultacija s liječnikom ili nutricionistom kako bi se uzeli u obzir vaši individualni zdravstveni uvjeti i ciljevi.

Izvor:

  • Payer, J., Jackuliak, P., Kužma, M., Džupon, M., & Vaňuga, P. (2022). Supplementation with myo-inositol and Selenium improves the clinical conditions and biochemical features of women with or at risk for subclinical hypothyroidism. Frontiers in endocrinology, 13, 1067029.
  • Bizzarri, M., Monti, N., Piombarolo, A., Angeloni, A., & Verna, R. (2023). Myo-Inositol and D-Chiro-Inositol as Modulators of Ovary Steroidogenesis: A Narrative Review. Nutrients, 15(8), 1875.
  • Dinicola, S., Minini, M., Unfer, V., Verna, R., Cucina, A., & Bizzarri, M. (2017). Nutritional and Acquired Deficiencies in Inositol Bioavailability. Correlations with Metabolic Disorders. International journal of molecular sciences, 18(10), 2187.
Pošalji prijatelju na email

Komentari