Datum objave: 25. 09. 2007.

Voće je oduvijek poznato i priznato kao namirnica izuzetno blagotvornog djelovanja na zdravlje čovjeka. Zahvaljujući brojnim znanstvenim istraživanjima koja su dokazala preventivno i terapijsko djelovanje prehrane s visokim udjelom voća i povrća, posljednje desetljeće je u velikom broju razvijenih zemalja nutricionistička zajednica prihvatila kampanju « 5+ ». Kampanja se odnosi na sve dobne skupine, a poručuje potrošačima kako treba konzumirati pet i više serviranja voća i povrća dnevno. Pri odabiru voća i povrća valja se odlučiti na raznovrsne i raznobojne plodove jer se na taj način osiguravaju različite fitokemikalije koje posjeduju raznovrsna korisna djelovanja u organizmu.

Danas je poimanje voća otišlo još jedan korak dalje. Suvremena nutricionistička znanost sve više nastoji odgovoriti na pitanja i potrebe novih generacija koje traže brz, jednostavan, praktičan, ali i prirodan način koji bi im omogućio da se osjećaju zdravo i poletno. Voće i supstancije porijeklom iz voća nameću se kao idealno rješenje i čini se da voće još jednom doživljava 'preporod'! Naime, novije spoznaje o nutritivnom sastavu i djelovanju voća na zdravlje čovjeka dovele su do izdvajanja nove kategorije unutar voća – supervoća.

Na globalnoj razini do sada su kao „supervoće“ prepoznati - nar, bobičasto voće, u prvom redu borovnice, brusnice te açai - purpurne bobice, plod jedne vrste palme, podrijetlom iz južne Amerike.

Nar
Čini se da je nar (u narodu poznat kao šipak) bio desetljećima nepravedno zapostavljan od strane znanstvenika. Naime, u posljednjih 5 godina provedeno je stotinjak istraživanja o zdravstvenim prednostima konzumacije nara, dok ih je tijekom XX stoljeća objavljeno tek dvadesetak. Lavina istraživanja o pozitivnim učincima nara pokrenula se u Izraelu, a za pažnju koju je nar dobio u znanstvenim krugovima velikim je dijelom zaslužan Michael Aviram koji je proveo velik broj istraživanja i dobio izvanrene rezultate. Tim prof. Avirama utvrdio je da sok od nara ima snažnu antioksidativnu moć, snažniju čak i od crnog vina i zelenog čaja. Njihove preliminarne studije pokazale su da je antioksidativni kapacitet soka od nara bio čak tri puta jači od iste količine zelenog čaja ili crnog vina. Zaštitni učinak pripisuju sadržaju fitokemikalija: polifenola, tanina i antocijana. Prema preporukama izraelskih znanstvenika, jedna čaša soka od nara dnevno može smanjiti rizik od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti.

Bobičasto voće
Bobičasto voće karakteristično je po svojoj intenzivnoj crvenoj i ljubičastoj boji. Nosioci ove boje su pigmenti iz skupine bioflavonoida, točnije antocijani. Ovi spojevi djeluju kao snažni antioksidansi, a u njihovoj aktivnosti pridružuju im se i vitamini s antioksidativnom aktivnošću – vitamini C i A - koje također nalazimo u tamnom bobičastom voću. Uz navedene vrijedne tvari, ovo voće sadrži i željezo, kalij, prehrambena vlakna, folnu kiselinu, te pregršt fitokemikalija.
Svakodnevnim ispijanjem soka od tamnog bobičastog voća u organizam unosimo vrijedne tvari koje posjeduju preventivna i terapijska djelovanja te štite od brojnih bolesti današnjice. Tamnom bobičastom voću pripisuju se protuupalna, antioksidativna i antiinfektivna djelovanja, a sok od ovih plodova ima diuretički učinak. Dodatno, brusnici je dokazano preventivno i terapijsko djelovanje kod upale mokraćnih kanala uzrokovanih infekcijom bakterijom Echerichia coli

Zahvaljujući visokom udjelu antioksidansa koje sadrži, bobičasto voće dospjelo je na sam vrh liste od 25 namirnica koje djeluju protiv starenja. Listu su sastavili znanstvenici sa Sveučilišta Tufts u Bostonu, temeljem mjerenja koje je pokazalo snagu antioksidansa u pojedinoj hrani. Ova vrijednost naziva se ORAC vrijednost (Oxigen Radical Absorbance Capacity ili kapacitet apsorbance kisikovih raidkala), a vjeruje se da unosom hrane s visokim brojem ORAC jedinica možemo povećati broj antioksidansa u tijelu i pomoći prevenciji starenja. Hrana bogata jedinicama ORAC-a će teorijski pomoći zaustavljanju nastanka bora, zaštititi zglobove od artritisa, smanjiti rizik od bolesti srca i povećati šanse za zaštitu od mnogih vrsta raka. Čak se smatra da mogu zaustaviti ranu pojavu demencije i senilnosti.

Znanstvene spoznaje nesumnjivo slijede i prehrambeni trendovi. Stručnjaci smatraju da su ključne riječi za buduće trendove u industriji bezalkoholnih napitaka zdravo, prirodno i pojedinačna porcija. Prema njima, nar, borovnica i brusnica će kao bogati izvori antioksidansa postati vrlo tražene sirovine, a zahtjevi potrošača za prirodnim proizvodima rezultirat će upotrebom prirodnih boja i aroma te izbjegavanjem upotrebe konzervansa.

Da su trendovi slični i na drugoj strani svijeta, potvrđuje činjenica da je bobičasto supervoće açai napravilo krupni preokret u proizvodnji sokova, osobito na tržištima južne Kalifornije i preko noći postalo „bestseler“.

Vitamini.hr

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: juicy,

Komentari