Datum objave: 22. 05. 2009.

Goji bobica, himalajsko čudo roda Lycium barbarum, zasluženo nosi komercijalni naziv «crveni dijamant». Plodovi su narančasto-crvene bobice, veličine 1-2 centimetra, sadržavaju 10-60 sjemenki, a sušene okusom i teksturom podsjećaju na grožđice. Ta bobičasta biljka, porijeklom iz kineske pokrajine Ningxia Hui vrtoglavom brzinom osvaja svjetske ljestvice «supervoća». I ne samo da ih osvaja, nego stoji na daleko nedostižnom prvom mjestu, s obzirom na svoja antioksidativna i terapijska svojstva!

Super-moći Goji bobica bile su prepoznate već prije nekoliko tisuća godina, kada su bile upotrebljavane kao ljekovito sredstvo u sklopu kineske, tibetanske i indijske tradicionalne medicine. Osim što im se pripisivalo svojstvo «eliksira mladosti», smatralo ih se univerzalnim lijekom za bolesti cirkulacijskog, imunološkog, probavnog i mokraćnog sustava.

S obzirom na nevjerojatan porast interesa posljednjih godina, spomenuto «supervoće» prolazi kroz sve veći broj znanstvenih studija, istraživanja i strogih procjena.

Nutritivni sastav i blagotvorni učinak

Istraživanja su tako pokazala da osim „regularnim“ makro- i mikro-nutrijentima, Goji bobice obiluju i zavidnim količinama mnogih drugih spojeva, što ih pozicionira na prijestolje funkcionalne hrane. Njihova energetska vrijednost iznosi 370 kcal/100 g, a „grubi“ nutritivni sastav bio bi otprilike 68% ugljikohidrata, 12% proteina, 10% vlakana i 10% masti. U njima se krije bogatstvo vitamina C, E, B1, B2, B6, 18 aminokiselina te 21 element u tragu: željezo, cink, bakar, germanij, selen, kalcij, fosfor, karotenoidi (beta-karoten, zeaksantin, lutein, likopen, kriptosantin, ksantofil), fitosteroli (beta-sitosterol), ciperon, solavetivon. fizalin i betain.

Spomenute sastavnice i njihovi omjeri dovele su ovo voće na sam vrh „ORAC“-skale (Oxygen Radical Absorbance Capacity – skala koji mjeri antioksidativni kapacitet, odnosno antioksidativnu vrijednost hrane). Prema toj skali Goji bobice imaju 25 300 jedinica, a prvo slijedeće voće – koje se inače smatra jakim antioksidansom – je nar sa „svega“ 12 500, a za njim šljive sa 5 770 jedinica!

U biljnom svijetu, Goji bobice su najbogatiji izvor karotenoida i željeza (zavidnih 11 miligrama željeza na 100 grama ploda).
Među 18 aminokiselina koje sadrže, nalaze se i l-arginin i l-glutamin koje su, osim za održavanje optimalne mišićne mase, bitne i za funkcioniranje imunološkog sustava. Od nezasićenih masnih kiselina, u bobicama su prisutne linolna i alfa-linolenska koje su neophodne za zdravlje i normalnu funkciju središnjeg živčanog sustava.

Germanij se, prema nekolicini njemačkih studija, pokazao kao izvanredan stimulator imunološkog sustava – potiče proizvodnju pro-upalnih čimbenika poput interferona-γ i interleukina-2, te ubija stanice karcinoma maternice i grlića maternice, testisa, pluća i jetre.
Beta-sitosterol snižava razinu kolesterola u krv, ima protuupalni učinak, a koristan je čak i u liječenju impotencije.

Ciperon ima protektivni učinak na krvožilni sustav, smanjuje krvni tlak, ublažava menstrualne bolove i djeluje u prevenciji raka grlića maternice.
Solavetivon djeluje baktericidno i antimikotski na velik broj mikroorganizama (ubija bakterije i gljivice).
Fizalin je poznat ao glavni saveznik u borbi protiv leukemije povećavajući aktivnost stanica-ubojica, moćan je antikarcinogen, a djelotvoran je i u liječenju hepatitsa B.
Betain djeluje kao anksiolitik, poboljšava pamćenje, stimulira mišićni rast te pomaže u sprečavanju nastanka masne jetre.

Kada se zbroje i iskombiniraju svi „čarobni“ sastojci, rezultat su – istraživanjima dokazani – blagotvorni učinci Goji bobica:
- snižavanje razine kolesterola, podizanje razine HDL-a («dobrih» krvnih masnoća)
- snižavanje krvnog tlaka
- normalizacija razine glukoze u krvi
- protuupalno djelovanje
- poboljšanje apsorpcije kalcija
- poboljšavanje vida i sprečavanje makularne degeneracije
- neutralizacija nuspojava zračenja i kemoterapije, poboljšavanje odgovora na kemoterapiju
- antikarcinogeno djelovanje
- usporavanje procesa starenja
- stimulacija hormona rasta (osigurava optimalnu razinu energije, čuva mišićnu masu, sprječava gomilanje masnog tkiva)

Učinak koji najviše zadivljuje i oko kojeg se diže najviše prašine je onaj antioksidativni. Oksidativni procesi, naime, leže u podlozi procesa starenja, odumiranja tkiva, kompromitiranosti imunološkog sustava te nastanku karcinoma. U procesu oksidacije, kao nus-proizvodi metabolizma, nastaju slobodni radikali koji tijekom života sustavno oštećuju DNK. Gomilanjem takvih oštećenja dolazi do njezinog uništenja, odnosno promjena koje uzrokuju starenje, ali i pogoduju nastanku karcinoma. Kako bi se usporili, odnosno maksimalno izbjegli ti procesi, važno je kontinuirano osiguravati organizmu dovoljne količine tvari s antioksidativnim učinkom. Goji bobice su idealan «booster» za tu svrhu – potrebno ih je dnevno unijeti svega 10-30 grama kako bi se postigao željeni učinak!

Najčešći komercijalni oblik je sušeni plod, ali često su dostupne i u obliku sokova i čaja, te kao dodatak nekim vinima. A osim što sve češće konzumiraju kao «supervoće», pa čak kao suplement, Goji bobice ulaze i na jelovnike kao sastojak mnogih recepata s rižom, piletinom i svinjetinom.

Sve u svemu, Goji bobice mogli bismo s pravom nazvati idealnim hibridom hrane, vitamina i lijeka, zar ne?

Ana-Marija Liberati-Čizmek, dr.med

Vitamini.hr

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: voće,

Komentari