Sandra Krstev Barać

Datum objave: 31. 01. 2018.

U vječitoj potrazi za najboljom dijetom,  online izdanje časopisa U.S. News&World Report  sada već 8. godinu zaredom preuzima na sebe tešku zadaću odabira top dijete. 

Angažiranjem stručnjaka koji se mogu pohvaliti dugogodišnjim iskustvom u liječenju debljine, dijabetesa i bolesti srca i krvnih žila iz godine u godinu pokušavaju dati odgovor na pitanje koja je najbolja dijeta na svijetu.

Eksperti su detaljno proučavali 40 dijeta rukovodeći se strogo zacrtanim kriterijima. Kako bi dijeta zasjela na sam vrh rang liste mora biti laka za praćenje, nutritivno uravnotežena, učinkovita u skidanju kilograma te nuditi zdravstvene prednosti poput povoljnog učinka na dijabetes i bolesti srca i krvožilja.

Imajući sve kriterije u vidu panel stručnjaka je kao apsolutnog pobjednika i top dijetu za 2018. godine proglasio DASH dijetu (Dietary Approaches to Stop Hypertension). 

DASH dijeta se već dugi niz godina nalazi na tronu najboljih dijeta, što ne čudi, s obzirom da je s nutricionističkog stajališta, DASH dijeta iznimno kvalitetna.  Prvotno osmišljena kao dijeta namijenjena osobama koje pate od povišenog krvnog tlaka, DASH dijeta pokazala se uspješnom i u skidanju suvišnih kilograma.

Osnovna ideja dijete je ograničiti unos masnoća, posebice zasićenih masnih kiselina te soli. To se ostvaruje na način da se iz jelovnika izbacuje masno meso i masni proizvodi (poput mlijeka i mliječnih proizvoda s visokim udjelom masti), a ograniči unos plodova mora i mesa peradi na 3 porcije tjedno. 

Svakodnevni jelovnik se temelji na žitaricama i mahunarkama, a veliki je naglasak i na svježem voću i povrću kojeg bi trebalo unijeti 8 do 10 porcija. Dozvoljene su i slastice, u obliku nezaslađenih kompota, pudinga i voćnih jogurta od manje masnog mlijeka. Kako se dijeta odnosi na osobe sa visokim krvnim tlakom, unos soli trebalo bi ograničiti na maksimalno 2,5 do 5 grama dnevno, odnosno pola do jedne žličice dnevno.

Uspon MIND dijete

Na listi najboljih dijeta, slično proteklim godinama, na drugom mjestu našla se mediteranska dijeta, koju slijedi fleksitarijanska dijeta, pa potom Weight watchers dijeta. Ipak, najveće iznenađenje je uvrštavanje relativno nove -MIND dijete na peto mjesto najboljih dijeta općenito. Principi ovog načina prehrane, koji se krije iza prikladnog akronima MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay), baziraju se na mediteranskoj te DASH-prehrani, koje su u mnogim istraživanjima pokazale brojne poželjne zdravstvene učinke, kako na rizik od kardiovaskularnih bolesti, tako i na rizik od Alzheimerove demencije.

MIND-prehrana se sastoji od 15 komponenti – deset skupina hrane „zdrave za mozak“ čija se konzumacija potiče, te pet skupina hrane čija se konzumacija treba ograničiti.

Zeleno lisnato povrće, ostalo povrće, orašasti plodovi, bobičasto voće, mahunarke, cjelovite žitarice, riba, meso peradi, maslinovo ulje i vino se preporučuju u MIND-prehrani, a izbjegavaju se crveno meso, maslac i margarini s trans-masnim kiselinama, masni sirevi, slatkiši i kolači te brza hrana, odnosno, pržena hrana.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje kao sastavni dio prehrane za prevenciju Alzheimerove bolesti i u ranijim se istraživanjima pokazalo kao namirnica s povoljnim djelovanjem te bi stoga trebalo biti temeljni izvor masti. Naime, pokazalo se da prirodni sastojak ekstra djevičanskog maslinovog ulja pod imenom oleokantal ima sposobnost promjene strukture neurotoksičnih proteina za koje se vjeruje da imaju ključnu ulogu u nastanku Alzheimerove bolesti.

Osim najboljih dijeta općenito, i ove je godine stručni tim birao najbolje dijete u različitim kategorijama: dijete koje je lako slijediti, dijete koje su dobre za mršavljenje, one koje čuvaju zdravlje srca ili sprečavaju te pomažu u liječenju dijabetesa, najzdravije dijete i najbolje dijete na biljnoj bazi. 

Rang liste za svaku od kategorija izgledaju ovako:

Najbolje dijete općenito 
1. DASH dijeta
2. Mediteranska prehrana
3. Fleksitarijanska dijeta
4. Weight watchers dijeta
5. MIND dijeta

Dijete uz koje se najbolje mršavi
1. Weight Watchers
2. Volumetrics dijeta
3. Jenny Craig dijeta

Najbolje dijete za prevenciju i terapiju dijabetesa
1. Mediteranska prehrana
2. DASH dijeta
3. Fleksitarijanska dijeta

Najbolje dijete za zdravo srce
1. DASH dijeta
2. Mediteranska prehrana
3. Ornishova dijeta

Najbolje dijete za pravilnu prehranu
1. DASH dijeta
2. Mediteranska prehrana
3. Fleksitarijanska dijeta

Najbolje dijete na biljnoj bazi 
1. Mediteranska prehrana
2. Fleksitarijanska dijeta
3. Ornisheva dijeta

Tekst objavljen na portalu Zdravo budi

Pošalji prijatelju na email

Komentari