Stres, bolest 21. stoljeća

Datum objave: 26. 11. 2006.

Pravilnom prehranom, primjerice, možemo povoljno djelovati na smanjenje stresa i umanjivanje negativnih biokemijskih i fizioloških učinaka stresa i stresnih agensa. Nutrijenti koji su tijekom stresnog razdoblja "kritični" uključuju vitamine A, C i E, vitamine B skupine, te minerale cink, selen, kalcij, magnezij i kalij.

Vitamin C brzo se i lako apsorbira, a skladištenje u organizmu je minimalno.

Na vrhu liste minerala na koje treba obratiti pažnju tijekom stresa su kalcij, magnezij i kalij. Kalij je neophodan za većinu važnih fizioloških aktivnosti. Kalcij igra važnu ulogu u prijenosu živčanih impulsa i te utječe na pravilan rad srca te sudjeluje u zaštiti imunološkog sustava. Osigurava relaksaciju i održava mišićni tonus.
Magnezij je "smirujći" mineral koji pomaže u održavanju ravnoteže živčanog sustava i poboljšanju rada srca. Kalcij i magnezij mogu djelovati i na neutraliziranje želučane kiseline koja se tijekom stresa nerijetko luči u povećanim količinama.
Svi navedeni nutrijenti sastavni su dio prehrane, i ukoliko je pravilno izbalansirana, prehrana sama po sebi nudi značajnu zaštitu osobama izloženim stresu. U slučaju da prehranom nisu osigurani svi potrebni nutrijenti, korisno je posegnuti za suplementima.

Nazvan "bolest 21.stoljeća", stres će, prema znanstvenim istraživanjima uzrokovati mnogo više zdravstvenih problema u ovom stoljeću nego ikada prije. Niti jedan čimbenik nema takav utjecaj na toliko veliki broj osoba.

ZDRAVLJE IZ BILJNE LJEKARNE
Ljekovito bilje tradicionalno se koristi za ublažavanje stresa i opuštanje

Kamilica – Djeluje kao blago opuštajuće sredstvo kako za živčani, tako i za probavni sustav, a može Vam pomoći i da lakše zaspete. Već i blagi miris i okus čaja od kamilice umiruje.

Matičnjak – Čaj od matičnjaka ili melise ima umirujuće djelovanje. Djeluje na rad srca, na krvožilni, probavni, živčani i dišni sustav.

Valerijana – Pomaže kod anksioznosti, nesanice, uznemirenosti i stresa. Ova ljekovita biljka dostupna je u obliku tinkture i kapsuliranog ekstrakta.

Hmelj – Ljekovita svojstva hmelja poznata su od davnina. Pivo kojemu se hmelj dodaje zbog arome ima opuštajući učinak i može pomoći kod nesanice. Naravno, kod konzumacije piva zbog sadržaja alkohola valja biti umjeren.

Bolesti i stanja povezane sa stresom

  • Umor, glavobolja, nesanica,depresija
  • Probavne smetnje, peptički ulkus, iritabilni kolon, poremećaji hranjenja
  • Napetost mišića, bolovi u vratu i leđima, PMS
  • Povišeni krvni tlak, ateroskleroza,dijabetes
  • Infekcije, psorijaza, alergije, astma
  • Ne postoji bolest ili stanje u današnjem modernom svijetu, koje na ovaj ili onaj način nije povezano, pojačano ili uzrokovano stresom. U borbi protiv stresa i njegovih posljedica, uglavnom se oslanjamo na odgovor organizma koji se manifestira kroz izuzetno djelotovoran i kompleksan set reakcija. Ipak, kod kroničnog stresa, sposobnost odgovora sve više slabi. Postajemo neotporni i podložni različitim infekcijama i bolestima, drugim rječima, postajemo «vrlo ugodno stanište» različitim uzročnicima bolesti. U takvim slučajevima, pomoć je potrebno potražiti «izvana».

    Pravilna prehrana kao oslonac

    Pravilnom prehranom, primjerice, možemo povoljno djelovati na smanjenje stresa i umanjivanje negativnih biokemijskih i fizioloških učinaka stresa i stresnih agensa.

    Nutrijenti koji su tijekom stresnog razdoblja "kritični" uključuju vitamine A, C i E, vitamine B skupine, te minerale cink, selen, kalcij, magnezij i kalij. Zbog pojačanog metabolizma te pojačane potrebe za energijom tijekom stresnih perioda, organizam može zahtijevati i veće količine ugljikohidrata, proteina i masnih kiselina. S druge strane, unos kofeina, nikotina, alkohola i ostalih psihoaktivnih supstancija treba treba svesti na minimum.

    Kada govorimo o B vitaminima, onda ne izostavljamo niti jedan iz skupine. Pantotenska kiselina, B5, možda bi se mogla nazvati najvažnijim antistresnim vitaminom iz B skupine jer zajedno s vitaminom C igra važnu ulogu u osiguravanju pravine funkcije nadbubrežne žljezde. Na neke osobe vitamini B skupine mogu djelovati opuštajuće, te ih onda oni koriste u večernjim satima kako bi se smirili i lakše spavali.

    Uloga vitamina C je višeznačna. Vitamin C nudi zaštitu stanicama, važan je za jačanje imuno sustava, podržava rad nadbubrežne žljezde te djeluje kao snažan antioksidans.

    Pošalji prijatelju na email
    Ključne riječi: stres,

    Komentari