Mirja Zupčić

Datum objave: 25. 07. 2022.

Sumnjate li da imate osjetljivost na gluten ili mliječne proizvode, ali ne znate točno što je uzrok vaših tegoba, tada se preporuča provesti eliminacijsku dijetu.

Eliminacijska dijeta kratkoročni je prehrambeni plan koji se provodi s ciljem identifikacije problema koji potječu iz prehrane, a uzrokuju alergije, intolerancije ili aktiviraju simptome poput nadimanja, boli u zglobovima, umora ili problema s kožom poput ekcema.

Ne postoji jedinstveni protokol eliminacijske dijete već se on prilagođava stanju, no uglavnom se provodi u dvije faze.

U prvoj fazi sumnjive namirnice eliminiraju se tijekom 4 do 8 tjedana, a nakon tog perioda ponovno se uvode, jedna po jedna. Ako ponovno uvedena namirnica ne izazove tegobe, tada se ona može zadržati u prehrani ili se jednostavno uklanja s popisa sumnjivih namirnica. Sve one namirnice za koje se ponovnim uvođenjem utvrdi da izazivaju neke neugodne simptome, iz prehrane se trajno uklanjaju kako bi se na taj način ublažili ili čak potpuno riješili problemi.

Najčešće se eliminira 8 namirnica

Za većinu prehrambenih alergija odgovorno je 8 uobičajenih namirnica, a radi se o pšenici, mlijeku i mliječnim proizvodima, jajima, soji, ribi, školjkama, orašastim plodovima i kikirikiju. No alergiju mogu izazivati i neke druge namirnice, tako da sve imalo sumnjive namirnice valja staviti na listu potencijalno problematičnih.

Eliminacijske dijete ne provode se samo kod alergija

Ova metoda otkrivanja problematičnih namirnica može se primijeniti i kod upalnih stanja poput artritisa i psorijaze kod kojih simptome bolesti mogu izazivati rafinirani šećer, procesirane namirnice, biljke iz porodice Solanaceae (pomoćnice), gluten, mliječni proizvodi i soja.

Kod sindroma iritabilnog kolona provodi se FODMAP eliminacijska dijeta kod koje se izbacuje i testira hrana, poput jabuka i luka, koja prirodno sadrži tvari koje naše bakterije u crijevima mogu fermentirati i tako izazivati nakupljanje plinova.

Posebna eliminacijska dijeta može se provoditi kod migrena ili GERB-a.

Osim hrane ponekad valja eliminirati pića

Od pića najčešće se eliminiraju industrijski sokovi, kava, crni čaj i alkohol. U razdoblju eliminacijske dijete, važno je odreći se najdraže jutarnje kave jer inače dijetu nema smisla provoditi. Također, važno je dijetu provoditi pravilno. Primjerice kod eliminacije pšenice, valja eliminirati i namirnice poput kuskusa ili pira jer se radi o pšenici. Također, valja pripaziti da soju i mliječne proizvode koji se često koriste kao dodaci u raznim proizvodima. Osim toga, nije uputno izbaciti iz prehrane više namirnica nego što je to potrebno jer to može dovesti do iscrpljenosti.

Dobro provedena eliminacijska dijeta može biti izuzetno korisna za poboljšanje općeg stanja organizma. Ključ je provesti ju što preciznije, u idealnim uvjetima uz stručnu pomoć nutricionista.

Tekst je objavljen na portalu Zdravo budi

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijeta, eliminacijska dijeta, gluten,

Komentari