Petra Vlak

Datum objave: 10. 11. 2021.

Svaki novi val bolesti uzrokovane korona virusom uzrok je trenda porasta zanimanja i potražnje opće populacije za načinom i sredstvima za jačanje imuniteta. Od početka epidemije COVIDa-19 zabilježen je višestruki porast interesa za poznatim imunostimulansima, ali i ostalim vitaminima i mineralima koji podržavaju zdravlje cijelog organizma.

Oslabljeni imunitet savršena je meta različitih virusa, pa tako i SARS-CoV-2 koji pogađa najranjivije skupine poput osoba starije dobi, bolesnika s različitim komorbiditetima i čimbenicima rizika poput pretilosti i povišenog krvnog tlaka teonkoloških bolesnika. Umor, različite upale, alergijske reakcije, te učestale infekcije samo su neki od simptoma oslabljelog imuniteta, stoga je izuzetno važno pridati pažnju jačanju vlastitog imuniteta.

Što kaže struka?

Praktične smjernice za nutritivnu potporu bolesnika s infekcijom COVID-19 Europskog društva za kliničku prehranu i metabolizam (ESPEN) navode kako je suplementacija ili nadomjesna primjena vitamina dio konvencionalnog nutritivnog pristupa prevenciji virusnih infekcija u svrhu potencijalnog smanjenja negativnog učinka bolesti. Jednostavnije rečeno, i stručnjaci su potvrdili kako nam pravilan odabir dodataka prehrani može pomoći u borbi s bolesti uzrokovane SARS-CoV-2 virusom.

Tijekom oporavka od različitih bolesti, pa tako i kod bolesti uzrokovane infekcijom COVID-19, važno je ojačati organizam. To činimo uzimanjem propisane terapije od strane liječnika, ali i adekvatnom hidracijom, kvalitetnom prehranom, te uzimanjem dodataka prehrani koji mogu ojačati naš imunosni sustav.

Prehranom jačamo imunitet

Uz kvalitetan san, redovitu planiranu tjelesnu aktivnost, adekvatnu hidraciju te smanjenje stresa, pravilna prehrana ključna je za održavanje zdravlja imunosnog sustava. Nekvalitetna prehrana čini nas podložnijima infekcijama, usporava oporavak i potencira simptome koji se javljaju kod disfunkcije imunosnog sustava. Dakle, želimo li osnažiti svoj imunitet, treba birati namirnice bogate nutrijentima važnima za funkcioniranje imunosnog sustava. To su u prvom redu kvalitetni izvor proteina i dobrih masnoća, poput sjemenki, orašastog voća te plave ribe, ali i antioksidansa iz svježeg voća i povrća te probiotika iz fermentirane hrane poput ukiseljenog povrća ili fermentiranih mliječnih proizvoda kao što su jogurt ili kefir.

Međutim, ako i uz pridržavanje svih smjernica koje podržavaju zdrave životne navike naš imunitet nije u stanju izboriti se s nedaćama koje su pred njega stavljene, valja posegnuti za dodacima prehrani.

Kako odabrati dodatak prehrani?

U vrijeme epidemije, tržište dodataka prehrani preplavljeno je različitim pripravcima za jačanje imuniteta stoga je teško odabrati pravi dodatak prehrani idealan za potrebe svakog pojedinca. Srećom, u posljednje vrijeme sve više potrošača razmišlja o podrijetlu namirnica, ali i dodataka prehrani koje se odluče konzumirati. Upravo iz tog razloga, prirodno podrijetlo dodataka prehrani u središtu je interesa.

Pomoć dolazi iz prirode

Dodatak prehrani temeljen na plazmoliziranom biljnom kvascu potpuno je prirodan proizvod na bazi kvasca i raznovrsnog ljekovitog bilja. U specifičnom postupku proizvodnje plazmoliziranog biljnog kvasca, stanicama kvasca se dodaje više od 50 odabranih ekstrakata ljekovitih biljnih vrsta. Stanice kvasca potom metaboliziraju mnogobrojne sastojke biljnih ekstrakata, što rezultira nastankom konačnog prirodnog proizvoda jedinstvenog sastava, biljnog kvasca.

S obzirom na svoj jedinstveni sastav, koji broji više od 60 metabolički aktivnih tvari, kao što su vitamini B skupine, vitamin C, cink, bakar i magnezij, plazmolizirani biljni kvasac blagotvorno djeluje na smanjenje simptoma povezanih sa slabijim imunološkim odgovorom karakterističnim za razdoblje oporavka nakon bolesti.

Također, plazmolizirani biljni kvasac idealan je medij za povećanje bioraspoloživosti mikronutrijenata važnih za zdravlje imuniteta, kao što je primjerice cink. Isto tako, jedna od prednosti ovakvog pripravka jedinstvenog sastava je sinergija svih mikronutrijenata prisutnih u plazmoliziranom biljnom kvascu što pomaže u održavanju homeostaze našeg organizma. Sadrži sve navedene esencijalne nutrijente za naš imunitet koje je važno unositi tijekom cijele godine, a ne samo u razdobljima ugroze za zdravlje kao što je ova epidemija.

Kako je glavna indikacija za uzimanje plazmoliziranog biljnog kvasca oslabljen imunosni sustav, preporučuje se uzimanje svim osjetljivim skupinama poput kroničnih bolesnika ili kod osoba koje imaju neadekvatnu prehranu, vode stresan način života ili rade psihofizički naporan posao.

Važno je naglasiti kako su sve navedene indikacije u kojima je korišten plazmolizirani biljni kvasac temeljene na provedenim znanstvenim istraživanjima objavljenima u proteklih 60 godina te da nisu utvrđene nikakve nuspojave.

Pošalji prijatelju na email

Komentari