Datum objave: 19. 01. 2015.

Indeks tjelesne mase koristi se kao pokazatelj stupnja uhranjenosti osobe. Izračunava tako da podijelimo tjelesnu masu (TM) u kilogramima s kvadratom visine u metrima (TV).
BMI= TM/(TV)2

Primjerice, osoba visoka 180 cm i tjelesne mase 70 kg ima BMI 21,6 kg/m2 što je unutar poželjnog raspona 18,5-25 kg/m2 (vrijednosti su prikazane u tablici).

Za usporedbu, osoba čiji BMI je 12 je u životnoj opasnosti zbog vjerojatnog prestanka rada srca i drugih organa, a osoba čiji BMI prelazi 40 ima vrlo visok rizik od pojave kroničnih bolesti.

Prekomjerna tjelesna masa (BMI 25-30) je stanje kod kojeg je tjelesna masa veća od standardne s obzirom na visinu. Gojaznost (BMI > 30) je stanje gdje postoji višak tjelesnog masnog tkiva. Moguće je biti gojazan i imati adekvatnu tjelesnu masu i isto tako je moguće imati prekomjernu tjelesnu masu i ne biti gojazan. Od samog broja kilograma važniji je sastav tijela tj. omjer masne i nemasne tjelesne mase. Sportaši poput dizača utega imaju visok BMI što nije zabrinjavajuće jer oni imaju visok udio mišićnog tkiva koje teži više od masnog tkiva. Primjerice, košarkaš Shaquille O'Neal ima BMI 31,7, a Arnold Schwarzenegger pobjedio je na natjecanju Mr. Olympia uz BMI 31. Nadalje, vrlo neaktivne osobe čiji je BMI u poželjnom rasponu mogu imati suvišak masnog tkiva. Ipak, prekomjerna tjelesna masa i gojaznost najčešće idu jedno s drugim

Odrasle osobe čiji BMI prelazi 25, a posebno 30, trebaju promijeniti životne navike što se primarno odnosi na prehranu i tjelesnu aktivnost, kako bi spriječili nepoželjne posljedice gojaznosti: bolesti srca, hipertenzija, moždani udar, dijabetes, karcinom, artritis, probleme s disanjem. I sama debljina se smatra bolešću.

S druge strane, u osoba s niskim vrijednostima indeksa tjelesne mase (< 17) veći je rizik od brojnih bolesti i tegoba koje sa sobom nosi pothranjenost, poput oslabljene reproduktivne funkcije, a posebice se povećava rizik od bolesti pluća.
Ukoliko je unos hranjivih tvari adekvatan, osobe s BMI-em na donjoj granici ili vrijednostima blago ispod preporučene granice, mogu biti dobroga zdravlja. Karakteristike prehrane koja se povezuje s nižim vrijednostima za indeks tjelesne mase (BMI) su raznolikost, obilje voća i povrća, te manje količine mesa i lipida.

Stupanj uhranjenosti, opseg struka i rizik od kroničnih bolesti

Ovaj raspon vrijedi samo za odrasle dok se stupanj uhranjenosti djece procjenjuje na drugi način.

BMI i opseg struka govore o stupnju uhranjenosti i ukazuju na riziku od kroničnih bolesti. Npr. muškarac čiji BMI je 32 i ima struk opsega 112 cm spada u vrlo visoko rizičnu skupinu za pojavu kroničnih bolesti.

Dr. sc. Darija Vranešić Bender

Članak objavljen u časopisu Zdrav Život, studeni 2008.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: BMI,

Komentari