Stanje kože je odraz procesa koji se događaju unutar tijela i svaka pojava na njoj, bilo da je riječ o starenju kože, aknama ili čak kožnim poremećajima, često predstavlja manifestaciju nutritivne neravoteže unutar organizma.
Pažljivo sastavljen jelovnik čiju okosnicu čine cjelovite žitarice, voće i povrće, leguminoze te riba kao glavni izvor omega-3 masnih kiselina najbolji je saveznik u obnavljanu epitela tkiva i postizanju zdravog izgleda kože. I u slučaju specifičnih kožnih poremećaja raznolikom i uravnoteženom prehranom možeš učiniti mnogo za smanjenje neugodnih simptoma.
Nemoguće je identificirati svu hranu koja pogoršava simptome rosaceae – kod nekog pojedinca to može biti čokolada, dok je kod drugog to umak od rajčice.
Stoga je u slučaju ove kronične kožne bolesti savjet zapisivati svu unesenu hranu u dnevnik prehrane te bilježiti reakciju kože. Zdrava logika tada nalaže da u slučaju pogoršanja crvenila nakon pojedine namirnice treba izbaciti dotičnu iz prehrane.
Općenito, postoje namirnice koje najčešće služe kao okidači za bolest, stoga obrati pažnju na mlijeko i mliječne proizvode, alkohol, čokoladu, umak od soje, kvasac, patlidžan, avokado, špinat, grašak, citrusno voće, rajčice, banana, šljive, grožđice, jastoge i škampe.
Prehrana kod rozaceje
Zanimljivo je da u tradicionalnim kulturama gdje je prehrana temeljena na cjelovitim namirnicama, osobito žitaricama, voću i povrću te ribi nema velike incidencije rosaceae.
Općenito, u borbi protiv rosaceae korisna je svaka hrana koja djeluje protuupalno i ima lužnati karakter. Stoga se na jelovniku svakako moraju naći namirnice bogate vlaknima poput cjelovitih žitarica te one bogate vitaminom C i bioflavonoidima poput bobičastog voća. Smatra se da vegetarijanska prehrana može uvelike koristiti oboljelima od rosaceae.
Baš kao i kod drugih kožnih bolesti, korisne namirnice su i one bogate omega-3 masnim kiselinama poglavito plava riba i orašasti plodovi.
Svakako je važno unositi dovoljno tekućine najbolje izvorske vode, a pomaže i nezaslađeni zeleni čaj.
Kod rozaceje je važna i temperatura hrane koja nikako ne smije biti pretopla jer se time stimulira crvnilo i pogoršavaju simptomi bolesti, a sličan učinak ima i alkohol te jaki začini.
Popis savezničkih namirnica:
- Svježe voće i povrće (koje ne stvara tegobe)
- Integralne žitarice (osobito riža, kvinoja, proso)
- Riba (srdelice, losos, tuna, skuša)
- Orašasti plodovi
- Sjemenke
- Tofu
- Alge
- Eksta djevičansko maslinovo ulje
- Voda i zeleni čaj
Manje poželjne namirnice
- Umjetna sladila
- Konzervirana, marinirana, dimljena hrana
- Alkohol, kofein, gazirani napitci
- Jaki začini (npr. papar, crvena paprika)
- Sir
- Crveno meso
- Čokolada i slatkiši
- Rafinirani šećer, kuhinjska sol
- Proizvodi od bijelog brašna
- Ocat
- Svaka hrana koja izaziva simptome
Pomažu li dodaci prehrani?
Zahvaljujući protuupalnom učinku antioksidativna formula može pomoći u kontroliranju simptoma. Također, nije loša ideja posegnuti za dodatnim omega-3 masnim kiselinama, osobito ako je unos ribe nedovoljan.
U nekim slučajevima pomažu i probavni enzimi u obliku dodatka prehrani.
U novije vrijeme zabilježeni su slučajevi pojave i pogoršanja simptoma rosaceae u pojedinaca koji su uzimali vitamine B kompleksa (u vrlo visokim dozama) u obliku dodatka prehrani. Iako je prestanak uzimanja pripravka doveo i do poboljšanja simptoma, treba imati na umu potencijalno nepovoljno djelovanje.