Sandra Krstev Barać

Datum objave: 02. 05. 2018.

Stanje kože je odraz procesa koji se događaju unutar tijela i svaka pojava na njoj, bilo da je riječ o starenju kože, aknama ili čak kožnim poremećajima, često predstavlja manifestaciju nutritivne neravoteže unutar organizma.

Pažljivo sastavljen jelovnik čiju okosnicu čine cjelovite žitarice, voće i povrće, leguminoze te riba kao glavni izvor omega-3 masnih kiselina najbolji je saveznik u obnavljanu epitela tkiva i postizanju zdravog izgleda kože.  I u slučaju specifičnih kožnih poremećaja raznolikom i uravnoteženom prehranom možeš učiniti mnogo za smanjenje neugodnih simptoma.

Nemoguće je identificirati svu hranu koja pogoršava simptome rosaceae – kod nekog pojedinca to može biti čokolada, dok je kod drugog to umak od rajčice.

Stoga je u slučaju ove kronične kožne bolesti savjet zapisivati svu unesenu hranu  u dnevnik prehrane te bilježiti reakciju kože. Zdrava logika tada nalaže da u slučaju pogoršanja crvenila nakon pojedine namirnice treba izbaciti dotičnu iz prehrane.

Općenito, postoje namirnice koje najčešće služe kao okidači za bolest, stoga obrati pažnju na mlijeko i mliječne proizvode, alkohol, čokoladu, umak od soje, kvasac, patlidžan, avokado, špinat, grašak, citrusno voće, rajčice, banana, šljive, grožđice, jastoge i škampe.

Prehrana kod rozaceje

Zanimljivo je da u tradicionalnim kulturama gdje je prehrana temeljena na cjelovitim namirnicama, osobito žitaricama, voću i povrću te ribi nema velike incidencije rosaceae.

Općenito, u borbi protiv rosaceae korisna je svaka hrana koja djeluje protuupalno i ima lužnati karakter. Stoga se na jelovniku svakako moraju naći namirnice bogate vlaknima poput cjelovitih žitarica te one bogate vitaminom C i bioflavonoidima poput bobičastog voća. Smatra se da vegetarijanska prehrana može uvelike koristiti oboljelima od rosaceae.

Baš kao i kod drugih kožnih bolesti, korisne namirnice su i one bogate omega-3 masnim kiselinama poglavito plava riba i orašasti plodovi.

Svakako je važno unositi dovoljno tekućine najbolje izvorske vode, a pomaže i nezaslađeni zeleni čaj.

Kod rozaceje je važna i temperatura hrane koja nikako ne smije biti pretopla jer se time stimulira crvnilo i pogoršavaju simptomi bolesti, a sličan učinak ima i alkohol te jaki začini.

Popis savezničkih namirnica:

  • Svježe voće i povrće (koje ne stvara tegobe)
  • Integralne žitarice (osobito riža, kvinoja, proso)
  • Riba (srdelice, losos, tuna, skuša)
  • Orašasti plodovi
  • Sjemenke
  • Tofu
  • Alge
  • Eksta djevičansko maslinovo ulje
  • Voda i zeleni čaj

Manje poželjne namirnice

  • Umjetna sladila
  • Konzervirana, marinirana, dimljena hrana
  • Alkohol, kofein, gazirani napitci
  • Jaki začini (npr. papar, crvena paprika)
  • Sir
  • Crveno meso
  • Čokolada i slatkiši
  • Rafinirani šećer, kuhinjska sol
  • Proizvodi od bijelog brašna
  • Ocat
  • Svaka hrana koja izaziva simptome

Pomažu li dodaci prehrani?

Zahvaljujući protuupalnom učinku antioksidativna formula može pomoći u kontroliranju simptoma. Također, nije loša ideja posegnuti za dodatnim omega-3 masnim kiselinama, osobito ako je unos ribe nedovoljan. 

U nekim slučajevima pomažu i probavni enzimi u obliku dodatka prehrani.

U novije vrijeme zabilježeni su slučajevi pojave i  pogoršanja simptoma rosaceae u pojedinaca koji su uzimali vitamine B kompleksa (u vrlo visokim dozama) u obliku dodatka prehrani. Iako je prestanak uzimanja pripravka doveo i do poboljšanja simptoma, treba imati na umu potencijalno nepovoljno djelovanje.

Pošalji prijatelju na email

Komentari