Petra Vlak

Datum objave: 15. 02. 2022.

Oduvijek je poznato kako se zdravlje cijelog organizma poistovjećuje sa zdravljem crijeva, što i ne čudi, s obzirom na njihovu središnju ulogu u našem tijelu. Uz metaboličke uloge, u posljednje vrijeme sve više se istražuje i povezanost crijeva i mozga, kao i uloga u funkciji imunosnog sustava.

Prema statističkim podacima iz 2019. godine, zloćudne novotvorine debelog crijeva nalaze se na visokom šestom mjestu vodećih uzroka smrti u Republici Hrvatskoj. Općenito, karcinom debelog crijeva jedan je od najčešće dijagnosticiranih malignih bolesti u svijetu, i to u oba spola.

Postavljanjem dijagnoze maligne bolesti većina oboljelih odluči promijeniti dosadašnje prehrambene obrasce. Ono što je svakako pozitivno je promišljanje o načinu prehrane i općenito, načinu života koji može imati pozitivne učinke na tijek liječenja

Zašto je važno zadovoljiti nutritivne potrebe nakon operativnog zahvata?

Poznato je kako oboljeli od karcinoma imaju povećane nutritivne i energetske potrebe, koje često nisu zadovoljene. Posebno je važno zadovoljiti energetske i nutritivne potrebe nakon operativnog zahvata kako bi ubrzali oporavak, ali i spriječili razvoj malnutricije. Adekvatno uhranjeni pacijenti imaju značajno bolje ishode liječenja, a nedostatan unos proteina, vitamina i minerala može povećati sklonost infekcijama te usporiti tijek oporavka. 

Prehrambeni obrasci nakon operativnog zahvata

U prvim danima nakon operacije preporuča se konzumacija lako probavljive hrane. Namirnice visoke nutritivne gustoće trebale bi biti prvi izbor pacijenata koji se oporavljaju od operativnog zahvata. Različite žitne kaše obogaćene maslinovim ili kokosovim uljem, smoothie napitci s mljevenim sjemenkama i mljevenim orašastim voćem te guste povrtne juhe obogaćene maslinovim i bućinim uljem te maslacem samo su neke od ideja. Kako bi očuvali mišićnu masu, potrebno je unositi visokokvalitetne proteine iz jaja, ribe, mesa peradi i mliječnih proizvoda. Najčešće se u prvim danima nakon operativnog zahvata preporučuje blaga, poštedna dijeta, te se savjetuje izbjegavanje teže probavljive hrane, jako začinjene i pržene hrane te one koja može uzrokovati nadutost poput kupusnjača i grahorica. Također, preporuča se zamjena svježeg voća i povrća s korom s protisnutim ili miksanim kuhanim povrćem, posebice škrobnim i korjenastim, kuhanim kompotima od različitog voća ili laganim povrtnim juhama. Sjemenke, orašaste plodove i namirnice s visokim udjelom prehrambenih vlakana preporuča se uvoditi postupno, u manjim količinama i u obliku koji je prilagođen pacijentu, primjerice mljevene. Dakako, sve navedeno važno je prilagoditi svakom pacijentu posebno, s obzirom na njegovo stanje, operativni zahvat, poslijeoperacijski tijek te podnošljivost pojedinih namirnica. 

Kako bi očuvali hranjive sastojke iz namirnica, poželjno ih je blago termički obraditi, poput kuhanja na pari ili blagog pirjanja s minimalnim korištenjem začina. Uz sol, od začina se preporuča korištenje svježeg mediteranskog začinskog bilja poput peršina, bosiljka ili timijana. Na kraju, važno je obratiti pažnju i na adekvatan unos tekućine, te se preporuča izbjegavanje napitaka bogatih kofeinom te alkohol. Savjetuje se da se tekućina unosi u malim gutljajima između obroka, a da se unos tekućine za vrijeme obroka i neposredno prije obroka smanji na minimum. 

Uz prehranu se obično propisuju enteralni pripravci namijenjeni onkološkim bolesnicima koji sadrže terapijske doze omega-3 masnih kiselina (EPA) u dozi od 2g dnevno. Najčešće je potrebno u dnevni jelovnik uklopiti dvije bočice te specijalne enteralne prehrane, tako ne utječe na cjelokupnu dnevnu količinu unesene hrane, odnosno, enteralna prehrana ne smije zamijeniti obroke, nego ih nadopuniti. 

I način hranjenja je važan

Konzumacija manjih češćih obroka dobitna je kombinacija za oporavak nakon operacije, posebno kod osoba koje imaju gubitak apetita. Obroci se trebaju raspodijeliti u pet do šest manjih obroka, pravilno raspoređenih tijekom dana. Pokazalo se kako konzumacija većih obroka može biti uzrokom gastrointestinalnih tegoba poput mučnine, nadutosti i bolova u abdomenu. Ističe se i važnost pravilnog i sporog žvakanja hrane kako bi hrana bila lakše probavljiva. Također, stručnjaci savjetuju da hrana koja se konzumira bude sobne temperature, ne pretopla niti prehladna kako ne bi izazivala probavne smetnje. Isto tako, savjetuje se izbjegavanje korištenja slamke za konzumaciju napitaka, te izbjegavanje korištenja guma za žvakanje, kako bi se spriječilo gutanje zraka.

Ostatak teksta pročitajte na nijeFRKA.hr

Pošalji prijatelju na email

Komentari