Datum objave: 03. 11. 2014.

“Nemoj piti jer ćeš se nakon toga znojiti i bit ćeš još žedniji”, koliko smo puta to čuli svaki put kad smo naiskap htjeli popiti cijelu bocu vode nakon igranja. Ova mala “patnja” pokazuje da i narodna mudrost može biti u krivu jer treba utažiti žeđ. Ne znojimo se zato što pijemo, nego zbog vrućine, a djeca (i odrasli) imaju pravu potrebu nadoknaditi izgubljenu tekućinu radi zdravlja. Pokazalo se da je dovoljno izgubiti tek malo tjelesne tekućine, 3-4% od ukupnih količina u našem tijelu pa da već postanemo razdražljivi i osjećamo se onemoćalo.

Dakle – piti, ali što? Zna se da je voda najzdravije piće i najbolje gasi žeđ, međutim dječjim napitcima njen neodređen okus ne pruža preveliko zadovoljstvo. Zbog toga ponuda industrijski proizvedenih napitaka zauzima sve više prostora: već od prvih mjeseci života 80% djece naviklo je piti sok, a tijekom djetinjstva i mladosti potrošnja stalno raste. Djeca obično počnu piti razne napitke oko svoje četvrte, pete godine i kako rastu, piju se sve veće količine. Gazirani sokovi nisu zdravi jer su prezasićeni šećerom i kiselinama. Ova pića daju tek trenutan osjećaj okrjepe i osjećaj žeđi se vraća brzo nakon konuzimiranja. Među sokovima nije uvijek jednostavno prepoznati proizvode prikladne za djecu.

Voće iz boce
Tvornički proizvedeni voćni sokovi mogu se pokazati dobrim rješenjem pod uvjetom da pazimo što ćemo izabrati. Kad je riječ o voćnim sokovima, dijelimo ih u dvije različite skupine: zaslađene i prave prirodne sokove. Sokovi koji sadrže 100% soka dobivenog cijeđenjem voća mogu imati više dodanog šećera, ali nisu razrijeđeni vodom. Zaslađeni sokovi rade se od 40-50% soka iz voćne pulpe, kojem se dodaje voda i šećer. Nešto drugačiji su “napitci od voća”, koji uz limunade i narandžade obuhvaćaju cijeli niz negaziranih napitaka koji se, maskirani u sok, hvale natpisom o sadržaju raznog voća i nerijetko velikog broja vitamina. U stvarnosti je udio sadržanog soka u ovim proizvodima vjerojatno izuzetno nizak, tek 12% (jedna čaša na gotovo devet čaša vode), a moguće i niže ako na etiketi nađete napisno “piće s okusom…”. Stoga je jasno da želimo li uistinu “piti” voće, bolji su sokovi i zaslađeni sokovi, dok su “napitci od voća” tek nešto malo više od zaslađene vode.

Sokovi za bebe
Među voćnim sokovima posebno vrijedi razmotriti voćne sokove za bebe namijenjene najmlađima: nisu to samo proizvodi sa sokom i pulpom voća, nego su im dodani i vitaminski sastojci, koji još nepotpunoj prehrani za dojenčad jamče zadovoljavajuće i uravnoteženo uzimanje vitamina. Radi se o vrijednim proizvodima za razliku od napitaka iz skupine ACE (obogaćene vitaminima A, C i E) ili vrste s više vitamina, koje često sadrže malo voća (ponekad manje od 15%), a obiluju šećerom.

Svježe iscijeđeno voće
Voće je prava riznica okusa: jabukae, kruške, grožđe, breskve, marelice, šljive… izbor je velik i šteta je ne iskoristiti toliku raskoš vitamina. Kod iscijeđenih ili izmiksanih voćnih sokova možemo unositi promjene s obzirom na okuse napitaka. Sokovnik za voće je dragocjena naprava, neophodna da bismo napravili napitke koji su pitki i lagani, a bogati okusom. Ručni i električni mikser za voće odličan je za dobivanje soka od limuna i grejpa te sezonskog voća. Sokovnik omogućava cijeđenje tekućine praktički iz bilo kojeg svježeg voća. Način rada je jednostavan: sok se, zbog velike brzine rotiranja sastojaka, odvaja od tvrde tvari u posudicu Na kraju se tekućina skuplja u vanjsku čašicu, dok otpatci ostanu unutar sokovnika. Mikser zadržava i čvrsti dio voća pa dobijemo ukusan tekući zalogaj. Priprema je jednostavna: voće se nareže na komadiće, premjesti u posudu za mikser, doda šećer (može i mlijeko ili usitnjeni led) te se miksa. U svakom slučaju, poželjno je poštovati određena pravila. Dodavanje mlijeka pogodno je za neke vrste voća, a za druge nije. Za kisele proizvode (južno voće ili kivi) ili jako vodeno voće (dinja ili ananas) ne savjetuje se dodati mlijeko, a ukusno je za voće s jedrijom pulpom, kao što su jabuke, banane, breskve i kruške, a količina mlijeka dodaje se s obzirom na veću ili manju jedrost voća.

Čaj – bez teina i s malo šećera
Hladan čaj je omiljen kod djece, a onaj u bočici je i praktičan. Ipak treba biti oprezan zato što većina industrijskih proizvoda ima malo veze s kvalitetom čaja pripremljenog kod kuće. Hladan kupovni čaj nije baš najbolje piće za malu djecu i zbog toga što ima previše kalorija i kemijskih dodataka, a u usporedbi s domaćim čajem, oskudijeva antioksidantima. Najbolji je čaj koji skuhate sami, pazeći da bude bez teina, pripremljen od svježeg voća te samo samo zašećeren.

Ledeni frappe
Nema djece koja ne obožavaju sladoled. Ovaj zdravi proizvod vole sladokusci, a može biti temelj za pripravke napitaka koliko osvježavajućih, toliko i hranjivih. Riječ je o frapeima, pravim tekućim užinama, jednostavnima za pripremi uz pomoć običnog miksera. Dovoljno je u čašu uliti 10 cm nemasnog mlijeka, staviti dvije kuglice sladoleda, jednu žlicu razmrvljenog leda, jedan do dva cm šećernog sirupa te miksati dok se ne dobije napitak jednolike žitkosti.

Prirodni sirupi
Sirupi su praktični, mogu biti ukusni i zdravi, a poboljšavaju okus vode: 2 žlice sirupa otopimo u čaši vode i piće je spremno. I pri odabiru sirupa potreban je oprez jer se često radi o zašećerenim, jako koncentriranim otopinama, kojima se dodaju razni mirisni sastojci, a upravo kakvoća ovog dodatka čini razliku jednog proizvoda od drugog. Najbolji sirupi dobivaju se od voćne pulpe ili voćnih sokova, lišća aromatičnog bilja, korijenja ugodnog okusa, ekstrakata i esencija. Ipak u tvorničkoj proizvodnji sirupa češće se koriste mirisne tvari i umjetna kemijska bojila radi pojačanja mirisavosti i privlačnosti za kupnju. Jedan primjer: prirodni sirup od metvice je bezbojam ali da bi izgledom bio prvilačniji za kupca, proizvođači ga boje u zeleno i to na dva načina: dodatkom prirodnog klorofila iscijeđenog iz lišća ili miješanjem plave i žute boje, iz koje se dobije sjajna zelena. Koji će sirup imati više uspjeha? Onaj koji bolje izgleda, iako je manje zdrav. Stoga, svakako pročitajte što piše na etiketi.

Sokovi od povrća
Za djecu je najprikladnije povrće koje ima prirodno sladak ili neutralan okus. Najbolja je mrkva, bogata mineralnim solima jer pročišćava organizam i djeluje protuupalno. Za sok je dobar i krastavac, uz uvjet da ga ne pijemo samog, nego pomiješanog s drugim sastojcima: dinjom, lubenicom, ili za one koji vole slaniji okus, rajčicom ili paprikom. Drugo što ljeti svakako treba probati je tikva, od koje se dobivaju osvježavajući sokovi ugodnog okusa, te cikla, koja ima lijepu boju i oplemenjuje okus.

5 recepata za gašenje žeđi

LIMUNADA
Ulijte u lončić jednu čašu vodu i 3 žličice šećera te stavite prokuhati dvije minute. Ostavite hladiti te dodajte žlicu limunovog soka i malo soli. Sve ulijte u stakleni vrč, razrijedite jednom litrom vode, dodajte 2 do 3 listića metvice, 4 do 5 kriški limuna i koju kockicu leda. Promiješajte i poslužite.

DJEČJE “VINO”
Prvo u sokovniku izradite 350 g murve (duda), a zatim istu količinu ananasa. Dobiveni sok stavite u mikser zajedno s nekoliko kockica leda i miksajte. “Vino” poslužite u visokoj čaši, ukrasivši ga slamčicom.

VITAMINSKI NEKTAR
Izradite u sokovniku 150 g dinje, 50 g kivija i 150 g ananasa. Sve sokove udružite u mikser, dodajte 50 g malina i 50 g borovnica te miksajte tako da dobijete gusti napitak.

PJENUŠAC OD BRESKVE
Uzmite malo korijena svježeg đumbira (komad oko oko 2,5 cm), narežite ga na kriške i zajedno s 250 g breskvi izradite u sokovniku. Tako dobiveni sok poslužite u visokoj čaši, dodajte gazirane mineralne vode po želji, dvije kockice leda i koji listić metvice.

MEDENI KOKTEL
Izradite u sokovniku 100 g manga, 200 g meda i 125 g lubenice, zatim sav taj sok stavite u mikser i dodajte nekoliko kockica leda. Miksajte dok ne dobijete ne previše gusti napitak, kojeg se uživa piti polako.

Tekst preuzet iz časopisa [url="http://www.bebe.hr/"]Bebe[/url], listopad/studeni 2014.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bebe,

Komentari