Tamara Roman

Datum objave: 24. 04. 2024.

Svakodnevno svjedočimo pojavljivanju novih „bombastičnih“ vijesti vezanih uz prehranu, a u današnje doba društvenih mreža takve se vijesti šire nekontroliranom brzinom. Veliki je broj popularnih trendova u prehrani već pomalo zaboravljen, ali se zato novi svakodnevno populariziraju. U posljednje vrijeme jedan od značajnijih svakako je ispijanje soka od celera.

Autor ovoga trenda tvrdi da je do saznanja o ljekovitosti ovog napitka došao, ne pomoću stručne literature, znanstvenih istraživanja ili mišljenja stručnjaka, već na jedan sasvim nekonvencionalan način, od strane duhova. Ova bi činjenica bila pomalo duhovita, da broj osoba koji slijepo slijede ovaj trend značajno ne raste iz dana u dan. U nastavku saznajte navodne i provjerene dobrobiti ispijanja soka od celera.

Koje su navodne dobrobiti ispijanja soka od celera?

„Sok od celera je jedan od onih tonika koji vam čisti jetru - tako vas liječi i tako gubite na tjelesnoj masi, i postajete sveukupno zdravi!" – samo je jedna od izjava koju autor ovoga trenda navodi u svojoj knjizi.

On ističe kako je sok od celera neotkriveni lijek našeg doba, a ovo su samo neke od navodnih dobrobiti žarko zelenog napitka:

  • sadrži natrijevu kristaliziranu sol i tako oštećuje patogene,
  • čisti jetru od metala, toksina, pesticida, herbicida,
  • liječi autoimunosne bolesti,
  • bori se protiv streptokoka,
  • detoksicira tijelo,
  • čisti krv,
  • liječi nadbubrežne žlijezde,
  • dovodi do gubitka tjelesne mase.

Treba naglasiti kako niti jedan od ovih navoda nije znanstveno potkrijepljen, odnosno zasnovan na znanstvenim istraživanjima, a bez obzira na to brojne se slavne osobe, „influenceri“ te pobornici ovog trenda kunu u ovaj zeleni napitak.

Koje su stvarne dobrobiti soka od celera?

Celer sadrži 1,8 g vlakana na 100 g celera, a navodna preporučena količina ovog soka je otprilike pola litre na dan. Očigledno je kako se na ovaj se način unosi značajna količina vlakana čime se može približiti zadovoljavanju dnevnih potreba za vlaknima.

Poznato je kako netopiva vlakna prolaze kroz probavni sustav gotovo nepromijenjena i zato imaju sposobnost apsorpcije vode čime pomažu redovitom pražnjenju crijeva. Posljedično, vlakna imaju pozitivan utjecaj na probavu. Za usporedbu 100 g jabuke s korom ima 3,2 g vlakana, 100 g kupina ima 7,3 g, a malina čak 9,3 g vlakana na 100 g. Odnosno, za manju količinu ovoga voća, može se unijeti jednaka količina vlakana kao u pola litre soka od celera. Celer ima izrazito malu kalorijsku vrijednost i to 17 kcal na 100 g. Ispijanjem pola litre soka, u organizam se unosi manje od 100 kcal, a zbog velikog volumena, zasigurno pridonosi održavanju sitosti te samim time može pomoći održavanju ili smanjenju tjelesne mase.

Na životinjskim modelima je u više studija pokazano kako celer ima antihipertenzivni učinak i to zbog prisutnosti kemijskog spoja 3-n-butilftalida koji je uz sedanolid prvenstveno odgovoran za aromu i okus celera. U kliničkim studijama pacijenti koji su konzumirali sok od celera također su pokazali bolje nalaze u vidu smanjenja krvnog tlaka te su tako potvrđeni rezultati prethodnih studija.

Hoće li vam sok od celera naškoditi?

Rizik je najmanji za zdrave pojedince, a problem nastaje kad se vjerovanje u čudesne ljekovite pripravke „prodaje“ pacijentima s određenim dijagnosticiranim bolestima i na taj ih se način čini izrazito ranjivima. Kao što je prethodno navedeno, ovaj sok može imati i neke pozitivne učinke. Ako ste ga probali, znate kako mu okus i nije najprivlačniji.

Ne postoji razlog zašto celer ne biste smjeli pomiješati s drugim voćem i povrćem i tako mu poboljšati ne samo okus, već i sveukupan nutritivni sastav.

Zaključno, kada se na tržištu pojavi određeni „čarobni“ proizvod, ljekovita namirnica ili superiorna dijeta treba se zapitati jesu li njihove zdravstvene tvrdnje „predobre da bi bile istinite“, tko je autor tih tvrdnji i jesu li izvori pronađenih informacija vjerodostojni, odnosno školovani stručnjaci. Uravnotežena i raznolika prehrana uvijek će imati veće dobrobiti na sveukupno zdravlje pojedinca od jedne izolirane namirnice. 

Literatura:

Dewi K, Jasaputra DK, Litanto O. The effect of celery ethanol extract (Apium graveolens L.) on male adult’s blood pressure. Planta Medica Journal. 2010;1:27-34

Hedayati N, Bemani NaeiniM, Mohammadinejad A, Mohajeri S. A. Beneficial effects of celery ( Apium graveolens ) on metabolic syndrome: A review of the existing evidences. Phytotherapy Research. 2019.

Madhavi D, Kagan D, Rao V, Murray MT. A pilot study to evaluate the antihypertensive effect of a celery extract in mild to moderate hypertensive patients. Natural Medicine Journal. 2013;5:1-5

Moghadam MH, Imenshahidi M, Mohajeri SA. Antihypertensive effect of celery seed on rat blood pressure in chronic administration. Journal of Medicinal Food. 2013;16:558-563. DOI: 10.1089/jmf.2012.2664

Zhu J, Zhang Y, Yang C. Protective effect of 3-n-butylphthalide against hypertensive nephropathy in spontaneously hypertensive rats. Molecular Medicine Reports. 2015;11:1448-1454. 

Tekst je objavljen na portalu Zdravo budi.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: celer, prehrambeni trend, sok od celera, trend,

Komentari