Vitaminoteka

Datum objave: 28. 10. 2019.

Kalcij je najzastupljeniji mineral u ljudskom organizmu koji igra važnu ulogu u brojnim osnovnim funkcijama tijela. Našemu je tijelu kalcij potreban za pravilnu cirkulaciju krvi, pomicanje mišića i otpuštanje hormona. Osim toga, kalcij također pomaže u prijenosu informacija od mozga do ostalih dijelova tijela.

Kosti i zubi – riznica kalcija

Ipak, najvažnija uloga kalcija u tijelu vezana je za zdravlje zubi i kostiju. Naime, kalcij izgrađuje zube i kosti čineći ih čvrstima i snažnima.

Interesantan je podatak da je čak 99% ukupnog kalcija u tijelu uskladišteno u kostima i zubima pa ih možemo zamisliti kao riznicu kalcija u tijelu. Ako ne unosimo dovoljno kalcija hranom, naše će tijelo za svoje svakodnevne potrebe kalcij uzimati iz kostiju, što tijekom duljeg vremenskog perioda može rezultirati smanjenjem njihove gustoće, činiti ih krhkima i podložnima lomovima.

Svakodnevni unos kalcija u dozi od 800 do 1000 mg smatra se adekvatnim za odrasle osobe.

Kalcij i vitamin D – najbolji prijatelji

Studije pokazuju da čak 40-50% populacije u našem području ima nedostatak vitamina D, a najniže vrijednosti bilježe se tijekom zimskih mjeseci.

Sunčani vitamin, kako često nazivamo vitamin D, neophodan je za apsorpciju kalcija u tijelu. To bi značilo da nećemo u potpunosti imati koristi od hrane bogate kalcijem, ako je ne kombiniramo s namirnicama koje su bogate vitaminom D.

Danas znamo da su sunčeve zrake odličan su „izvor“ vitamina D, ali ovaj vitamin topiv u mastima možemo si osigurati i unosom jaja, gljiva te masne ribe.

Sitna plava riba kao izvor kalcija

Kada pomislimo na izvore kalcija u hrani, prva asocijacija veže nas najčešće na čašu mlijeka. Kako i ne bi, kada u 100 g obranog mlijeka možemo pronaći zavidnih 120 mg kalcija visoke bioraspoloživosti. Međutim, i sitna plava riba kao što je srdela, odnosno sardina, te gavun i inćun, obiluje kalcijem. 

Ostatak teksta pročitajte na službenoj stranici projekta Riba Hrvatske - jedi što vrijedi.


 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Riba Hrvatske, kalcij, riba,

Komentari