Petra Vlak

Datum objave: 01. 02. 2021.

Posljednjih nekoliko desetljeća intenzivno se traže dostojne zamjene za šećer.

Šećerni alkoholi postali su vrlo popularni s obzirom da imaju isti okus kao šećer, međutim značajno manju kalorijsku vrijednost u usporedbi sa konzumnim šećerom. Također, istraživanja pokazuju kako imaju i manje negativnih posljedica na zdravlje.

Što su šećerni alkoholi?

Šećerni alkoholi ili polioli pripadaju skupini ugljikohidrata prirodno prisutnih u voću i povrću. Međutim, većina šećernih alkohola prisutnih na tržištu kao sladila u prehrambenim proizvodima sintetskog su podrijetla. Okusom i kemijskom strukturom vrlo su slični običnom šećeru pa aktiviraju iste receptore na jeziku.

Bez obzira na ime, šećerni alkoholi ne sadrže molekule etanola, dakle sigurni su za sve osjetljive populacijske skupine, poput djece ili trudnica koje ne smiju konzumirati alkohol.

Vrste šećernih alkohola

Nekoliko je vrsta šećernih alkohola koji se koriste kao zamjene za šećer. Razlikuju se po okusu, kalorijskoj vrijednosti te utjecaju na ljudsko zdravlje.

Ksilitol

Najpoznatiji šećerni alkohol zasigurno je ksilitol. Kod nas je poznat i pod nazivom „brezin šećer“, a prirodno je prisutan u jagodama, šljivama, cvjetači i bući. Uobičajen je sastojak žvakaćih guma, bombona za osvježavanje daha te proizvoda za oralnu higijenu poput pasta za zube ili vodice za ispiranje usta. Što se tiče okusa, jednake je slatkoće kao običan šećer, ali ima 40% manju energetsku vrijednost. Zanimljivo je kako je najveći broj znanstvenih istraživanja proveden je na ovom poliolu, koja su potvrdila kako se ksilitol uglavnom jako dobro podnosi, osim u velikim količinama kada može izazvati probavne smetnje.

Eritritol

Eritritol je najpoznatiji po svom odličnom okusu. Proizvodi se fermentacijom glukoze iz kukuruznog škroba i nešto je manje sladak od običnog šećera, a ima svega 5% njegove kalorijske vrijednosti. S obzirom da se većina eritritola apsorbira direktno u krvotok i većina ne dospijeva u tanko crijevo, ovaj poliol ne uzrokuje probavne smetnje.

Sorbitol

Sorbitol je poliol koji se može prepoznati po osjećaju hlađenja u ustima. Poznati je sastojak većine prehrambenih artikala bez šećera, uključujući sokove, džemove i slatkiše. Gotovo je dvostruko manje sladak u usporedbi s običnim šećerom, a i gotovo dvostruko manje energetske vrijednosti zbog čega ima gotovo zanemariv utjecaj na razinu glukoze u krvi. Međutim, prevelike količine sorbitola mogu uzrokovati probavne tegobe.

Maltitol

Kao što mu i ime govori, maltitol se proizvodi iz šećera maltoze i ima vrlo sličan okus običnom šećeru. Sladak je gotovo kao i obični šećer, ali je njegova kalorijska vrijednost gotovo dvostruko manja. Međutim, osobe oboljele od dijabetesa trebaju obratiti pažnju na proizvode koje sadrže maltitol. Naime, ovaj poliol utječe na povećanje razine glukoze u krvi, a proizvodi koji sadrže maltitol često se deklariraju „bez šećera“ stoga je izuzetno važno obratiti pažnju na deklaracije ove skupine proizvoda.

Ostali šećerni alkoholi

Šećerni alkoholi koji se mogu pronaći u prehrambenim proizvodima su manitol, izomalt, laktitol te škrobni hidrolizati koji vrlo često svoju primjenu nalaze kao energetski aditivi sportskim suplementima.

Utjecaj poliola na povećanje razine glukoze u krvi

Kao što smo već napomenuli, većina šećernih alkohola neznatno utječe na promjenu razine glukoze u krvi. Eritritol je izvanredan odabir za sve one koji ograničavaju unos dodanog šećera ili dijabetičare, s obzirom da nimalo ne utječe na razinu šećera u krvi. Suprotno tome, maltitol je jedini poliol koji može utjecati na promjenu razine glukoze u krvi. Međutim, te promjene vrlo su male uspoređujući s običnim šećerom. Stoga je i maltitol dobar izbor za dijabetičare, samo u manjim količinama.

Šećerni alkoholi štite oralno zdravlje

Poznato je kako pretjerana konzumacija šećera može oslabiti zubnu caklinu. Naime, šećer hrani bakterije koje žive u ustima što utječe na povećanje broja bakterija te lučenje kiselina koji uništavaju zubnu caklinu zbog čega zubi postaju skloniji pojavi karijesa. Međutim, šećerni alkoholi štite zubnu caklinu od uništenja što je jedan od glavnih razloga zbog čega se ksilitol ili sorbitol koriste u žvakaćim gumama. Istraživanja provedena na ksilitolu pokazuju kako se bakterije mogu hraniti ovim poliolom, međutim ne mogu ga metabolizirati što na kraju inhibira njihov rast i razmnožavanje.

Uz zaštitu zubne cakline i povoljnog učinka na razinu glukoze u krvi, šećerni alkoholi imaju i brojne druge blagotvorne učinke:

  • Djeluju kao prebiotici, odnosno hrane dobre bakterije u našem probavnom sustavu, gdje se ponašaju kao prehrambena vlakna.
  • Čuvaju zdravlje kostiju. Studija provedena na životinjama pokazala je kako ksilitol može utjecati na povećanje koštane mase, što može utjecati na prevenciju osteoporoze.
  • Utječe na zdravlje kože. Studije pokazuju kako ksilitol može blagotvorno utjecati na sintezu kolagena, koji je glavni strukturni protein u koži. 

Negativni aspekti poliola

Šećerni alkoholi mogu uzrokovati probavne smetnje, što se smatra njihovim najvećim nedostatkom. Posebice u velikim količinama, naše tijelo ne može ih u potpunosti metabolizirati zbog čega može doći do probavnih tegoba poput nadutosti, plinova ili proljeva.

Osobe koje imaju sindrom iritabilnog crijeva posebno su osjetljive na šećerne alkohole zbog čega im se savjetuje njihovo potpuno izbjegavanje.

Zanimljivo je kako šećerni alkoholi, točnije ksilitol može biti otrovan za pse. Naime, njihov organizam ne prepoznaje razliku između šećera i ksilitola što može uzrokovati hipoglikemiju koja za pse može biti fatalna. Stoga, ako imate psa pripazite da slučajno ne pojede neku namirnicu koja sadržava ovaj šećerni alkohol.

Zaključno, šećerni alkoholi popularna su zamjena za obični šećer. Sve veća potražnja povećala je i njihovu dostupnost, a određene populacijske skupine poput dijabetičara ili osoba koje izbjegavaju unos dodanog šećera mogu imati posebne koristi od poliola. S obzirom da mogu uzrokovati probavne smetnje, potrebno je naglasiti važnost njihove umjerene konzumacije.

Tekst je objavljen na portalu Zdravo budi

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: ksilitol, maltitol, šećerni alkohol,

Komentari