Vitaminoteka

Datum objave: 06. 01. 2022.

Postblagdansko doba je pravo vrijeme za odmor od teške hrane, stoga se tijekom siječnja obično savjetuje oporavak uz raznovrsne juhe i jela od povrća. Ako je kiseli kupus kralj, onda je brokula bez sumnje kraljica detoksikacijske zimske trpeze.

U nastavku provjerite zašto se zeleni cvjetići trebaju pronaći na svakom tanjuru, i to ne samo tijekom siječnja.

Nutritivna vrijednost namirnice

Mnogo je atributa koji idu u prilog brokuli, povrću iznimnih nutritivnih kvaliteta koje potječe iz Italije. Brokula (Brassica oleracea) pripada obitelji krstašica, zajedno s kupusom, keljem, cvjetačom i prokulicama koji imaju brojne blagotvorne učinke na zdravlje cijelog organizma.

Kao predstavnica obitelji krstašica, brokula je niskokalorična namirnica koja sadrži obilje hranjivih tvari uključujući neprobavljiva prehrambena vlakana, vitamine A, C i K te minerale folnu kiselinu, kalij i željezo.

Također, sadrži značajne količine kalcija i vrlo je važan izvor antioksidansa, posebno fitokemikalija – sulforafana, beta-karotena, kvercetina, glutationa i luteina. Jedan je od najbogatijih izvora minerala kroma, koji utječe na osjetljivost inzulina i pomaže u normalizaciji razine glukoze u krvi. Zanimljivo je kako sadrži i više proteina od većine povrća. Osobe koje jedu mnogo brokule rjeđe obolijevaju od bolesti srca i malignih bolesti probavnog sustava.

Blagotvorni učinak na zdravlje

Epidemiološke studije pokazale su da konzumacija povrća iz obitelji krstašica može biti osobito učinkovita strategija smanjenja rizika od karcinoma. Ova vrsta povrća bogata je biljnim kemikalijama glukozinolatima koji se pretvaraju u izotiocijanate djelovanjem enzima u biljkama i probavnom sustavu čovjeka. Glavni predstavnik skupine izotiocijanata je sulforafan, biljni spoj iz brokule koji je znanstvenicima najzanimljiviji, i to zbog svog antikarcinogenog djelovanja. Također, brokula je bogata karotenoidima i to luteinom, zeaksantinom i beta-karotenom koji čuvaju zdravlje očiju. Brokula je i izvor različitih antioksidansa, poput kamferola i kvercentina koji imaju brojne zaštitne učinke na zdravlje, uključujući protuupalno i antihipertenzivno djelovanje, štite zdravlje srca i krvnih žila, te imaju antikarcinogeno djelovanje.

Znanstvena istraživanja pokazala su kako brokula ima zaštitno djelovanje od nekih vrsta karcinoma, posebno karcinoma dojke, prostate, mokraćnog i probavnog sustava. Zanimljivo je kako aktivne tvari iz brokule čuvaju zdravlje mozga i živčanog sustava, a mogu i usporiti kognitivno propadanje povezano sa starenjem.

Brokula u kuhinji

Kada kupujete brokulu birajte onu sa svježim mirisom, žarko zelene boje i čvrstim, nježnim stabljikama. Izbjegavajte brokulu s požutjelim lišćem ili cvjetovima, savijenim stapkama ili odbojnim mirisom. Ako su stabljike suviše tvrde i drvenaste, potražite bolji primjerak za sebe.

Brokula se može termički obrađivati na razne načine, no znanost je potvrdila kako blago kuhanje na pari najbolje čuva vrijedne tvari u brokuli. Jednako dobro pristaje uz riblja i mesna jela ili u različitim povrtnim kombinacijama. Bogata krem juha od brokule vrlo je ukusna i jednostavna za pripremu, stoga bi se u vrijeme nakon blagdana trebala naći na jelovnicima barem jednom tjedno. Osim juhe, brokula je izvrsna u hladnim i toplim salatama i omletima, uz tjesteninu ili kuhane žitarice poput heljde, integralne riže, kvinoje ili prosa, a od brokule možete napraviti i domaći pesto. Dodatak ekstra djevičanskog maslinovog ulja i češnjaka brokuli daje superioran spoj nutrijenata s povoljnim djelovanjem na imunološki sustav. Uz češnjak, začini koji najbolje pristaju uz ovo povrće su: bosiljak, kim, kurkuma, kopar, mažuran, origano i majčina dušica.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: brokula, fitokemikalije, sulforafan,

Komentari