Petra Vlak

Datum objave: 23. 11. 2022.

Povećana osjetljivost i intoleracije na pojedine namirnice sve su češći problemi s kojim se susreće sve veći broj ljudi. Za razliku od relativno čestih intolerancija poput onih na laktozu ili gluten, manje učestale intolerancije teško se dijagnosticiraju što može predstavljati problem za oboljele. Jedna od takvih netipičnih intolerancija je ona na salicilate.

Što su salicilati?

Salicilati su prirodni metaboliti koje biljka proizvodi kao odgovor na različite podražaje iz okoliša. Između ostalog, biljka se otpuštanjem ovih spojeva štiti od insekata i različitih oboljenja. Prirodno su prisutni u širokom spektru namirnica koje se svakodnevno koriste, kao što su voće, povrće, kava, različiti čajevi, začini i med. Također, salicilati se i sintetski proizvode te se dodaju različitim lijekovima (npr. aspirin), pastama za zube te konzervansima za očuvanje trajnosti hrane. Najprije su identificirani u kori vrbe i bobicama mirte, a upotreba prepatata sa salicilatima poznata je još od trećeg tisućljeća prije Krista.

Uzroci preosjetljivosti na salicilate

Svaki pojedinac drugačije reagira na konzumaciju povećane količine salicilata, no većina ljudi bez ikakvih simptoma može konzumirati uobičajenu količinu salicilata prisutnih u hrani, te popiti aspirin u slučaju glavobolje.

Međutim, pojedinci koji su preosjetljivi na povećanu količinu salicilata mogu imati različite nuspojave nakon konzumacije hrane ili proizvoda koji sadrže i male količine ovog spoja. Naime, oni imaju smanjenu mogućnost pravilnog metaboliziranja i izlučivanja salicilata.

Smatra se kako hiperosjetljivost na salicilate može biti uzrokovana povećanom produkcijom leukotriena, odnosno upalnih medijatora koji se povezuju s različitim stanjima uključujući astmu, reumatoidni artritis te upalne bolesti crijeva.

Povećanje produkcije leukotriena uzrokovano je inhibicijom jednog enzima koji sudjeluje u produkciji leukotriena, što dovodi do njihovog nakupljanja te se javljaju simptomi osjetljivosti na povećanje koncentracije salicilata u organizmu.

Simptomi preosjetljivosti na salicilate

Dok povećana konzumacija kod nekih ljudi može uzrokovati različite zdravstvene probleme, većina ljudi ne osjeća negativne nuspojave konzumacije uobičajene razine salicilata prisutnih u hrani. Nekolicina ljudi, nažalost vrlo je osjetljiva i na minimalne količine salicilata prisutnih u namirnici. Povećanje količine salicilata najčešće se manifestira na dišnom sustavu, no može zahvatiti i probavni sustav te kožu.

Simptomi intolerancije ili povećane osjetljivosti na salicilate uključuju:

  • Začepljen nos
  • Upalu sinusa
  • Astmu
  • Nadutost, bolni grčevi ili druge probavne smetnje
  • Osip

S obzirom da se salicilati nalaze u velikom broju namirnica, potpuno izbacivanje salicilata iz prehrane gotovo je nemoguće. Osobama koje su izuzetno osjetljive na prisutnost salicilata u hrani preporučuje se izbjegavanje namirnica koje sadrže izuzetno visoki udio salicilata kao što su različiti sušeni začini, kava te sušeno voće, isto kao određena kozmetika kao što su proizvodi za njegu usne šupljine ili lijekovi koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu. Isto tako, salicilati se apsorbiraju putem kože stoga se ljudima preosjetljivima na prisutnost salicilata preporučuje izbjegavanje kozmetike koja ih sadrži.

Tekst je objavljen na portalu Zdravo budi

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: intolerancija, salicilati,

Komentari