Tena Škunca

Datum objave: 13. 12. 2021.

Operacija štitnjače ozbiljan je kirurški zahvat koji zahtijeva određeno vrijeme oporavka organizma. U nastavku vam donosimo važne informacije o potencijalnim promjenama u prehrani nakon operacije karcinoma štitnjače s kojima biste se mogli susresti te savjete kako se lakše nositi s ovom novonastalom situacijom.

Moguće promjene u prehrani

Nakon zahvata, velika je vjerojatnost da će vrat biti otečen, bolan i ukočen. To je uobičajena pojava koja će postepeno nestajati kako će rana cijeliti, a može potrajati do nekoliko tjedana. Kako bi si olakšali ovo otežano razdoblje u gutanju hrane, poželjno je konzumirati mekanu hranu. U ovom periodu posebno su korisni pudinzi, jogurti, povrće ili voće u obliku pirea te umaci. Dugo i sporo kuhanje ili pečenje omekšat će meso i povrće te ga učiniti lakšim za gutanje. Osim toga, od velike koristi  može biti i blender u kojem se mogu pripremiti kremaste i nutritivno bogate juhe od povrća, kuhanih žitarica, mesa ili ribe.

Iako ne postoje ograničenja što se tiče samog odabira hrane, pokušajte unositi što više voća i povrća te namirnica bogatih kvalitetnim proteinima i zdravim mastima koje će pomoći u što bržem cijeljenju rane i oporavku.

Jedite sporo te unosite što više tekućine tijekom i nakon obroka koja će dodatno omekšati hranu i olakšati gutanje.  

Ako koristite lijekove protiv bolova, oni često mogu uzrokovati pojavu konstipacije. Namirnice bogate vlaknima, poput cjelovitih žitarica, povrća i voća te unos dovoljne količine vode pomoći će omekšati stolicu i olakšati ovaj problem.

Prehrana s niskim udjelom joda

Prehrana s niskim udjelom joda preporučuje se isključivo osobama s diferenciranim oblikom karcinoma štitnjače. Cilj provođenja ovog načina prehrane jest da se privremenom eliminacijom namirnica bogatih jodom štitna žlijezda što više "izgladni" tako da "žudi" za jodom. Na taj način postiže se bolja učinkovitost nadolazeće terapije radioaktivnim jodom

Često se postavlja pitanje kada je potrebno započeti s prehranom s niskom udjelom joda. U preporukama se spominje 7 do 14 dana prije terapije radioaktivnim jodom te još 1 do 3 dana nakon same terapije. Rezultati istraživanja objavljenog u studenom 2021. godine u znanstvenom časopisu Clinical Nutrition ESPEN pokazali su kako ne postoje dokazi da provođenje prehrane s niskim udjelom joda dva tjedna prije početka terapije radioaktivnim jodom ima bolje ishode liječenja u odnosu na provođenje prehrane s niskim udjelom joda samo tjedan dana prije početka terapije.

Američko udruženje za štitnjaču preporučuje da osobe koje slijede ovaj način prehrane ograniče dnevni unos joda na 50 µg i manje, što odgovara trećini preporučenog dnevnog unosa za odrasle osobe.

Ostatak članka pročitajte na nijeFRKA.hr

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: jod, karcinom, štitnjača,

Komentari