Datum objave: 04. 02. 2009.

Kultura uživanja u sauni seže u daleko doba - pred više od 2000 godina, kada je donesena iz Azije u Europu. Tada najveće europske kulture uživale su njezine blagodati - Stari Grci uživali su u zatvorenim prostorijama sa suhim, vrućim zrakom i nakon toga bi se rashlađivali s hladnom vodom. Rimljani su pak ovu vrstu uživanja još unaprijedili te sagradili luksuzne kupelji koje su postale legendarne po veličini i luksuznosti.

No „prava“ sauna, odnosno ono što mi danas podrazumijevamo pod tim pojmom, potječe iz Finske, gdje su prve drvene saune sagrađene nakon petog stoljeća. I iako je stojećima služila u zdravstveno-hedonističke svrhe, pa čak i bila smatrana svetim mjestom (odmah nakon crkve), postala je široko popularna tek 1936. godine kada su je finski sportaši donijeli na berlinsku olimpijadu kao dio nužne opreme za održavanje tijela u punom naponu snage.

Ova svakodnevna skandinavska navika sve je češća i u našoj kulturi, odnosno postaje popularna u svim granama populacije. Stoga je važno znati neke osnovne karakteristike saune, njezine korisne strane ali i kontraindikacije.

Sauna je prostorija u kojoj se temperatura zraka kreće između 45ºC (bio-sauna) i 110 ºC (ekstremna finska sauna), ovisno o tipu saune i razini vlažnosti. Što je viša temperatura, to je dozvoljen manji stupanj vlažno

Saune se općenito dijele, dakle, na suhe i vlažne.
Od suhih su najpoznatije:
- ekstremna finska sauna (100 ºC) - klasična, programska (s vrtloženjem zraka, kromoterapijom, medom koji se umasirava u tijelo, eteričnim uljima…)
- bio-sauna (cca 45 ºC)
- infracrvena sauna

Predstavnice vlažnih (tzv. „hammam“) su:
- parna kupelj (40 ºC, vlaga 100%) , poznata i pod nazivom „turska sauna“
- slana sauna – kombinacija parne saune sa kristalima soli koji se utrljavaju u kožu
- blatna sauna – kombinacija parne saune s ljekovitim blatom kojim se premazuje čitavo tijelo

U suhim saunama vlažnost nije viša od 10-15%, zahvaljujući čemu organizam može podnijeti tako visoke temperature (ali može se malo i povećati izlijevanjem vode na užarene ploče peći). Unutra su drvene klupe na različitim visinama, s različitim temperaturama (više klupe imaju i višu temperaturu), tako da možete birati gdje ćete se smjestiti, ovisno o tome kako podnosite temperaturu.

Infracrvena sauna, najnovija predstavnica svoje skupine, radi po principu emitiranja infracrvenih zraka koje postižu dubinsko zagrijavanje na normalnoj temperaturi prostorije. Infracrvene zrake pokazale su i odlično baktericidno djelovanje (ubijanje bakterija), što osobite pogoduje u terapiji akni.

Reakcija organizma
Boravak u sauni za organizam predstavlja određenu vrstu (toplinskog) šoka. Krvne žile se šire, pore se otvaraju i počinje obilno znojenje kako bi se snizila tjelesna temperatura i organizam doveo u stanje toplinske ravnoteže. Znoj brzo ispari, čime se omogućuje odstranjenje toksina i štetnih produkata iz organizma. Povišena temperatura i suhi zrak (u suhim saunama) izazivaju i privremeno povišenje tjelesne temperature za otprilike dva stupnja, što ubrzava sve vitalne procese: povisuje se aktivnost metabolizma, broj otkucaja srca povećava sa 70 na 100 u minuti. U toplom ambijentu dišni se putevi šire, bolje se diše i dobiva se više kisika, a viši postotak vlage blagotvorno djeluje na iritirane dišne puteve osoba koje boluju od astme.

Za vrijeme izlaska iz saune, prelaskom u hladniji ambijent i tuširanjem (što hladnijom vodom) organizam je primoran da se ponovo prilagodi u kratkom periodu zbog čega se krvne žile i kožne pore sužavaju kako bi se izbjegao gubitak tjelesne topline. Prelazi iz toplog u hladno, i obrnuto predstavljaju osnovu same saune odnosno sam njen značaj, jer time dolazi do pravilnog aktiviranja metabolizma, jačanja sistema termoregulacije, povećavanja elasticiteta krvnih žila i efikasnog pročišćavanja organizma.

Pravila ponašanja / savjeti

 • Lice očistite od šminke i očešljajte kosu, kako biste uklonili ostatke gela i laka: da biste disali i oslobodili se toksina, kosa i koža moraju biti potpuno čisti. Na sebi možete imati pamučno donje rublje, a izbjegavajte sintetičke kupaće kostime, koji onemogućuju disanje kože.
 • U saunu uđite s vlažnom kožom jer ćete tako bolje podnijeti toplinu.
 • Ne ulazite u saunu neposredno nakon jela, ali niti nakon dugotrajnog gladovanja. Najbolje je pojesti nešto lagano otprilike dva sata prije odlaska u saunu. Prije ulaska u kabinu, možete popiti vode, ali izbjegavajte i kavu, kofeinske napitke i alkohol.
 • U sauni preferirajte ležeći položaj, a prije izlaska sjednite nekoliko minuta i tek se tada lagano ustanite, kako vam se ne bi zavrtjelo u glavi uslijed promjena cirkulacije i krvnog tlaka.Ukoliko niste navikli na korištenje saune, prvih nekoliko puta ograničite ostanak na svega nekoliko minuta, i to na donjim klupama (niža temperatura).
 • Na kraju treba sniziti tjelesnu temperaturu i potaknuti cirkulaciju, što možete učiniti uranjanjem u hladnu vodu ili, na blaži način, tuširanjem najprije toplom, zatim sve hladnijom vodom, usmjeravajući mlaz od stopala prema gore.
 • Na kraju slijedi opuštanje, koje je nužno kako bi se rad srca i cirkulacija vratili u prirodni ritam i time doveli cijeli organizam u ravnotežu. Nakon što dobro osušite tijelo, odmarajte se najmanje desetak minuta, po mogućnosti pola sata, omotani u pokrivač.
 • Tijekom odmaranja treba piti veće količine vode bogate mineralima, izotonične napitke ili sokove bogate antioksidansima, kako bi se nadoknadila tekućina i mineralni izgubljeni znojenjem te izbjegao rizik od dehidracije.
 • Odličan je izbor su i biljni čajevi koji se odavno koriste za liječenje, čišćenje i poboljšanje rada organizma pa su vrlo ukusan i učinkovit način detoksikacije. Biljke koje su najpoželjniji borci za zdravlje i ravnotežu organizma su:
  • Sikavica (Silybum marainum) - pomaže u procesu čišćenja, vrlo je dobra za jetru
  • Čičkov korijen (Arctium lappa) - blagotvorno djeluje na jetru
  • Štavelj (Rumex crispus)- poboljšava apsorpciju hranjivih tvari
  • Maslačak (Taraxacum officinale) - dobar za čišćenje kože, ima diuretsko djelovanje
  • Red Root (Ceanothus Americanus) - stimulira limfnu drenažu
  • Đumbir (Zingiber officinale) - poboljšava cirkulaciju i probavu

  Optimalno korištenje saune bilo bi dva do tri puta tjedno, u intervalima po otprilike 25 minuta. Idealan trenutak za saunu je nakon stresnog dana ili nakon bavljenja sportom, s obzirom da je glavni učinak saune brzo oslobađanje otpadnih tvari metabolizma (mliječna kiselina, dušik, amonijak) i opuštanje.

  Mršavljenje u sauni?
  Za vrijeme boravka u sauni gubi se određena količina tjelesne tekućine u obliku znoja što se odražava na tjelesnu težinu, međutim riječ je o trenutnom (točnije - prividnom) gubitku koji se ubrzo nadoknadi.

  Ipak, sauna se odlično uklapa u detoksikacijski program za mršavljenje, a budući da potiče cirkulaciju, u kombinaciji s drugim tretmanima može pomoći u smanjenju celulita.

  Povoljni učinci Sauna je od pamtivijeka smatrana idealnim sredstvom - kako za opuštanje i užitak, tako i za postizanje i očuvanje zdravlje i ljepote.
  Budući da je jedna od funkcija kože i eliminacija otpadnih produkata i toksina, povećanom cirkulacijom i znojenjem organizam se rješava tvari koje su (su)krivci za neke kronične bolesti i kontaminaciju organizma biološkim i kemijskim štetnim tvarima.

  Dakle, počevši od kože, sauna postiže mnoge pozitivne učinke. Dragocjena je za lijepu i zategnutu kožu: obilno znojenje dubinski je čisti, što je izvrsno ne samo za masnu kožu s aknama, već i za normalnu, posebice zimi, kad zbog nakupljanja zagađujućih tvari i sitne prašine kože postaje grublja, bez sjaja i beživotna. Nagle promjene temperature izvrsno djeluju na tonus kože. Sauna je ujedno i anti-aging tretman jer povećava sposobnost primanja i prenošenja kisika, koja inače opada već nakon 30. godine i smanjuje se svakih deset godina za otprilike 4-5%.

  A zavirimo li pod kožu, otvorit će nam se čitav spektar pozitivnih učinaka saune na gotovo sve organske sustave. Nekoliko je osnovnih mehanizama kojima sauna djeluje terapijski , a oni uključuju:

  - poboljšanje (mikro)cirkulacije i jačanje stijenki krvnih žila
  - prevenciju mišićnih spazama
  - regulaciju lučenja hormona (snizuje razinu „stres-hormona“ adrenalina i noradrenalina, podiže razinu ACTH, kortizola i beta-endorfina, povisuje razinu testosterona u muškaraca)
  - sniženje razine upalnih čimbenika i produkata oksidativnog stresa
  - porast količine antioksidansa, poput glutationa
  - aktivaciju protuupalnih stanica imunološkog sustava (jača borbu protiv bakterija i toksina)

  Navedeni mehanizmi pridonose kako općem poboljšanju zdravlja i imuniteta, tako i smenjenju boli te olakšanju određenih simptoma u kroničnim oboljenjima te ojačanju nekih organskih sustava. Najčešća stanja / bolesti kod kojih terapeutsko djelovanje saune žanje uspjeh su:
  - blago povišeni krvni tlak
  - astma i kronični bronhitis
  - reumatoidni artritis
  - sindrom kroničnog umora
  - psorijaza
  - česte infekcije dišnog sustava
  - oporavak aktivnih sportaša

  Kome je sauna zabranjena?
  S obzirom da sauna, kao što je već prije spomenuto, predstavlja određeni oblik šoka za organizam (ponajviše za krve žile i termoregulacijski centar u središnjem živčanom sustavu), postoje određena stanja odnosno osobe koje bi je trebale izbjegavati. To su:
  - srčani bolesnici (angina pektoris, preboljeli infarkt, suženje aorte)
  - osobe sa značajno povišenim ili izrazito niskim krvnim tlakom
  - bolesnici sa bubrežnim tegobama
  - osobe s proširenim venama i poremećajima cirkulacije
  - stanje nakon operativnog zahvata
  - u slučaju akutne infekcije
  - osobe koje boluju od epilepsije
  - osobe s oslabljenim imunitetom
  - trudnice i dojilje
  - tijekom menstrualnog krvarenja
  - tijekom rane dječje i poodmakle životne dobi
  - ovisnici o alkoholu i drogama

  Ana-Marija Liberati-Čizmek, dr.med

  Vitamini.hr

  Pošalji prijatelju na email

  Komentari