S alkoholom mudro

Datum objave: 18. 12. 2006.

Sve što činite u životu, činite umjereno.

Poput većine stvari u životu, sve što se konzumira umjereno je OK. Problem nastaje kada uđemo «u crveno», odnosno kada pretjeramo.
Alkoholna pića proizvode se fermentacijom šećera ili škroba. Kao polazna sirovina koriste se brojne vrste žitarica i voća te brižno odabrani dodaci koji daju posebnu aromu pićima. Nutritivni sastav alkoholnih pića uvelike varira. Pića se razlikuju po sadržaju alkohola, ugljikohidrata i biljnih kemikalija.

Udio ugljikohidrata razlikuje se od pića do pića. Primjerice, viski, konjak i votka ne sadrže šećer; vina sadrže od 2 do 10 g šećera/L; pivo oko 30 g/L; likeri oko 120 g/L. Jednako tako, niti sadržaj alkohola u svim pićima nije jednak: pivo sadrži otprilike 40-50 g/L; vina i kokteli oko 120 g/L, žestoka alkoholna pića 400 - 500 g/L.

Razumljivo, ni veličine jedne jedinice serviranja alkoholnog pića nisu jednake za sva alkoholna pića. Tako, jednu jedinicu serviranja alkoholnog pića čini: 1,5 dcl vina, 3 dcl piva i 0,3 dcl žestokog alkoholnog pića.

Jedan gram alkohola sadrži 7 kcal, što je više nego što osigurava gram ugljikohidrata ili proteina koji daju 4 kcal. Međutim, alkohol sadrži tzv. prazne kalorije, a često se naziva i antinutrijent. Ne samo da prazne kalorije porijeklom iz alkohola zauzimaju mjesto kalorijama koje bi trebale potjecati od visokovrijednih namirnica, alkohol direktno ometa apsorpciju, pohranu i iskorištenje nutrijenata u organizmu, čak i kad su nutrijenti prisutni u adekvatnim količinama.

Izrazito velike količine alkohola koje se konzumiraju u kratkom vremenskom periodu mogu biti fatalne. Alkohol je toksičan i kad se konzumira redovito u povišenim količinama. Tada uzrokuje ireverzibilna oštećenja jetre te cjelog niza drugih organa u tijelu poput gušterače, probavnog sustava, mozga, srca, mišića i spolnih žlijezda.

Alkohol ne zahtijeva probavu. Nakon konzumiranja alkohola, ova tekućina brzo pronalazi svoj put kroz organizam te se 95 % alkohola apsorbira direktno u krvotok kroz stijenku želuca i tankog crijeva. Ostalih 5 % napušta tijelo kroz perspiraciju, respiraciju i urin. Alkohol koji popijemo na prazan želudac apsorbirat će se u krvotok 20 minuta nakon ingestije.

Istraživanja su pokazala da umjerena konzumacija alkohola može imati i pozitivan učinak na zdravlje čovjeka. Uvjerljivi dokazi koje nude stotine istraživanja pokazuju da osobe koje konzumiraju male do umjerene količine alkohola rjeđe obolijevaju od bolesti srca u usporedbi s onima koji uopće ne piju alkohol te onima koji pretjeruju s konzumiranjem alkohola. Najčešće se u kontekstu blagotvornog učinka na zdravlje spominje crno vino zbog sadržaja polifenola, međutim dokazano je da i pivo sadrži širok spektar biološki aktivnih komponenti porijeklom iz bilja, uključujući polifenole i fitoestrogene.

Koja količina alkohola je poželjna ovisi o dobi, spolu i općem zdravstvenom stanju. Iako je teško definirati «umjereno» u slučaju alkohola, čini se da je jedna do dvije čaše kvalitetnog crnog vina ili jedno malo pivo dnevno dobar recept za zdravo srce.

Blagdansko doba i alkoholna pića
Blagdanski dani koji su nam pred vratima donose sa sobom razne gurmanske užitke koji nerijetko završavaju neželjenim posljedicama, poput loše probave ili mamurluka. Alkoholna pića sastavni su dio svake proslave, a kako uz pomoć malih trikova doskočiti neželjenim učincima provjerite .

1. Pazite koliko pijete. Količina unesenog alkohola određuje kako ćete se osjećati slijedećeg jutra. Mamurluk će biti slabijeg intenziteta ukoliko se konzumiraju manje količine alkohola kroz dulji period i ako se pritom konzumiraju umjerene količine hrane.

2. Pazite što pijete. Neka alkoholna pića uzrokuju izraženije mamurluke. Primjerice, pića koja sadrže višu količinu metanola uz etanol, poput konjaka, whiskey-a i crnog vina, uzrokovat će jači mamurluk nego pića poput gina i vodke, koja ne sadrže metanol. Unatoč ljekovitim svojstvima koja se pripisuju crnom vinu, ono kod nekih osoba može uzrokovati glavobolju zbog sadržaja određenih tvari.

3. Pijte mnogo obične vode, prije i poslije slavlja. Nekoliko čaša vode prije spavanja može napraviti čudo i spasiti Vas od mamurluka.

4. Uzmite si vremena za odmor. Vrijeme jedino i sigurno liječi mamurluk, a obično potpuno prolazi nakon 24 sata. Mamurluk se ne može «istjerati» trčanjem, znojenjem ili tjelovježbom. Međutim, svjež zrak i šetnja dobro su došli.

5. Pijte voćne sokove! Hrana i pića bogata voćnim šećerom fruktozom pokazala su se učinkovitima kod mamurluka.

6. Jedite suhu i neutralnu hranu, poput krekera i prepečenca. Ovakva hrana održava razinu šećera u krvi stalnom i daje osjećaj sitosti.

7. Ukoliko nakon epizode pretjerivanja u jelu i piću imate dugotrajan osjećaj «žgaravice», uzmite antacid koji će otkloniti neželjene simptome.

8. Osigurajte adekvatan unos vitamina B skupine prije i nakon prekomjernog konzumiranja alkohola. Važni predstavnici vitamina B kompleksa u ovom će slučaju biti vitamini B1, B2 i B6.

9. Ako imate glavobolju, suzdržite se od aspirina, jer će nadražiti već ionako osjetljivu sluznicu želuca. Ne uzimajte paracetamol. Iako se često koristi kao zamjena za aspirin, metabolizam alkohola može pojačati toksično djelovanje ove supstance na jetru.

10. Popijte kavu ili uzmite kofein putem drugih izvora. Iako utjecaj kofeina na mamurluk nije znanstveno dokazan, tradicionalno se primjenjuje već stoljećima.

Na kraju, upozoravamo Vas da ne pokušavate izliječiti mamurluk s još alkohola, jer se u ovom slučaju klin klinom ne izbija.

Pošalji prijatelju na email

Komentari