Tena Škunca

Datum objave: 17. 08. 2023.

Trigliceridi predstavljaju najčešći oblik masnoća u našem tijelu. Iako su nam neophodni za dobivanje energije, ipak nije poželjno da njihova razina u krvi bude povišena. Naime, povišene razine triglicerida ukazuju na neravnotežu u metabolizmu i mogu biti povezane s rizikom od srčanih bolesti. Važno je održavati razine triglicerida unutar normalnih vrijednosti kako bi se smanjio taj rizik.

Što znači povišena razina triglicerida u krvi?

Normalna razina triglicerida je manja od 1,7 mmol/L, granično povećane vrijednosti su od 1,7 do 2,3 mmol/L, umjereno visoke vrijednosti 2,3 do 5,7 mmol/L, vrlo visoke 5,7 do 10,0 mmol/L, dok su vrijednosti više od 10 mmol/L ekstremno povišene vrijednosti triglicerida u krvi. Vrlo visoke razine triglicerida mogu doprinijeti razvoju ateroskleroze, stanja u kojem se stvaraju naslage na stijenkama krvnih žila. To može uzrokovati sužavanje arterija i otežan protok krvi, povećavajući rizik od srčanih bolesti poput srčanog udara, moždanog udara i periferne vaskularne bolesti.

Kako bi se razina triglicerida u krvi smanjila, preporučuje se u prehrani smanjiti unos jednostavnih šećera i trans masti u prehrani. Redovita tjelesna aktivnost također može pomoći u smanjenju triglicerida, a samim time i smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Aduti ribe u službi zdravlja krvnih žila

Plava riba poput srdele, skuše i tune pruža brojne blagodati za zdravlje krvnih žila. Ove vrste ribe bogate su omega-3 masnim kiselinama, poput EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina), koje imaju pozitivan učinak na krvne žile.

Omega-3 masne kiseline djeluju protuupalno, smanjujući upale u krvnim žilama i održavajući njihovu elastičnost. Time se poboljšava protok krvi i smanjuje rizik od ateroskleroze. Također, smanjuju upalne procese u tijelu koji su često povezani s visokim razinama triglicerida. Osim toga, omega-3 masne kiseline povoljno utječu na regulaciju krvnog tlaka i smanjenje razine lošeg LDL kolesterola, čime se održava zdrav krvni tlak i smanjuje rizik od srčanog udara.

Kako omega – 3 masne kiseline pomažu u smanjenu razine triglicerida?

Ostatak članka pročitajte na službenoj stranici projekta "Riba Hrvatske - jedi što vrijedi".

Pošalji prijatelju na email

Komentari