Vitaminoteka

Datum objave: 08. 05. 2023.

Atopijski dermatitis predstavlja upalno stanje kože koje se najčešće javlja u djetinjstvu, a učestalost bolesti je u porastu i vjeruje se da danas zahvaća 5 do 20% djece širom svijeta. Međutim, može se pojaviti i u odrasloj dobi.

Simptomi atopijskog dermatitisa

Atopijski dermatitis može uzrokovati različite neugodne simptome koji mogu značajno utjecati na kvalitetu života osobe. Ovi simptomi uključuju jak svrbež, suhoću i crvenilo kože, a također mogu dovesti do ispucale kože i kožnih lezija. Simptomi mogu imati trajne učinke na san, raspoloženje i samopouzdanje. Istraživanja su pokazala osobe s atopijskim dermatitisom imaju veću vjerojatnost da će doživjeti simptome depresije i teških psihičkih tegoba.

Ribom protiv atopijskog dermatitisa

Određena hrana može pomoći u smanjenju simptoma, ali je važno uzeti u obzir moguće alergije ili preosjetljivosti na hranu. Plava riba poput tune, skuše i srdele bogata je omega-3 masnim kiselinama koje imaju protuupalna svojstva i mogu ublažiti simptome bolesti. Naime, pokazalo se da dragocjene masne kiseline EPA i DHA koje se nalaze u ribljem ulju sprječavaju upalu smanjivanjem proizvodnje upalnih tvari.

Nekoliko je studija pokazalo da riblje ulje može utjecati na smanjenje svrbeža kod osoba s atopijskim dermatitisom te poboljšati ozbiljnost bolesti, kao i kvalitetu života.

Unos ribe i atopijski dermatitis u djece – crtice iz znanosti

Uzimanje ribljeg ulja tijekom trudnoće može spriječiti razvoj atopijskog dermatitisa kod dojenčadi i djece. Naime, studije su pokazale da unos EPA i DHA masnih kiselina tijekom trudnoće i dojenja smanjuje rizik od atopijskog dermatitisa za 16% u prvoj godini života.

U nedavno provedenoj studiji istraživan je utjecaj prehrane bogate ribom u prvoj godini života djeteta na rizik od razvoja atopijskog dermatitisa u dobi od 6 godina. U istraživanju je sudjelovalo gotovo 5000 djece, a istraživači su pratili njihovu prehranu u dobi od 6, 12, 18, 24 i 36 mjeseci.

Ostatak članka pročitajte na službenoj stranici projekta "Riba Hrvatske - jedi što vrijedi".

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: atopijski dermatitis, riba, Riba Hrvatske,

Komentari