Darija Vranešić Bender

Datum objave: 24. 06. 2019.

Riba se godinama smatrala namirnicom koju je u prehranu dojenčadi potrebno uvoditi s posebnim oprezom i to nakon navršenih godinu dana života. Razlog tome objašnjavao se alergenim potencijalom ove namirnice.

Međutim, zahvaljujući novim spoznajama, danas znamo da je riba vrlo dragocjena namirnica na bebinom jelovniku te se s njezinim uvođenjem preporuča započeti od 7. mjeseca života. Najprije se uvodi bijela riba, pri čemu prednost treba dati ribama poput lista, lubina, komarče, škarpine, oslića, kao i pastrve. Ove vrste ribe nalaze se na donjem dijelu liste namirnica s alergenim potencijalom, lako su probavljive zbog čega predstavljaju najbolji izbor za početak uvođenja ribe u prehranu dojenčeta. S uvođenjem plave ribe preporuča se započeti nešto kasnije, nakon navršenog 8. mjeseca života.

Zašto je riba dobra za vašu bebu?

Riba je namirnica izvanredne nutritivne vrijednosti. Osim što predstavlja izvrstan izvor proteina visoke biološke vrijednosti, može se pohvaliti i zavidnim udjelom vitamina B – skupine, vitamina D te mineralnih tvari poput joda, selena, kalija i željeza.
No, najpoznatija prednost ribe kao namirnice na bebinom jelovniku svakako je udio „dobrih“ masnoća. Riba sadrži esencijalne nezasićene omega – 3 masne kiseline, većinom eikozapentaensku (EPA) i dokozaheksaensku (DHA) masnu kiselinu, koje imaju važnu ulogu u pravilnom rastu dojenčeta, razvoju njegovog mozga, oštrine vida i psihomotornih sposobnosti, kao i zdravlju imunosnog sustava. 

Kako bebi pripremiti ribu? 

Priprema ribe vrlo je brza i jednostavna jer je zbog delikatne teksture ribljeg mesa potrebna kraća termička obrada. Prije same pripreme, ribu je važno pomno očistiti kako ne bi zaostala niti jedna kost. Pri odabiru termičke metode prednost treba dati kuhanju na pari ili poširanju, a kako biste dobili što bogatiji okus, umjesto u vodi, ribu pokušajte poširati u domaćem temeljcu od povrća. Dobar izbor pripreme je i pečenje u pećnici pri čemu je ribu poželjno omotati u aluminijsku foliju ili papir za pečenje.

Ostatak teksta pročitajte na službenoj stranici projekta "Riba Hrvatske - jedi što vrijedi".

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Riba Hrvatske, Zdravlje djece,

Komentari