Datum objave: 10. 01. 2011.

Unatrag nekoliko godina popularnost antioksidansa resveratrola porijeklom iz vina poprimila je svjetske razmjere. Zahvaljujući velikom interesu znanstvene zajednice, resveratrol je postao tema brojnih istraživanja. Zahvaljujući gotovo spektakularnim rezultatima, dodjeljeni su mu mnogostruki pozitivni učinci – kardioprotektivni, antikarcinogeni, protuupalni, anti-demencijski. Također, potvrđeno mu je snažno antioksidativno i antifungalno djelovanje. Nedavno su listu supermoći resveratrola nadopunile još dvije blagodati: usporavanje procesa starosti i postizanje dugovječnosti te savezništvo u borbi sa suvišnim kilogramima.

Smatra se da su oštećenja na genetskom materijalu ključna za proces starenja. No, zahvaljujući snažnim antioksidativnim moćima, resveratrol pomaže ublažiti te promjene čineći nas vitalnijima i „mlađima“. Također, znanstvenici su otrili da resveratrol pokazuje veliki potencijal u stimuliranju enzima zaslužnog za dugovječnost. Dodatno, pokazalo se resveratrol može poslužiti u održavanju „genetske mladosti srca“, djelujući slično kao i dijeta sa smanjenim unosom kalorija, te tako utječe na produljenje životnog vijeka. Posljedično, resveratrol je poprimio epitet „eliksira mladosti“, a recept postizanja dugovječnosti nikad nije bio jednostavniji i hedonističkiji: 2-3 dl crnog vina i/ili grozd crnog grožđa svakodnevno.

"Životni eliksir" stari je naziv kojim se već od davnine ukazivalo na vrijednosti koje sadrži čaša dobrog vina. Preventivni učinak vina na pojavu koronarne bolesti srca, te drugih bolesti srca i krvnih žila poznavali su i stari Grci. Polifenoli su enolozima već odavno poznati kao sastojci vina koji su odgovorni za jačinu okusa i gorčinu vina, a predstavljaju i ključni sastojak odgovoran za proces starenja vina. Vina koja imaju nisku razinu polifenola, (primjerice, većina bijelih vina) rijetko se mogu dugo uspješno čuvati. Znanstvenicima su poznatije druge osobine polifenola, a jedan od polifenola je - resveratrol. Uz resveratol u vinu su prisutni i flavonoidi.

Koncentracija resveratrola u vinu proporcionalna je s duljinom kontakta kožice grožđa s moštom koji vrije. Osnovna razlika u proizvodnji crnog i bijelog vina je u tome što kod bijelog vina vrije samo mošt, dok kod proizvodnje crnog vina vrije masulj (zgnječeno grožđe). Upravo je zbog toga koncentracija resveratrola u crnom vinu znatno viša nego u bijelom vinu.

Pomoć pri mršavljenju

Nedavno istraživanje na primatima objavljeno u časopisu BMC Physiology je utvrdilo sposobnost resveratrola da se suprostavi i suvišnim kilogramima. Tijekom 4 tjedna primjene resveratrola u obliku dodatka prehrani kod lemura je došlo do smanjenog unosa hrane, smanjenja tjelesne mase, ali i povećanja bazalnog metabolizma. Zahvaljujući ovim optimističnim rezulatima čini se kako su na pomolu novi proizvodi za pomoć mršavljenju na bazi ovog vrijednog i moćnog antioksidansa.

U znanstvenim se krugovima u međuvremenu stvorila struja skeptika koji ističu kako nije provedeno dovoljno humanih studija koje bi dokazale neškodljivost i učinkovitost na ljudski organizam. No, proizvođači suplemenata resveratrola trude se, međutim, srezati sumnje što prije pa ih je nekoliko najavilo objavu rezultata humanih studija početkom prosinca ove godine.

Do tada, ravnajući se po životinjskim modelima, a prevedeno u ljudske potrebe, dnevna bi doza resveratrola potrebna za postizanje željenih učinaka trebala iznositi između 30 i 150 miligrama. S obzirom da resveratrol može djelovati kao kelirajući agens za bakar (veže ga za sebe i onemogućuje njegovu apsorpciju i iskorištenje), nije preporučljivo prekoračiti zadane doze.

Protiv bolesti srca i dijabetesa

Uloga resveratrola kao kardioprotektivnog čimbenika sastoji se u inhibiciji agregacije trombocita i smanjenju koncentracije lipida u stanjima hiperlipidemije. Pozitivan učinak resveratrola na krvne žile, čini se, proteže se i na smanjenje rizika od sljepila u starijoj populaciji te u oboljelih od dijabetesa.

Resveratrol inhibicijski utječe na stvaranje novih krvnih žila. Taj proces stvaranja novih, defektnih krvnih žila, stručno nazivan angiogeneza, leži u podlozi dijabetičke retinopatije – oštećenja žilnice koja uzrokuje sljepilo u dijabetičara. Poremećaj krvožilja temelj je i za makularnu degeneraciju – glavni uzrok sljepila u starijoj životnoj dobi.

Još jedno recentno istraživanje pokazalo je kako stariji pacijenti, s poremećenom glukozom natašte, uzimanjem resveratrola u obliku dodatka prehrani, mogu poboljšati postprandijalnu glukozu u krvi i osjetljivost na inzulin. Rezultati ukazuju kako se uzimanjem resveratrola kod ispitanika nije promijenila koncentracija glukoze natašte u krvi, međutim, došlo je do smanjenja postprandijalne glukoze u krvi te glukoze mjerene 3 sata nakon konzumacije obroka, čime su te vrijednosti dostigle granice normale.

Zbog iznimne popularnosti i brojnih pozitivnih učinaka, neki su se proizvođači dosjetili i proizveli vino s visokim udjelom resveratrola. "Najzdravije vino" patentirao je australski liječnik Philip Norrie (takozvani "vinski doktor"), a dostupno je u crnoj i bijeloj varijanti, odnosno u sortama chardonnay i shiraz.

Dr.sc. Darija Vranešić Bender

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: antioksidansi, vino,

Komentari