Rajčica u piluli protiv visokog kolesterola?

Datum objave: 13. 06. 2009.

Uz mnogo medijske prašine lansiran je novi revolucionarni dodatak prehrani koji se popularno naziva “Tomato pill”. Radi se o piluli koja sadrži izolirani crveni pigment iz rajčice za koji se smatra da smanjuje razinu kolesterola i tako štiti od ateroskleroze.

Pripravak Ateronon, lansirala je biotehnološka kompanija vezana uz Sveučilište Cambridge, a u promotivnim materijalima i na službenoj web stranici navode se u najmanju ruku nevjerojatne moći i iznimna učinkovitost aktivnih tvari. Naime, preliminarna istraživanja provedena na približno 150 osoba s bolestima srca pokazala su da Ateronon smanjuje oksidaciju LDL kolesterola za 90 % nakon 8 tjedana primjene.

Neuroznanstvenik Peter Kirkpatrick, vodit će daljnje istraživačke projekte u bolnici Addenbrooke's u Cambridgeu u ime tvrtke Cambridge Theranostics Ltd. Dr. Kirkpatrick tvrdi da bi taj dodatak prehrani mogao biti još učinkovitiji od lijekova statina koji se trenutno koriste za liječenje hiperkolesterolemije.

Ipak, oglašavaju se i drugi autoriteti, kao što je professor Peter Weissberg iz Britanskog kardiološkog društva, koji tvrdi kako je potrebno klinički dokazati učinkovitost proizvoda prije nego što se preporuči njegovo uzimanje.

Koliko doista znamo o učinkovitosti likopena?
Likopen je biljni pigment iz skupine karotenoida koji je zaslužan za crvenu boju rajčica. Zbog iznimne antioksidativne aktivnosti zanimljiv je znanstvenicima i doista postoje naznake kako bi ova molekula mogla biti odgovorna za smanjenje kardiovaskularnog rizika. Ipak, u većini kliničkih studija koje su rađene korišteni su proizvodi od rajčice poput pirea ili paste od rajčice – proizvodi iz kojih je likopen najraspoloživiji.

Istraživanja su pokazala kako proizvodi od rajčice smanjuju oksidativni stres i djeluju kemopreventivno. Nasuprot tome, studije s izoliranim likopenom su malobrojne i uglavnom su rađene na životinjama. Te studije pokazale su da likopen primjenjen u prilično visokim dozama ima značajan učinak na razine lipida u serumu i posjeduje antiaterogeno djelovanje koje se može uspoređivati s terapijom lijekovima.

Stvari postaju još zamršenije kada znamo da je 2007. godine u časopisu European Journal of Nutrition objavljena studija koja je pokazala da rajčice bez obzira sadrže li likopen ili ne (u studiji su korištene i žute rajčice koje ne sadrže likopen), imaju značajniji utjecaj na smanjenje oksidativnog stresa nego izolirani likopen.

Pokušaj lansiranja bombastične priče o čudotvornim kapsulama na bazi rajčice koje preveniraju i liječe aterosklerozu nije znanstveno utemeljen i potrebno je provesti još dugotrajnih randomiziranih, dvostruko slijepih kliničkih pokusa kako bi se moglo tvrditi takvo što.

Može se zaključiti da temeljem dosadašnjih zananstvenih dokaza možemo preporučiti konzumaciju proizvoda od rajčice u svrhu smanjenja rizika od brojnih degenerativnih bolesti. Vjerojatno možemo imati izvjesnu korist i od izoliranog likopena u kapsulama, međutim ovako smjelo kvantificiranje smanjenja rizika nakon toliko ograničenih studija na ljudima zasigurno nije na mjestu.

Ovakav marketing i neprofesionalan pristup ruši ugled ovoj doista perspektivnoj supstanci, snažnom antioksidansu s višestrukim povoljnim utjecajima na zdravlje.

Dr.sc. Darija Vranešić Bender
Vitamini.hr

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: fitokemikalije,

Komentari