SVESTRANA SUPSTANCIJA

Q10 jedan je od osnovnih tjelesnih koenzima

Darija Vranešić Bender

Datum objave: 12. 08. 2020.

Tijekom proteklih deset godina značajno se povećalo zanimanje znanstvenika za koenzim Q10, a time i broj objavljenih bazičnih i kliničkih studija.

Sukladno brojnim istraživanjima puno je bolje razumijevanje farmakodinamike i farmakokinetike koenzima Q10, spoja čiji drugi naziv – ubikinon – potječe od latinske riječi ubiquitarius što znači „svuda prisutan". 

Doista, koenzim Q10 jedan je od osnovnih tjelesnih koenzima, a u prirodi je vrlo rasprostranjen – nalazimo ga u kvascima, bilju, životinjama i ljudima. Radi se o neesencijalnoj supstanciji sličnoj vitaminima, s karakterističnom kinonskom strukturom koja je vezana za „rep" od deset izoprenoidnih jedinica. Upravo njegova osobita kemijska struktura omogućuje mu različita djelovanja na razini lipidnih membrana i u mitohondrijima.

Reducirani oblik ubikinona – ubikinol – djeluje kao tjelesni antioksidans koji se upliće u metabolizam reaktivnih kisikovih spojeva i pomaže u očuvanju vitamina E, glavnog antioksidansa staničnih membrana i drugih liposolubilnih struktura tijela. Kao koenzim, taj nutrijent sudjeluje u mitohondrijima u kompleksnom procesu transformacije hrane u ATP. Ljudsko tijelo stvara konezim Q10, međutim, starenjem se ta sposobnost smanjuje. Također, unosimo ga i hranom, a najzastupljeniji je u mesu i ribi.

Niske razine koenzima Q10 u krvi zabilježene su kod osoba s bolestima srca, kardiomiopatijom, upalom desni, zatim kod pretjerane gojaznosti, hipertenzije, mišićne distrofije, Parkinsonove bolesti, AIDS-a te kod bolesnika na dijalizi. Razina koenzima Q10 također je smanjena kod osoba starije dobi.

Autori Littarru i Tiano objavili su pregledni rad u kojemu su obuhvatili listu svih potencijalnih mogućnosti kliničke primjene tog koenzima, a kao bitne indikacije naveli su kardiovaskularne bolesti, idiopatsku neplodnost u muškaraca, sportske izvedbe, neurodegenerativne bolesti (Alzheimerova, Parkinsonova bolest), te anti–aging učinak.

Koenzim Q10 i kardiovaskularne bolesti

Brojne su tegobe i bolesti kod kojih koenzim Q10 može biti od koristi, međutim, najviše je istraživanja rađeno o ulozi koenzima Q10 kod prevencije i potporne terapije bolesti srca.  U literaturi se spominje povoljan učinak kod povišenog krvnog tlaka, kardiomiopatija, angine pectoris te prevencije infarkta miokarda. Najznačajnije djelovanje koenzima Q10 na kardiovaskularno zdravlje temelji se na njegovu antioksidativnom učinku, posebice inhibiciji oksidacije LDL-a i poboljšanju funkcije endotela. Također, pokazalo se da posjeduje blago antihipertenzivno djelovanje. U studijama u kojima je davan bolesnicima oboljelim od kardiovaskularnih bolesti, primjenjivan je u dozama od 60 -250 mg na dan.

Vrlo je zanimljiva potencijalna uloga koenzima Q10 uz terapiju statinima. Naime, i kolesterol i koenzim Q10 nastaju u istom metaboličkom putu mevalonata koji može biti inhibiran uz pomoć statina (inhibitora HMG-CoA-reduktaze), a time neminovno dolazi i do sniženja endogene sinteze koenzima Q10. Doista, više studija pokazalo je kako dolazi do sniženja razine Q10 kod terapije statinima. Poznata nuspojava terapije statinima je pojava miopatija, a moguć etiološki čimbenik je upravo snižena razina Q10. Ipak, studije o dodatnom uzimanju koenzima Q10 u svrhu otklanjanja te nuspojave kod terapije statinima nisu pokazale suglasne rezultate. Međutim, temeljem čvrstog teorijskog uporišta uputno je uzimati dodatni koenzim Q10 kod terapije statinima.

Dvostruko slijepe randomizirane kliničke studije pokazale su da CoQ10 poboljšava kvalitetu sjemena kod muškaraca s idiopatskom neplodnošću. Provođene studije obično su trajale oko 6 mjeseci, a koenzim Q10 primjenjivan je u dozi od 200 – 300 mg/dan. Studijama je uočena izravna korelacija između koncentracije CoQ10 i broja i motiliteta spermatozoida.
Zbog izravnog uplitanja u proces proizvodnje energije, ovaj koenzim može biti korisan kod raznih oblika tjelesnog napora, a posebnu primjenu nalazi među sportašima. Pokazalo se da je uzimanje dodatnog koenzima Q10 u izravnoj vezi sa smanjenim osjećajem umora za vrijeme i nakon tjelesne aktivnosti, a učinak je ovisan o dozi. Budući da sudjeluje u stvaranju stanične energije, može biti od koristi u različitim stanjima iscrpljenosti i malaksalosti te kod kroničnog umora.

Neurodegenerativne bolesti poput Parkinsonove i Alzhemerove bolesti imaju specifična biokemijska obilježja – oksidativni stres i posljedična oštećenja te disfunkciju mitohondrijskog respiratornog lanca. Dosadašnje studije pokazale su da CoQ10 može usporiti progresiju Parkinsonove bolesti kada se primjenjuje u vrlo visokim dozama, a opsežna istraživanja koja su u tijeku trebala bi potvrditi njegovu terapijsku učinkovitost.

Također, koenzim Q10 ima iznimno povoljno djelovanje na kožu, posebice zbog antioksidativnog djelovanja kojemu zahvaljuje svojstvo zaštite od štetnog sunčevog zračenja. Nadalje, taj koenzim zauzima važno mjesto u tzv. anti-aging medicini, jer dokazano smanjuje nastanak bora – primijenjen izvana (obično u kremama) i iznutra (u dodacima prehrani). Mehanizam koji je odgovoran za takvo djelovanje je poticanje sinteze kolagena i elastina, obnavljanje kože i antioksidativno djelovanje, a učinkovite dnevne doze primjenjivanje peroralno u istraživanjima iznosile su do 60 mg.

Nove spoznaje o učincima koenzima Q10

Belgijski znanstvenici sa Sveučilišta u Leuvenu otkrili su još jedan od pozitivnih učinaka koenzima Q10 – sprječavanje razvoja masne jetre povezane s pretilošću. Najnovija istraživanja provedena na miševima pokazala su da unos koenzima Q10 (CoQ10) u obliku dodatka prehrani može prevenirati ili usporiti razvoj masne jetre uzrokovane pretilošću. Naime, miševi koji su hranjeni prehranom bogatom mastima i fruktozom uz istodobno dobivanje dodatka CoQ10 imali su sniženu razinu upalnih markera i markera metaboličkog stresa u jetri u usporedbi s miševima koji su hranjeni samo prehranom bogatom mastima.

U kombinaciji s vitaminom E i selenom, koenzim Q10 pokazao se korisnim kod psorijaze kao dopuna konvencionalnoj terapiji. Neime, studija objavljena u časopisu Nutrition provedena na 58 bolesnika s teškim oblikom psorijaze pokazala da kombinacija antioksidansa i konvencionalne terapije popravlja stanje te paralelno smanjuje razinu oksidativnog stresa. Ispitanici su tijekom mjesec dana dobivali koenzim Q10, vitamin E i selen.

Najnovija studija istražila je djelotvornost kombinacije piknogenola i koenzima Q10 kod bolesnika sa zatajenjem srca. U pacijenata koji su uzimali piknogenol i koenzim Q10 utvrđeno je sniženje sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka, stabilizacija srčanog ritma i frekvencije disanja te povećanje srčanog protoka krvi.

Također, kod skupine koja je primala piknogenol i koenzim Q10, u odnosu na kontrolnu grupu, povećala se „udaljenost" prohodana na pokretnoj traci te se smanjio distalni edem. Autori studije zaključili su da piknogenol i koenzim Q10 mogu predstavljati značajan izbor terapije zatajenja srca, koja, zbog dobre podnošljivosti ima minimalne nuspojave.

Doziranje i neškodljivost

Uobičajena dnevna doza koenzima Q10 za odrasle iznosi 30-120 mg, iako pojedina zdravstvena stanja mogu zahtijevati i veće doze. Nema podataka o toksičnosti ili neželjenim popratnim pojavama prilikom uzimanja, a istraživanja pokazuju da je sasvim siguran u dozama od 500-1200 mg/dan. Može se kombinirati s drugim tvarima porijeklom iz hrane i bilja bez straha od interakcija, a dodatno uzimanje ne utječe na endogenu sintezu Q10.

Članak objavljen u časopisu InPharma

Literatura:

  • Littarru GP,  Tiano L. Clinical aspects of coenzyme Q10: An update. Nutrition 26 (2010) 250–254
  • Pepe S, Marasco SF,   Haas SJ, Sheeran FL, Krum H,  Rosenfeldt FL. Coenzyme Q10 in cardiovascular disease.  Mitochondrion 7S (2007) S154–S167
  • Sohet FM, Neyrinck AM, Pachikian BD, de Backer FC, Bindels LB, Niklowitz P, Menke T, Cani PD, Delzenne NM. Coenzyme Q10 supplementation lowers hepatic oxidative stress and inflammation associated with diet-induced obesity in mice. Biochem Pharmacol. 2009 78(2009)1391-400.
  • Kharaeva Z, Gostova E,  De Luca C, Raskovic D, Korkina L. Clinical and biochemical effects of coenzyme Q10, vitamin E, and selenium supplementation to psoriasis patients Nutrition 25 (2009) 295–302
  • Belcaro G, Cesarone MR, Dugall M, Hosoi M, Ippolito E, Bavera P, Grossi MG. Investigation of Pycnogenol in combination with coenzymeQ10 in heart failure patients. Panminerva Med 52(2010) S21-S25.
  • Hathcock JN, Shao A. Risk assessment for coenzyme Q10 (Ubiquinone). Regulatory Toxicology and Pharmacology 45 (2006) 282–288
Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani, Koenzim Q10,

Komentari