Mirja Zupčić

Datum objave: 18. 07. 2023.

Sindrom policističnih jajnika zahvaća između 6 i 9% žena reproduktivne dobi diljem svijeta, a obilježavaju ga metabolička disfunkcija, hormonski disbalans, pojačana dlakavost, kronična anovulacija, ciste na jajnicima i neplodnost. Također, pojavljuju se i inzulinska rezistencija, poremećaj tolerancije glukoze kao i hiperinzulinemija. Uz pretilost navedena stanja povećavaju rizik od bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa tipa 2 i nealkoholne masne bolesti jetre.

Visoka razina inzulina karakteristična za inzulinsku rezistenciju u tijelu uzrokuje različite poremećaje poput:

  • Smanjenja proizvodnje globulina koji veže spolne hormone (engl. Sex Hormone Binding Globulin, SHBG)
  • Povećanje lučenja hormona glukagona
  • Povećanje jetrenih enzima ALT i potencijalno povećanje AST

SHBG je protein koji koji na sebe veže testosteron i smanjuje njegovo djelovanje. Glukagon je hormon koji djeluje suprotno inzulinu, a njegov najvažniji učinak je povećanje razine glukoze u krvi. Enzimi AST i ALT su enzimi koji se nalaze u jetrenim stanicama i pokazatelji su oštećenja jetre. Povišena razina enzima ALT zajedno s omjerom AST:ALT manjim od 0,8 pokazatelj je nealkoholne masne bolesti jetre odnosno NAFLD-a. NAFLD je stanje u kojem dolazi do prekomjernog nakupljanja masnoća i kolesterola u jetri i oštećenja jetre koja mogu napredovati do fibroze jetre, ciroze i karcinoma jetre i to kod osoba koje unose malo ili ništa alkohola.

Žene sa sindromom policističnih jajnika imaju veći rizik od razvoja NAFLD-a, a čini se da povećanju tog rizika doprinosi i povišena razina muških spolnih hormona.

Dodatno, PCOS krivac je i za poremećaj metabolizma kolesterola, a smatra se da žene s ovim sindromom proizvode veće količine kolesterola u jetri kojeg tijelo zbog poremećaja u metabolizmu ne može uspješno ukloniti što dovodi do nakupljanja kolesterola.  

Važnost redukcije tjelesne mase

Prekomjerna tjelesna masa kod PCOS dodatno pogoršava zdravstveno stanje stoga se ženama preporuča smanjenje prekomjerne tjelesne mase koje može dovesti do smanjenja rizika od metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2. Prvi izbor nutritivne intervencije s ciljem redukcije tjelesne mase je kalorijska restrikcija u kombinaciji s višim udjelom proteina.

Koristi proteina sirutke

Proteini sirutke nisu namijenjeni samo bodybilderima već je ustanovljeno da mogu biti korisni i kod redukcijskih dijeta jer povećavaju osjećaj sitosti, smanjuju razinu upale u organizmu i mogu smanjiti razinu glukoze u krvi nakon obroka. Dodatno, proteini sirutke mogu sniziti razinu enzima ALT i AST.

Rezultati istraživanja: proteini sirutke reguliraju razinu glukoze i čuvaju jetru

U istraživanju objavljenom u časopisu Nutrients 2021. godine sudjelovalo je 29 ispitanica podijeljenih u dvije skupine. U prvoj skupini bile su ispitanice kojima je dijagnosticiran sindrom policističnih jajnika i imaju prekomjernu tjelesnu masu ili su pretile, dok je druga skupina bila kontrolna (žene normalne tjelesne mase). Ispitanice su tijekom 7 dana unosile 35 grama proteina sirutke u prahu te su osim vađenja krvi obavile test opterećenja glukozom (OGTT test) na početku i na kraju ispitivanja odnosno 1. i 7. dana. Rezultati su pokazali da se ispitanicama s PCOS smanjila akumulacija lipida u jetri i smanjila razina glukoze u krvi, povećala razina proteina SHBG, a snizila razina hormona glukagona. Također, razina ukupnog kolesterola i enzima ALT i AST se smanjila ukazujući na to da žene sa sindromom policističnih jajnika mogu imati koristi od uvrštavanja proteinskog shakea u svoju prehranu.

Literatura:

Zumbro EL, Rao M, Balcom-Luker S, Broughton KS, LeMieux MJ. Whey Protein Supplementation Improves the Glycemic Response and May Reduce Non-Alcoholic Fatty Liver Disease Related Biomarkers in Women with Polycystic Ovary Syndrome (PCOS). Nutrients. 2021 Jul 17;13(7):2451. doi: 10.3390/nu13072451. PMID: 34371959; PMCID: PMC8308637.

Članak je objavljen na portalu Zdravo budi

Pošalji prijatelju na email

Komentari