Petra Vlak

Datum objave: 11. 03. 2019.

Imate osjećaj da se sve oko vas budi – osim vas? Što učiniti na ulasku u godišnje doba u kojem se priroda oporavlja od duge i hladne zime?

U proljeće se priroda, ali i naše tijelo bude iz zimskog sna. Nakon zimskih mjeseci, tijekom kojih smo unosili pretežito masnu, tešku i slatku hranu, prvi topliji dani nas često zateknu nespremnima. Smanjeni unos svježeg voća i povrća te smanjena tjelesna aktivnost uzrokuju pojavnost simptoma koji na prijelazu hladne zime u toplije proljeće još više dolaze do izražaja. Umor, bezvoljnost, razdražljivost, malaksalost i pospanost samo su neki od znakova da vam je imunitet narušen. Kako bi naše tijelo što bezbolnije prešlo iz jednog godišnjeg doba u drugo, izuzetno je važno osigurati našem imunosnom sustavu dobru nutritivnu potporu.

Proljeće je ujedno i najbolje vrijeme za poticanje životne energije, nove početke i pobjede, a za sve spomenuto potreban nam je snažan imunosni sustav. Uravnotežena prehrana bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, kvalitetnim izvorima proteina i obiljem tekućine otvorit će put našoj energiji i osnažiti imunosni sustav.

Što je proljetni umor?

Radi se o prolaznom poremećaju raspoloženja koji nastaje zbog nemogućnosti organizma da se prilagodi promjenama u prirodi kao što su nagli porast temperature, promjena tlaka zraka, te veća izloženost suncu. To su samo neki od razloga zbog kojih proljetni umor više pogađa ljude sa sjedilačkim načinom života, hrane se jednolično, provode malo vremena na svježem zraku i inače su skloni meteoropatskim tegobama.

Uzrok proljetnom umoru valja potražiti prije svega u jednoličnoj zimskoj prehrani lišenoj neophodnih vitamina i minerala. Ipak, protiv proljetnog umora možemo se uspješno boriti kombinacijom pravilne prehrane, dovoljnog uzimanja tekućine, tjelesne aktivnosti, boravka na svježem zraku te prirodnim dodacima prehrani.

Osim proljetnog umora, s toplijim vremenom stižu i prve alergije. Javljaju se tipični simptomi kao što su curenje nosa, kihanje ili suzenje očiju najčešći pokazatelji alergijskih reakcija. Kao i kod drugih vrsta alergije, najučinkovitiji način prevencije je izbjegavanje alergena. Međutim, svakodnevne obaveze to nam najčešće ne dozvoljavaju, stoga je izuzetno važno jačati imunosni sustav kako bi lakše podnijeli navedene tegobe.

Pomoć iz prirode

Potpuno prirodni dodaci prehrani najbolji su odabir, s obzirom da je iskoristivost i apsorpcija nutrijenata najbolja u prirodnom miljeu. Plazmolizirani biljni kvasac potpuno je prirodan dodatak prehrani koji se već dugi niz godina proizvodi u Švicarskoj, te je zastupljen u većini kućanstava diljem te zemlje. Kao što mu i samo ime govori, temelji se na biljnom kvascu kojem se u procesu prizvodnje dodaje više od 50 odabranih ekstrakata ljekovitih biljnih vrsta. Stanice kvasca potom metaboliziraju mnogobrojne sastojke biljnih ekstrakata, što rezultira nastankom konačnog prirodnog proizvoda jedinstvenog sastava.

Tijekom procesa hranjenja kvasca, nastaje više od 61 metabolički aktivna tvar kojom se ovaj pripravak odlikuje, a to su brojni vitamini, minerali, sve aminokiseline, uključujući esencijalne, odnosno one koje naše tijelo ne može samo sintetizirati, nego ih moramo unijeti putem hrane ili dodataka prehrani. Ovo posljednje posebno je važno za sve čija je svakodnevna prehrana neadekvatna, odnosno ako izbjegavaju određene namirnice ili pak cijele skupine namirnica pa je njihova prehrana manjkava određenim, najčešće esencijalnim aminokiselinama. Uzimanjem plazmoliziranog biljnog kvasca tako će, uz vitamine i minerale, unijeti i sve aminokiseline koje nisu unijeli putem hrane, a koje su važne za pravilno funkcioniranje organizma.

Vitamini, minerali, aminokiseline i ostale gradivne tvari poput glukana koje plazmolizirani biljni kvasac sadrži, prirodno su prisutni u količinama koje pomažu u jačanju imunosnog sustava članova cijele obitelji. Ovaj proizvod, naime, namijenjen je svim dobnim skupinama od prve godine života, uključujući i najosjetljivije skupine poput djece, trudnica, dojilja te osoba starije dobi.

Crtice iz znanosti

  • Plazmoliziranim biljnim kvascem protiv gripe i prehlade

Statistički podaci pokazuju kako je svakoga dana gotovo 50 tisuća Hrvata na bolovanju. Kako utjecati na te brojke te ojačati imunosni sustav i olakšati borbu protiv gripe i prehlade? Rezultati istraživanja provedenog na ovom pripravku kompleksnog sastava pokazali su kako se plazmolizirani biljni kvasac može koristiti kao djelotvorno oružje u borbi protiv gripe i prehlade. Osim što jača imunosni sustav, poboljšava opće stanje i vitalnost, a djeluje i na smanjenje razina stresa. Poboljšanjem općeg stanja organizma lakše se boriti protiv različitih infekcija, a postoji mogućnost da ih se i u potpunosti izbjegne. Stoga se plazmolizirani biljni kvasac preporučuje kao prevencija, ali i kao pomoć za brži oporavak kod oboljelih.

  • Bolja koncentracija i kognitivne sposobnosti

Ako pripadate skupini radno aktivne populacije, sigurno ste nedavno osjetili smanjenje koncentracije, umor, učestale glavobolje te pad energije. Nažalost, sve veći broj ljudi žali se na navedene simptome, pogotovo u proljeće. Kako doskočiti ovome problemu? Osim već spomenutog blagotvornog djelovanja na imunosni sustav, postoje brojni znanstveni dokazi kako plazmolizirani biljni kvasac može utjecati na povećanje koncentracije i učinkovitosti, ali može se koristiti i za smanjenja svih posljedica „brzog načina života“ uključujući stres, umor te pad energije. Istovremeno, može poboljšati i kvalitetu sna i probave, što značajno doprinosi vitalnosti cijelog organizma.

Osim radno aktivne populacije i djeca školske dobi često su pod pritiskom zbog  svakodnevnih zadataka koji se stavljaju pred njih. Stoga je plazmolizirani biljni kvasac idealna pomoć svim učenicima i studentima pred kojima su veliki izazovi kognitivnih sposobnosti. Naime, istraživanja su pokazala kako plazmolizirani biljni kvasac može pomoći u povećanju koncentracije i izdržljivosti, te su uočeni bolji rezultati u zadacima koji uključuju testiranje memorije.

  •  Višestruka korist za osobe starije dobi

Svestranost plazmoliziranog biljnog kvasca posebno se očituje djelovanjem na usporavanje simptoma starenja. Naime, zanimljiva studija koja je uključivala osobe starije dobi, pokazala je kako je došlo do poboljšanja osjećaja vitalnosti, općeg stanja organizma te kratkoročnog pamćenja. Navedeni simptomi mogu značajno doprinjeti jačanju vitalnosti cijelog organizma, što je kod osoba starije dobi od izuzetne važnosti.

  • Suportivna nadopuna za onkološke pacijente

Oporavak nakon uspješnog liječenja često zna biti dugotrajan i prilično iscrpljujuć. U većini slučajeva i nakon završetka liječenja apetit je oslabljen, a samim time nastavlja se i gubitak tjelesne mase. Primjena plazmoliziranog biljnog kvasca bilježi izvrsne rezultate tijekom oporavka. Studija provedena na ovoj skupini ispitanika pokazala je kako osim povoljnog djelovanja na apetit,  pomaže i u održavanju, odnosno povećanju tjelesne mase. Također, značajno doprinosi i povećanju vitalnosti i općeg stanja organizma što značajno utječe na kvalitetu života onkoloških pacijenata.

  • Dodatak prehrani za sportaše i rekreativce

Rezultati studije koja je promatrala veliku skupinu sportaša, pokazali su kako je dodatak plazmoliziranog biljnog kvasca uobičajenoj sportskoj prehrani značajno skratio vrijeme oporavka nakon izlaganja povećanim tjelesnim naporima. Sportaši su također izjavili kako im se povećao apetit, poboljšala probava i spavanje. Ako niste profesionalni sportaš, ne brinite. I za rekreativce su studije pokazale slične rezultate - primjena plazmoliziranog biljnog kvasca skraćuje vrijeme oporavka nakon tjelesne aktivnosti.

Literatura:

Engelhart-Jentsch K. (2017) Improvement of the bioavailability of minerals and vitamin B1 by Strath Original Herbal Yeast.

Engelhart-Jentzsch K, Schlöffel I, Winter S. (2018) Plasmolysed herbal yeast (Strath®) improves micronutrient bioavailability: An in vitro study using Caco-2 intestinal epithelial cells. Agro FOOD Industry Hi Tech. vol. 29(2).

Joller P.W. (1996) Influenza and colds in winter: Prophylaxis with a herbal yeast preparation in comparison with influenza vaccination. Schweiz. Zschr. GanzheitsMedizin, 8 (5): 225-230.

Schwarzenbach F.H., Brunner K.W. (1996) Effects of a herbal yeast preparation in convalescent patients. Schweiz. Zschr. GanzheitsMedizin, 8 (6): 266-273.

Neukomm M. (1968) Increased concentration. Summary of a school trial with 24 secondary school pupils.

Dörling E. (1981) Bio-Strath® and increased performance, summary of a double-blind trial on 60 test subjects. SWISS PHARMA, 3 (11): 27-37.

Pelka R. B. (1990) Pre-geriatric Study. Results of a randomised double-blind study with Bio-Strath® involving 184 prematurely aged patients. Notabene medici, (3): 122-125, (4): 196-201.

Schwarzenbach, F. H. (1976) Experimental trial of a yeast preparation during a period of marked physical stress. Jungend and Sport; 33 (6). (11)

Pošalji prijatelju na email

Komentari