Program prevencije pretilosti djece školske dobi: "Petica - igrom do zdravlja"

Datum objave: 27. 02. 2015.

U Hrvatskom liječničkom zboru nedavno je predstavljen program prevencije pretilosti djece školske dobi [url="https://www.facebook.com/pages/PETICA-igrom-do-zdravlja/1539068749714178?fref=ts"]„PETICA – igrom do zdravlja”. [/url]Program se trenutačno provodi u osam odabranih pokusnih osnovnih škola u gradu Zagrebu: u četiri škole u Donjem gradu te četiri škole u Novom Zagrebu. Cilj je programa obrazovati djecu, njihove roditelje i učitelje o važnosti pravilnih prehrambenih navika i redovite tjelovježbe za pravilan rast i razvoj. Program „PETICA – igrom do zdravlja” počinje se provoditi u drugim razredima i provodi se sve do četvrtog razreda, a dio je međunarodne mreže EPODE koju čine slični programi u 29 zemalja diljem svijeta te uključuje više od 200 milijuna ljudi. U Hrvatskoj program provodi Hrvatski liječnički zbor u suradnji s brojnim institucijama i priznatim stručnjacima.

„Hrvatski liječnički zbor (HLZ) dragovoljna je udruga hrvatskih liječnika osnovana 1874. godine. Jedan od temeljnih ciljeva djelovanja HLZ-a jest unaprjeđenje i zaštita zdravlja naroda. Epidemija debljine u dječjoj dobi predstavlja znatan problem koji vodi nastanku brojnih kroničnih bolesti poput dijabetesa, bolesti srca, oštećenja vida i bubrega, povišenoga krvnog tlaka, koštano-zglobnih oštećenja te bolesti središnjega živčanog sustava. Upravo mogućnost prevencije debljine u dječjoj dobi, a posljedično i brojnih navedenih zdravstvenih problema, potaknula je HLZ da prihvati vođenje ovoga važnog projekta. Program ‛PETICA - igrom do zdravlja’ kamenčić je u mozaiku važnih javnozdravstvenih aktivnosti u Hrvatskoj”, izjavio je prof. dr. sc. Željko Krznarić, predsjednik HLZ-a, predstavljajući program.

Zabrinjavajući su podatci kojima raspolaže Hrvatski zavod za javno zdravlje, a na koje je ukazao prof. dr. sc. Mirko Koršić: „26,4 % djece školske dobi ima prekomjernu masu, dok je 11,2 % djece pretilo. Na zabrinjavajuće prehrambene navike ukazuje činjenica da svega 56 % djece svakodnevno doručkuje tijekom radnog tjedna, dok 76 % djece ne konzumira preporučen unos povrća, a 66 % ne konzumira preporučen unos voća. Usto, djeca se iznimno malo kreću pa se tako svega 30 % dječaka i 17 % djevojčica svakodnevno bavi tjelesnom aktivnošću u trajanju od preporučenih sat vremena. Dakle, možemo zaključiti da je debljina sveprisutna bolest u hrvatskom društvu.”

Brojna su znanstvena istraživanja potvrdila kako je u aktivnosti za suzbijanje pretilosti potrebno uključiti cijelu zajednicu, a program [url="http://www.petica.hr/"]„PETICA – igrom do zdravlja”[/url] podržale su razne institucije kao i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Ministarstvo zdravlja. Odobrenjem Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Agencije za odgoj i obrazovanje program je uvršten u redovni kurikul i provode ga učitelji razredne nastave tijekom satova razredne zajednice i na radionicama sa studentima nutricionizma i kineziologije.

I Grad Zagreb podržava program „PETICA – igrom do zdravlja”, a prof. dr. sc. Mirna Šitum, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo izjavila je: „Iz perspektive pročelnice, ali i majke jedne osnovnoškolke, primjećujem sve više problema povezanih s prekomjernom težinom i pretilošću u djece i drago mi je što mogu reći da kao zdravstveni djelatnik i kao roditelj iskreno podržavam ovaj program. Program se lako prati te nudi brojne nadasve jednostavne i zanimljive preporuke za svaki dan. Jedna od glavnih namjera programa jest da djeca i roditelji zajedno ‛otkriju’ koliko je zapravo jednostavno odlučiti se za zdrav život. Međusobna potpora djece i roditelja presudna je da bi naša djeca naučila važnost zdrave prehrane i tjelesne aktivnosti i prenijela to na svoju djecu. Na kraju krajeva, sve ćemo napraviti za svoju djecu. Napravimo im, za početak, zdrav obrok.”

S obzirom na to da iskustva unutar međunarodne mreže EPODE ukazuju na pozitivne rezultate kada djeca uče kroz igru, program „PETICA” razvio je niz materijala, kreativnih alata i rekvizita za djecu, nastavnike i roditelje.

„Svi materijali koji se koriste u provedbi programa osmišljeni su da potiču učenje kroz igru te razmišljanje, vještine i kreativnost. Vesele maskote programa, Njumi i Njami, dolaze iz Zdravigrada i svojom maštovitom pričom djeci prenose važne informacije o pravilnoj, uravnoteženoj prehrani i važnosti redovite tjelovježbe. Nastavnici su, a u pojedinim školama i tim kuhara, posebno educirani kako bi program mogli provoditi na satu razredne zajednice. Educirani studenti nutricionizma i kineziologije u školama održavaju niz zabavnih radionica tijekom kojih djeca kroz praktičnu nastavu usvajaju dodatna znanja ili vještine. Cilj nam je utjecati i na roditelje, osvježiti im znanje o uravnoteženoj prehrani djece, dati važne informacije ili ponuditi niz jednostavnih i zdravih recepata i savjeta koji su lako dostupni na internetu, društvenim mrežama, radionicama i u medijima”, zaključila je doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, znanstvena koordinatorica programa.

Pošalji prijatelju na email

Komentari