Tena Škunca

Datum objave: 18. 03. 2019.

Gljivične vaginalne infekcije, poznatije kao kandidijaze, vrlo su česta pojava u žena.

Zdrava vaginalna mikroflora podrazumijeva ravnotežu bakterija i gljivica, međutim kada broj stanica gljivica preraste broj bakterijskih stanica dolazi do neugodne pojave svrbeža, oticanja i iritacije.

Vaginalne infekcije pripadaju skupini spolno prenosivih infekcija. Spolni odnos može utjecati na širenje infekcije, no i one žene koje nisu spolno aktivne također se mogu zaraziti. Jednom kada žena dobije infekciju velika je vjerojatnost kako će se infekcija ponoviti.

Uobičajeni simptomi gljivične vaginalne infekcije uključuju:

  • svrbež
  • oticanje u području vagine
  • osjećaj pečenja tijekom mokrenja
  • osjećaj boli ili pečenja tijekom spolnog odnosa
  • crvenilo
  • osip

Mogući uzroci vaginalne infekcije

Gljivice iz obitelji Candida prirodno su prisutni mikroorganizmi vaginalnog područja. S druge strane, bakterije iz roda Lactobacillus imaju važnu ulogu u kontroli rasta i razmnožavanja Candide.

Ukoliko postoji određena neravnoteža u organizmu, ove bakterije svoju zadaću ne obavljaju učinkovito što može dovesti do prerastanja gljivica i pojave simptoma gljivične infekcije.

Candida albicans najpoznatija je vrsta iz obitelji Candida te se smatra vodećim uzrokom većine gljivičnih infekcija.

Postoji nekoliko čimbenika koji mogu povećati rizik od gljivične infekcije:

  • upotreba antibiotika (koji smanjuju broj bakterija iz roda Lactobacillus)
  • trudnoća
  • nekontrolirani dijabetes
  • oslabljeni imunološki sustav
  • nepravilna prehrana
  • neravnoteža hormona
  • stres
  • nedostatak sna

Osim uobičajenog pristupa liječenju koji podrazumijeva lokalnu i sustavnu primjenu antifungalnih lijekova, sve više se zagovara nefarmakološki način liječenja, odnosno borbe protiv gljivičnih infekcija. Brojna istraživanja dokazala su učinkovitost određenog načina prehrane, osobito u prevenciji te dugoročnom održavanju ravnoteže mikroflore organizma.

Prehrana kao linija obrane

Prehrana sa smanjenim udjelom ugljikohidrata pokazala se učinkovitom kada su u pitanju gljivične infekcije. Naime, istraživanja pokazuju kako gljivice rastu mnogo brže kada u svojem okruženju imaju dostupan šećer. Osim toga , dokazano je da visoke razine šećera u krvi povećavaju rizik od infekcija kandidom.  

Stoga je preporuka u prehrani maksimalno ograničiti unos koncentriranih izvora jednostavnih šećera poput slatkiša, keksa, kolača, ali i rafiniranih žitarica, sušenog voća, voćnih sokova i ostalih napitaka s dodanim šećerom.

Osim prehrane sa smanjenim udjelom ugljikohidrata u borbi protiv gljivičnih infekcija pomoći mogu i određeni pripravci, odnosno namirnice.

Probiotici

Uzimanje probiotičkih bakterija u obliku dodataka prehrani, primjerice soja L. acidophilus, može pomoći ponovnom uspostavljanju ravnoteže bakterija i kvasaca.

Kada govorimo o uzimanju oralnih probiotika, potrebno je otprilike 10 dana kako bi rezultati bili vidljivi, dok korištenje probiotika u obliku vaginalnih supozitorija rezultate donosi značajno brže. 

Probiotički jogurt

Pregledni znanstveni rad objavljen 2006. godine u časopisu Journal of Antimicrobial Chemotherapy pokazao je kako određeni probiotički sojevi mogu biti učinkoviti u borbi protiv C. albicans.

Probiotički jogurt je riznica probiotičkih bakterija, posebice onih iz obitelji Lactobacillus koje imaju esencijalnu ulogu u održavanju zdravlja vaginalnog područja.

Pri odabiru vrste jogurta, prednost dajte onim vrstama koji ne sadrže dodani šećer jer šećer predstavlja hranu gljivicama poput kandide.

Češnjak

Češnjak je još jedan dobar primjer namirnice sa snažnim antifungalnim djelovanjem. Spomenuto svojstvo češnjak može zahvaliti alicinu, spoju koji osim antifungalnih posjeduje i antibakterijska i antivirusna svojstva. Zanimljivo je kako se češnjak u nekim znanstvenim studijama pokazao učinkovitijim od nistatina, lijeka koji se primjenjuje u liječenju gljivičnih oboljenja.

Kokosovo ulje

Unatrag nekoliko godina kokosovo ulje je prepoznato kao vrijedna namirnica s brojnim pozitivnim svojstvima, a jedno od njih je svakako antifungalno djelovanje. Rezultati istraživanja objavljenog 2016. godine u znanstvenom časopisu Scientifica pokazali su da kokosovo ulje djeluje vrlo učinkovito u borbi protiv C. albicans.

Kurkumin

Laboratorijska istraživanja na kurkuminu pokazala su kako ovaj spoj prisutan u kurkumi može spriječiti rast kandide. Osim toga, rezultati jednog istraživanja koje je 2009. godine objavljeno u časopisu Journal of Antimicrobial Chemotherapy pokazali su kako je antifungalno djelovanje kurkumina učinkovitije od flukonazola, poznatog lijeka koji se koristi u liječenju kandidijaza.

Ulje čajevca

Ulje čajevca se već dugi niz godina učinkovito koristi u borbi protiv gljivica, bakterija i virusa. Istraživanje koje je 2015. godine objavljeno u časopisu Phytotherapy Research pokazalo je kako upotreba vaginalnih supozitorija koji sadrže ulje čajevca može pomoći u liječenju vaginalnih infekcija. Također, smatra se kako ovo ulje može pomoći u održavanju ravnoteže vaginalne mikroflore.

Pošalji prijatelju na email

Komentari