Datum objave: 12. 03. 2012.

Autohtoni iscjelitelji u Amazoni rade s ljekovitim biljem iz prašume pripremajući lijekove za ljude koji žive na njihovom području. Narodni su liječnici često i jedini koji pacijentima stoje na raspolaganju. Tijekom svog opsežnog putovanja tim krajem imao sam priliku susresti mnoštvo vrlo sposobnih iscjelitelja. No, jedna je brazilska žena, Nazareth, posjedovala izvanredno znanje o bilju. – prisjeća se Chris Kilham - Medicine Hunter poznati istraživač ljekovitih biljaka i nastavlja.

- Živjela je uz rijeku Amazonu, u urednoj kolibi iz koje je bilo vidljivo da joj posvećuje stalnu njegu i pažnju. S prijateljem Ipupiarom stupio sam na trijem i pozdravio Nazareth. Iako je imala 64 godine, a njezina je koža izgledala puno starije, oči su isijavale veliku toplinu te se moglo vidjeti da je u dobroj formi. Predstavili smo se i objasnili da smo došli do nje jer smo doznali da je stručnjak za biljne lijekove.

U sljedećih nekoliko sati Nazareth nam je opisala na desetke biljaka i njihove koristi. Neka od imena bila su na portugalskom jeziku, a neka na lokalnim dijalektima, no uspio sam kasnije otkriti mnoge od njih uspoređujući svoje bilješke s botaničkim knjigama. Upotreba nekolicine biljaka vrlo je raširena među domorocima Amazone, no gotovo se uopće ne koriste u ostalim dijelovima svijeta. One koje sam ovom prilikom izdvojio, upućuju na ogromnu farmakopeju ljekovitih biljaka tropskih kišnih šuma koje ne koristi samo Nazareth, već i ostali tradicionalni domorodački iscjelitelji s tog područja.

Andiroba (Carapa guianensis)
To je golemo drvo čiji plodovi unutar ljušture čahure sadrže sjeme bogato uljem. Ulje andirobe koristi se u obliku tečne masti, drži se u domaćinstvu te se utrljava kod uganuća, u slučaju osipa, upale kože i tkiva te kožnih tumora. Također će poslužiti za uklanjanje krpelja, a stavlja se na kožu i u slučaju zaraze nekim vrstama parazita. Indijanci koriste ili čisto ulje ili mješavinu u koju su dodali takozvano annato ulje (Bixa Orellana) kako bi otjerali insekte. Iskoristiva je i kora stabla od koje se radi infuz (čaj) te se njome liječe groznica i crijevni paraziti (crvi). Nazareth je objasnila da se čaj iz kore obično priprema tako da se mala šačica kore stavlja u posudu s vodom sobne temperature te ostavi stajati preko noći, a ujutro se tekućina može piti.

Aripari (Macrolobium acaciaefolium)
Ovo se drvo uobičajeno koristi u izradi čamaca, no od njegove se kore priprema čaj kojim se ublažava proljev. Usitnjeno se pak lišće koristi lokalno za liječenje ulceracija na koži.

Mastruco (Chenopodium ambrosioides)
Riječ je o biljci koja se često nalazi u tropskim krajevima, vrlo je oporog okusa i aromatična. Poznata je i pod imenom „pelinovo sjeme“, a sadrži askaridole, nematicide koji ubijaju velike crijevne nematode (crve) Ascarus te gliste poznate pod imenom Oxyirus. Čaj pripremljen od ove biljke ubija najrazličitije vrste crva te služi u liječenju dizenterije. Infuz pripremljen od listova ublažava nadutost i astmu, pa tako olakšava disanje. Neke domorodačke žene koriste se Mastrucom pri ublažavanju grčeva te u svrhu kontracepcije, a biljka je i popularno sredstvo za poticanje poroda.

Quebra pedra (Phyllanthus niruri)
Lisnati grm poznat je i pod nazivom „razbijač kamena“ te služi za pripremu gorkog ljekovitog čaja korisnog u liječenju bubrežnih infekcija te u razbijanju bubrežnih i žučnih kamenaca. S obzirom na to da ova biljka inhibira virus hepatitisa B, nalazi se pod povećalom znanstvenika koji, među ostalim, istražuju mogućnost njezine primjene u liječenju raznih bolesti jetre. Sadrži antikancerogene tvari i bogata je antioksidansima fenolima koji usporavaju starenje stanica.

Jurubeba (Solanum paniculatum)
U cijelom Brazilu jurubeba je vrlo popularan lijek protiv mamurluka te se općenito pije kao čaj koji olakšava posljedice pretjerivanja bilo u hrani ili u alkoholnim pićima. Jurubeba čaj i ekstrakt navodno djeluju izuzetno brzo, u trenu odnoseći nelagodu. Čaj ublažava probavne smetnje, a tvrdi se i da smanjuje upalu jetre i slezene. Biljka sadrži alkaloide i steroidne saponine, točnije spoj po imenu panikulidin koji bi mogao biti zaslužan za njezinu zaštitnu ulogu po pitanju zdravlja jetre. Koriste se i lišće i korijenje te plodovi jurubebe.

Tayuya (Cayaponia tayuya)
Osim što se diljem prašume koristi kao vrlo popularni analgetik, tayuya sadrži spojeve koji sprečavaju razvoj karcinoma - kurkubitacine. Njima se također pripisuje zaštita u sprečavanju Epstein-Barr virusa, člana grupe herpes virusa. Navodno vrlo uspješno ublažava mnoge vrste bolova posebno neuropatske boli, glavobolje i bolove u leđima. Često se uzima kao tonik koji regulira metabolizam, čisti krv te smanjuje otekline.

Tekst preuzet s portala [url="http://www.naturala.hr/prirodni-lijekovi-iz-amazonskih-prasuma/416/"]Naturala.hr[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Naturala,

Komentari