Petra Vlak

Datum objave: 23. 10. 2019.

Četvrti najzastupljeniji mineral u ljudskom tijelu, magnezij sudjeluje u stotinama biokemijskih reakcija u organizmu. Gotovo 60% ovog minerala pohranjeno je u kostima, dok je ostatak podijeljen između mišića, mekih tkiva i tjelesnih tekućina, primarno krvi.

Svaka stanica u našem tijelu treba magnezij za pravilnu funkciju, štoviše ovaj mineral esencijalan je za održavanje gotovo šest stotina metaboličkih procesa u organizmu.

Brojne uloge magnezija važne su za sportaše:

  • Magnezij sudjeluje u metabolizmu stvaranja energije iz hrane koju jedemo.
  • Nužan je i za pravilan rad mišića, jer sudjeluje u kontrakciji i relaksaciji mišićnog tkiva.
  • S obzirom da se većina magnezija pohranjuje u kostima, adekvatan unos ovog minerala sudjeluje u održavanju zdravlja koštanog tkiva.
  • Izgrađuje proteine, odnosno pomaže u stvaranju novih molekula proteina iz pojedinačnih aminokiselina.
  • Pomaže u bržem oporavku nakon tjelesne aktivnosti.
  • Sudjeluje u održavanju normalnog funkcioniranja živčanog sustava, a blagotvorno djeluje na kognitivne funkcije i koncentraciju.
  • Magnezij ima i protuupalna svojstva, odnosno može sniziti krvne markere upale koji su podloga za razvoj kroničnih nezaraznih bolesti, poput dijabetesa.

Prati li unos magnezija potrebe?

Bez obzira na sve navedene blagotvorne učinke koje magnezij ima, nažalost više od polovice odrasle populacije ne zadovoljava preporučene dnevne doze. Nedovoljan unos magnezija najčešće se povezuje sa brzim načinom života te neadekvatnom prehranom temeljenom na visoko procesiranoj hrani koja je siromašna magnezijem. Bogati izvori ovog esencijalnog minerala su cjelovite žitarice (poput pšenice, ječma, riže ili zobi), mahunarke (kao što su slanutak, grah, grašak, leća i soja), sjemenke, orašasto i sušeno voće, ali i plava riba poput tune. Zanimljivo je kako se i tamna čokolada s visokim udjelom kakao dijelova može smatrati izvorom magnezija.

Magnezij u prirodnom okruženju

Iako su dostupni brojni oblici magnezija na tržištu, u posljednje vrijeme sve su više u fokusu prirodni dodaci prehrani. Promjena svijesti potrošača o tome što unose u svoj organizam daje prednost dodacima prehrani koji se temelje na sirovinama provjerene kvalitete.

Jedna od novijih znanstvenih studija pokazala je kako uzimanje magnezija u kombinaciji sa plazmoliziraniim biljnim kvascem može povećati njegovu bioraspoloživost i apsorpciju.

Plazmolizirani biljni kvasac idealna je podloga i prirodno okruženje koje omogućuje povećanu iskoristivost ovog minerala u našem probavnom sustavu. Jedna od brojnih prednosti ovog pripravka jedinstvenog sastava je sinergijski učinak svih mikronutrijenata prisutnih u plazmoliziranom biljnom kvascu koji povećavaju njegovu bioraspoloživost.

Što kaže znanost?

Istraživanja koja su promatrala utjecaj plazmoliziranog biljnog kvasca na sportsku izvedbu tijekom razdoblja visokog intenziteta pokazala su kako uzimanje ovog dodatka prehrani može značajno povećati izdržljivost sportaša, ali i rekreativaca. Ispitanici su svjedočili poboljšanju probave, apetita te kvalitete sna kao rezultat primjene plazmoliziranog biljnog kvasca. Treneri bilježe bolju koncentraciju, ali i puno kraći oporavak ispitanika nakon izlaganju naporu. Kod gotovo 70% ispitanika zabilježena je značajno povećana sposobnost podnošenja stresnih situacija, ali i smanjenje umora, povećanje vitalnosti što je doprinijelo poboljšanju tjelesne izvedbe.

Osim dobro poznatog utjecaja na mišiće, magnezij sudjeluje i u održavanju zdravlja kostiju. Jedinstvena kombinacija magnezija s plazmoliziranim biljnim kvascem istražena je u studiji provedenoj u Italiji. Rezultati su pokazali kako plazmolizirani biljni kvasac može utjecati na diferencijaciju koštanih stanica. Dodatak plazmoliziranog biljnog kvasca može poticati sazrijevanje stanica koje izgrađuju kost, a smanjiti stvaranje stanica koje razgrađuju stanice kosti. Stoga, plazmolizirani biljni kvasac u kombinaciji s magnezijem može biti od izuzetne koristi kod sportaša čije su kosti pod svakodnevnim stresom, a pogotovo kosti mladih sportaša i djece, koji su još u razvoju.

Literatura:

Engelhart-Jentsch K. (2017) Improvement of the bioavailability of minerals and vitamin B1 by Strath Original Herbal Yeast.

Engelhart-Jentzsch K, Schlöffel I, Winter S. (2018) Plasmolysed herbal yeast (Strath®) improves micronutrient bioavailability: An in vitro study using Caco-2 intestinal epithelial cells. Agro FOOD Industry Hi Tech. vol. 29(2).

Neukomm M. (1968) Increased concentration. Summary of a school trial with 24 secondary school pupils.

Dörling E. (1981) Bio-Strath® and increased performance, summary of a double-blind trial on 60 test subjects. SWISS PHARMA, 3 (11): 27-37.

Schwarzenbach, F. H. (1976) Experimental trial of a yeast preparation during a period of marked physical stress. Jungend and Sport; 33 (6). (11)

Pošalji prijatelju na email

Komentari