Vitaminoteka

Datum objave: 14. 08. 2023.

Sindrom kroničnog umora nije tek  uobičajeni osjećaj umora i iscrpljenosti, već mnogo više od toga. Ovo stanje karakterizira dugotrajna iscrpljenost koja traje više od 6 mjeseci, a procjenjuje se da 3-4% pojedinaca pati od sindroma kroničnog umora, dok produljeni kratkotrajni umor pogađa 5-8% opće populacije.

Dugotrajni umor može negativno utjecati na radnu produktivnost i pridonijeti promjenama raspoloženja, smanjenoj motivaciji i vitalnosti. Također je povezan s povećanim rizikom od radnih nezgoda te može utjecati na obradu informacija i reakcijske sposobnosti.

Što uzrokuje sindrom kroničnog umora?

Točan uzrok pojave ovog stanja nije u potpunosti jasan. Međutim, znanstvenici razmatraju da bi rizični čimbenici mogli biti:

  • virusi
  • oslabljeni imunosni sustav
  • stres
  • hormonalna neravnoteža

Simptomi kroničnog umora

Najčešći simptom ovog sindroma je umor toliko snažan da ometa svakodnevne aktivnosti. Osim toga, sindrom kroničnog umora može uzrokovati i probleme sa spavanjem, poput kronične nesanice, ali i drugih znakova, kao što su gubitak pamćenja ili nedostatka koncentracije. Drugi tjelesnii simptomi uključuju bol u mišićima, česte glavobolje, bol u zglobovima bez crvenila i oticanja te pojavu osjetljivih i otečenih limfnih čvorova na vratu.

Kako se sindrom kroničnog umora liječi?

Nažalost, ne postoji specifični lijek za ovo stanje.

Budući da svaka osoba koja se bori s ovim sindromom ima i različite simptome, zahtijevat će i različit pristup liječenju kako bi došlo do poboljšanja stanja i smanjenja simptoma.

Prirodna pomoć kod sindroma umora

Postoje naznake da ekstrakt nara u kombinaciji s vitaminima topivima u vodi može pomoći u smanjenju dugotrajnog umora. Naime, nar je već stoljećima poznat po svojim nutritivnim i ljekovitim svojstvima. Sadrži bogatstvo esencijalnih nutrijenata poput ugljikohidrata, proteina, vitamina (uključujući vitamin C i niacin) te minerala poput kalcija, kalija i željeza. Osim toga, obiluje polifenolima kao što su fenolne kiseline, flavonoidi i tanini, što ga čini funkcionalnom hranom s brojnim zdravstvenim prednostima.

Studije su također pokazale da nar posjeduje antioksidativna, protuupalna, kardioprotektivna i antimikrobna svojstva. Dodatno, vitamini topivi u vodi, poput vitamina B kompleksa i vitamina C, imaju ključnu ulogu u različitim fiziološkim funkcijama te su povezani s prevencijom degenerativnih poremećaja. Nedostatak ovih vitamina može biti povezan s umorom i sindromom kroničnog umora.

Prethodna istraživanja su pokazala moguće prednosti kombinacije ekstrakta nara i vitamina topivih u vodi u smanjenju dugotrajnog umora. Nadovezujući se na ove nalaze, nedavna studija je imala za cilj procijeniti učinkovitost dodataka prehrani koji sadrže standardizirani ekstrakt nara i vitamine topive u vodi u borbi protiv dugotrajnog umora.

Provedena je nova studija u kojoj je sudjelovalo ukupno 58 sudionika, a koji su bili podijeljeni u dvije skupine – grupu 1 i grupu 2. Svaka grupa je sastojala od 29 osoba. Tijekom razdoblja od dva mjeseca, sudionici su primali ili dodatak prehrani koji je uključivao ekstrakt nara u kombinaciji s vitaminima B i C, ili placebo.

Učinci dodataka prehrani su mjereni kroz četiri vremenska intervala korištenjem validiranih upitnika: na početku, nakon 28 dana, nakon 56 dana i nakon prestanka uzimanja dodataka. Također su analizirani biokemijski markeri na početku i nakon 56 dana.

Rezultati studije su pokazali značajno smanjenje rezultata upitnika za procjenu umora (FSS) u grupi koja je koristila dodatak prehrani tijekom razdoblja od 28 i 56 dana.

Početne vrijednosti od 2,9 su se smanjile na 2,4 nakon 28 dana, 2,3 nakon 56 dana te 1,7 nakon što su sudionici prestali uzimati dodatak. Ovi rezultati ukazuju na poboljšanje simptoma umora koje se održalo čak i nakon prestanka uzimanja dodatka. Međutim, dodatak prehrani nije pokazao značajne promjene u biokemijskim parametrima povezanima s umorom i stresom.

Na temelju ovih rezultata, zaključuje se da je  dodatak prehrani ekstrakta nara u kombinaciji s vitaminima topljivim u vodi učinkovito smanjio dugotrajni umor kod zdravih osoba s blagim simptomima nakon dva mjeseca redovitog uzimanja.

Članak je objavljen na portalu Zdravo budi

Literatura:

Ullah, H.; Sommella, E.; Minno, A.D.; Piccinocchi, R.; Buccato, D.G.; Lellis, L.F.D.; Riccioni, C.; Baldi, A.; El-Seedi, H.R.; Khalifa, S.A.M.; et al. Combination of Chemically Characterized Pomegranate Extract and Hydrophilic Vitamins against Prolonged Fatigue: A Monocentric, Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Clinical Trial. Nutrients 2023, 15, 2883. https://doi.org/10.3390/nu15132883

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: nar, sindrom umora, vitamini,

Komentari