Darija Vranešić Bender

Datum objave: 03. 05. 2010.

Iako bez sunca nema života, valja imati na umu da je sunce, odnosno UV zračenje koje ono emitira jedan od najvećih neprijatelja kože.

Pretjerano izlaganje kože suncu potiče stvaranje štetnih slobodnih radikala. Slobodni radikali vidljivo oštećuju tkivo kože što se manifestira pojavom bora, tamnih mrlja i opeklina od sunca. No, ono što još više zabrinjava jesu unutarnja oštećenja koja povisuju rizik od karcinoma kože.

Pravilnom i pravodobnom njegom i pripremom kože moguće je minimizirati štetne posljedice izlaganja UV zrakama i postići preplanuli ten bez bojazni od zdravstvenih posljedica. U tom kontekstu postoje brojni nutrijenti zaštitinici kože koji pravovremenim uzimanjem putem dodataka prehrani pripremaju kožu za izlaganje suncu, umanjuju oštećenja i pojavu alergija na sunce te dulje zadržavaju preplanuli ten.

Tu se prije svega ističu karotenoidni pigmenti kao apsolutne zvijezde u zaštiti tkiva od oštećenja uzrokovanih UV zrakama, no zvjezdani status zaslužuju i drugi antioksidativni nutrijenti poput vitamina A, C, E te selena i cinka. Popisu prijatelja kože valja pridružiti i vitamine B skupine, koji unatoč činjenici da ne posjeduju antioksidativna svojstva, pomažu održati kožu zdravom.

Nutrijenti koji štite kožu od sunca

Karotenoidi su fitokemikalije snažnog antioksidativnog djelovanja zaslužne za boju narančastog, žutog i crvenog voća i povrća. Brojna su znanstvena istraživanja lansirala karotenoide na sam vrh nutrijenata koji pomažu koži da se brže i učinkovitije adaptira na UV zračenje. Tu se osobito ističe beta-karoten koji djeluje zaštitno protiv akutnih i kroničnih manifestacija kožnih oštećenja uzrokovanih izlaganjem suncu. Među karotenoidima valja istaknuti i lutein koji ima važnu ulogu u zaštiti osjetljive strukture mrežnice oka od napada slobodnih radikala uzrokovanih izlaganjem suncu. Naime, upravo su oči, uz kožu, najosjetljiviji organ kada je riječ o sunčevim zrakama, a lutein djeluje kao filtar sunčevog svjetla apsorbirajući opasne UV zrake. Svakako valja imati na umu da kako bi se polučilo zaštitno djelovanje potrebno je uzimati karotenoide najmanje 10 tjedana prije izlaganja suncu što je znak da je upravo sada vrijeme da počnete voditi brigu o predstojećim ljetnim mjesecima.

Jedno od značajnijih novih dermatoloških otkrića je otkriće sposobnosti vitamina C da se «suprotstavi» negativnim posljedicama izlaganja suncu. Nagomilani slobodni radikali uzrokuju značajnu štetu na tkivima posebice na kolagenu i elastinu, gradivnim komponentama kože, uzrokujući, primjerice, stvaranje bora na koži. Vitamin C, kao moćan antioksidans neutralizira slobodne radikale te tako spriječava oštećenja na koži. Osim prevencije oštećenja, vitamin C igra važnu ulogu i u regeneraciji već oštećene kože kroz poticanje sinteze kolagena.

Vitamin E naziva se i «vitamin ljepote» jer potiče mnoge kemijske reakcije u organizmu koje poboljšavaju stanje naše kože. Snažan je antioksidans koji potiče popravak oštećenja uzrokovanih djelovanjem slobodnih radikala i blagotvorno djeluje na sve tipove kože. Također, pomaže u smanjenju crvenila kože nakon pretjeranog izlaganja suncu te smanjuje nastajanje bora i održava kožu glatkom kroz duže vrijeme.

Vitamin A se u koži nalazi u malim koncentracijama, no apsolutno je esencijalan za zdravlje kože. Osim što ima ključnu ulogu u rastu i razvoju kože, dokazano potiče popravak oštećenja nastalih UV zrakama. Prekomjerno izlaganje suncu može uzrokovati uništavanje vitamina A u koži uslijed čega se može razviti i deficit, a potom, posljedično dolazi i do nastanka tamnih mrlja, bora, ljuštenja kože te u najgorem slučaju prekarcinogenih lezija.

Vitamin A, C i E međusobno se nadopunjuju u svom djelovanju zbog čega je za optimalnu zaštitu od sunca najbolje posegnuti za dodatkom prehrani koji osigurava adekvatne količine svih triju vitamina.

Vjeruje se da selen zbog svojih snažnih antioksidativnih svojstava ima ključnu ulogu u prevenciji karcinoma kože. Prema nekim saznanjima, ukoliko cijeli dan provedete na suncu, selen će smanjiti rizik od nastanka crvenila kože i opeklina. Ipak, treba imati na umu da je selen u visokim dozama toksičan pa je za pozitivan učinak neophodno držati se preporučenih količina.

Cink ima važnu ulogu u popravku oštećenja nastalih na koži. Unesen putem dodatka prehrani može voditi ka djelotvornijem oporavku od opeklina, ekcema i osipa. Cink također ima snažan učinak na jačanje imunološkog sustava koji je ljeti zbog iscrpljujučih sunčevih zraka itekako stavljen na kušnju. Cink čuva i zdravlje očiju izloženih sunčevim zrakama, ali i kože koja ljeti često postaje bezživotna. Posebno blagotvorno djelovanje cink polučuje u kombinaciji s bakrom, esencijalnim sastojkom melanina, prirodnog pigmenta u kosi.

Vitamini B skupine neophodni su za održavanje zdrave kože, kose i noktiju. Oni će, uz proteine kao potporu, pomoći koži da ostane sjajnija i elastičnija, noktima da budu čvršći i kosi da bude mekša i svilenkastija. Studije su pokazale da je čak 40% slučajeva dermatitisa rezultat nedostatnog unosa vitamina B skupine prehranom.

Pošalji prijatelju na email

Komentari