Vitaminoteka

Datum objave: 05. 09. 2023.

Povratak u školu izazovno je razdoblje za djecu i roditelje, a jedan od velikih pritisaka koji je isključivo na roditeljskim leđima jest zadatak kako djetetu osigurati pravilnu prehranu koja će mu omogućiti pravilan razvoj i nahraniti gladni mozak. Pridržavajte se nekoliko važnih pravila koje vam PETICA - igrom do zdravlja donosi u nastavku i organizacija vaše obiteljske prehrane tijekom cijele godine neće vam predstavljati izvor stresa.

Unaprijed isplanirajte prehranu za cijeli tjedan

Vikendom zapišite plan prehrane za cijeli tjedan, a nakon njega i popis za kupovinu. Svakako uključite djecu u planiranje obroka i redovito isprobajte neki novi recept.

Doručak dogovarajte navečer prije odlaska na spavanje

Doručak je izuzetno važan za zdravlje djece jer je odgovoran za održavanje normalne tjelesne mase djece, direktno utječe na uspjeh školi i poboljšava pamćenje i koncentraciju, a djeca koja doručkuju lakše zadovolje dnevne potrebe za ključnim nutrijentima. Navečer se s djecom dogovorite što bi htjeli doručkovati, a svakako pokušajte ispregovarati pametne doručke poput zobene kaše s jogurtom, bananom, medom i cimetom ili pak sendviča s namazom od slanutka i tvrdo kuhanim jajem i svježom paprikom.

Razmislite i o zamrzavanju pečenih muffina koje možete ostaviti u hladnjaku preko noći da se odmrznu, a ujutro ih ugrijati u mikrovalnoj ili običnoj pećnici.

Opskrbite zamrzivač domaćim jelima

Kada kuhate jela poput variva, juha, mesnih paprikaša, umaka za tjesteninu, popečaka od povrća napravite duplu porciju pa ekstra porciju zamrznite. Najvažnije u ovom procesu je da dobro označite što ste zamrznuli i datum zamrzavanja jer ćete bez detaljnih informacija zaboraviti što ste pripremili i fina jela izgubit će se u bespućima zamrzivača i ostati tamo dulje nego što bi trebala.

Imajte u kući pametne međuobroke

Ostatak članka pročitajte na petica.hr

Pošalji prijatelju na email

Komentari