Mirja Zupčić

Datum objave: 12. 03. 2024.

Istraživanja nedvojbeno pokazuju kako je uravnotežen i kvalitetan doručak izuzetno važan za zdravlje djece. Osim što djeci osigurava prijeko potrebno gorivo, djeca od doručka profitiraju na nekoliko razina. Doručak se brine za održavanje normalne tjelesne mase stoga djeca koja redovito doručkuju u manjem su riziku od pretilosti.

Također, doručak utječe i na uspjeh u školi jer poboljšava pamćenje i koncentraciju. Neosporna je i činjenica kako djeca koja doručkuju lakše zadovolje dnevne potrebe za ključnim nutrijentima.

Preskoči li dijete doručak, ostalim obrocima u danu dijete neće moći unijeti dovoljno kalcija, proteina, željeza i drugih važnih nutrijenata kako bi zadovoljilo dnevne potrebe.

Novo istraživanje pokazalo je kako doručak može utjecati čak i na ponašanje djece.

Bitno je što i kada se jede, ali i gdje

Istraživanje španjolskih znanstvenika iznjedrilo je vrlo zanimljive rezultate o dobrobitima doručka. Naime, rezultati velikog istraživanja pokazali su kako djeca koja redovno doručkuju kod kuće bolje se razvijaju psihosocijalno i imaju manje problema u ponašanju. Problemi u ponašanju odnose se na kombinaciju emocionalnih problema, agresije i kršenja društvenih normi, hiperaktivnosti, problema s vršnjacima i prosocijalnog ponašanja. Istraživanje koje je započelo 2017. godine uključilo je više od 3700 djece u dobi od 4 do 14 godina. Ukupno je 98,9% djece doručkovalo, a 95,8% je jelo doručak kod kuće. Prosječna dob bila je 9,4 godine, a 87% djece imalo je normalno psihosocijalno ponašanje. Rezultati ovog istraživanja dali su vrijedan uvid u utjecaj prehrane na zdravlje te konkretne preporuke za roditelje i djecu te su po prvi put pokazali kako nije bitno samo što jedeš već i kada i gdje.

Obrok koji može suzbiti devijantno ponašanje djece

Preskakanje doručka ili doručak koji se jede izvan kuće povezan je s trostruko višim rizikom od psihosocijalnih problema kod djece i adolescenata.

Naime, doručak koji se jede izvan kuće gotovo je jednako štetan kao i preskakanje doručka, a najvjerojatnije objašnjenje je da je doručak koji se jede izvan kuće često, nutritivno gledano, lošije kvalitete u usporedbi s doručkom kojeg pripremimo kod kuće.

Također, određene namirnice mogu povećati ili sniziti rizik razvoja problema u ponašanju. Naime, kava, mlijeko, čaj, čokolada, kakao, jogurt, kruh, tost, žitarice i peciva su povezani sa sniženim rizikom od problema u ponašanju. S druge strane, jaja, sir, šunka i suhomesnati proizvodi bogati zasićenim mastima i kolesterolom povezuju se s višim rizikom od devijantnog ponašanja. Voće i voćni sokovi konzumirani ujutro nisu imali utjecaj na ponašanje.

Zajednički obiteljski obroci stvaraju bolje ljude

Rezultati ovog istraživanja učvrstili su potrebu za promoviranjem doručka kao važnog dijela zdravog načina života pogotovo u dječjoj populaciji. Zajednički obiteljski obroci važni su za stvaranje pravilnih prehrambenih navika kod djeca, a sada znamo i da mogu stvarati bolje ljude.

Literatura:

  • López-Gil JF, et al “Breakfast and psychosocial behavioural problems in young population: The role of status, place, and habits” Front Nutr 2022

Članak je objavljen na portalu Zdravo budi

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: djeca, doručak, ponašanje, Zdravlje djece,

Komentari