Datum objave: 05. 12. 2011.

Čovjek je vjerojatno još od kamenih špilja u potrazi za hranom i biljem koji potiču spolni nagon i seksualnu želju. Tijekom stoljeća redala su se vjerovanja da određene namirnice imaju svojstvo afrodizijaka. Štoviše, potrudimo li se dovoljno naići ćemo na napis ili pučko vjerovanje o gotovo svakoj poznatoj namirnici i njezinom povoljnom djelovanju na spolnu moć. Iako velik dio stručnjaka smatra da se sve priče o afrodizijačkom djelovanju mogu svesti na običan placebo učinak i autosugestiju koja dolazi iz „malih sivih stanica“ , a FDA nije dodijela službenu potvrdu za afrodizijačko djelovanje pojedine namirnice ili dodatka prehrani, moderna znanost ipak je dala dokaze o pozitivnom učinku određenih namirnica na libido.

Ljubavni menu
Uravnotežena prehrana i zdravi životni stil najvažniji su čimbenici za zdravlje svih tjelesnih funkcija, pa tako i onih reproduktivnog sustava. Seksualni nagon, naime, zahtijeva adekvatnu opskrbu nutrijentima, osobito vitaminima C i E te onima iz B kompleksa, mineralima cinkom i selenom te aminokiselinom argininom. Ova aminokiselina igra važnu ulogu u sintezi dušičnog oksida koji je odgovoran za vazodilataciju i postizanje erekcije. Adekvatan unos arginina važan je i za broj spermatozoida i njihovu pokretljivost. Arginin je u najvećoj mjeri zastupljen u goveđoj jetri, sjemenkama bundeve i sezama, čokoladi i bademima.

Vitamin E ili „vitamin plodnosti“ kako se ponekad naziva, važan je prilikom sinteze spolnih hormona te poboljšava cirkulaciju potičući seksualno uzbuđenje. Biljna ulja, orašasti plodovi i sjemenke, te povrće poput primjerice šparoga koje se odavno smatraju afrodizijakom, prirodan su izvor vitamina E.

Cink je neophodan za sintezu muškog spolnog hormona testosterona te povećava produkciju sperme kao i volumen ejakulata. Osim neupitne uloge na muški libido, neki znanstvenici smatraju da sudjeluje i u stimulaciji ženskog spolnog nagona. Cinkom obiluju kamenice koje su vjerojatno najpoznatiji afrodizijak na svijetu. Sjemenke suncokreta i sezama, crveno meso i meso peradi su samo neke namirnice koje zbog sadržaja cinka treba sadržavati prehrana parova željnih „akcije“.

Lubenica za muškarce, soja i čokolada za žene

Znanstvenici su otkrili da sastojak lubenice citrulin utječe na krvne žile jednako kao tableta Viagre i tako može na prirodan način poslužiti kao pomoć pri postizanju i održavanju erekcije. S druge strane, istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Sexual Medicine otkrilo je da svakodnevna konzumacija soje i proizvoda od soje dovodi do povećanja seksualne želje u žena. Vjeruje se da su za to zaslužni fitoestrogeni kojima soje obiluje.

Među ženama omiljena čokolada znanstveno dokazano budi želju za seksom, ali riječ je o čokoladi s visokim udjelom kakaa. Osim toga, istraživanja pokazuju da žene koje svaki dan jedu tamnu čokoladu lakše postižu orgazam od onih koje se suzdržavaju od ove popularne slastice. Učinak se pripisuje stimulansu feniletilaminu, koji potiče osjećaj „blaženosti“ i uzbuđenja.

Začinite ljubavni život
U formiranju osjeta važna su sva čula, a za afrodizijački učinak posebno je važan miris. Začini poput bosiljka, anisa, vanilije, cimeta i đumbira smatraju se afrodizijacima od davnina.

Osim toga, namirnice poput feferona i ljutih paprika sadrže aktivnu tvar kapsaicin. Kapsaicin ima brojne fiziološke učinke – povećava broj otkucaja srca, ubrzava metabolizam i uzrokuje znojenje – a svi ovi „simptomi“ prisutni su i prilikom vođenja ljubavi. Znanstvenici smatraju da konzumacija ljute hrane uzrokuje izlučivanje endorfina – tjelesnih kemikalija koje uzrokuju osjećaj dobrog raspoloženja i uzbuđenja.

Kava i seksualna motivacija
Istraživanje provedeno na štakorima objavljeno u časopisu Pharmacology, Biochemistry and Behavior povezuje umjerenu konzumaciju kofeina iz kave i pojačanu seksualnu motivaciju u ženka. Ipak, rezultate je teško primjeniti na ljude budući da većina ljudi ionako dnevno unosi umjerene doze kofeina. S druge strane, zabilježeni su rjeđi problemi s erekcijom u muškaraca koji svakodnevno uživaju u kavi. Pritom je ključna umjerenost, jer previše kofeina djeluje upravo suprotno.

Sandra Krstev Barać, mag. nutricionizma

Vitamini.hr

Pošalji prijatelju na email

Komentari