Prehrana s niskim udjelom masti i prevencija bolesti: zašto uspjeh izostaje?

Datum objave: 28. 04. 2006.

U društvu gdje je većina vrlo neaktivna i gdje je prehrana s visokim udjelom masti dostupnija, jeftinija i ukusnija, izuzetno je teško održati poželjnu razinu tjelesne aktivnosti i držati se pravilnog odabira hrane.

WHI (Women's Health Initiative Trial) je studija u kojoj je sudjelovalo oko 19 000 žena dobi 50-79 godina. Cilj studije je bio edukacijom smanjiti udjel masti u prehrani s 39 % na 20 % kcal (postignuto je smanjenje na 30 %). Drugih 28 000 žena je educirano samo papirnatim materijalima o prehrani i zdravlju – udjel masti u prehrani se nije promijenio.

Nakon 7,5 godina, u žena koje jesu slijedile prehranu s manje masti uočeno je blago smanjenje rizika od karcinoma dojke te nešto manja tjelesna masa u odnosu na početnu, međutim, prehrana s niskim udjelom masti nije smanjila rizik od kardiovaskularnih bolesti i karcinoma kolona.

Je lu moguće da nakon 7,5 g smanjenog unosa energije ne dođe do smanjenja tjelesne mase? Jesu li u ovom istraživanju upotrijebljene neprecizne metode za procjenu unosa energije? Kako to da je nakon 18 edukacijskih susreta u prvoj godini i po 4 u svakoj narednoj godini postignuto smanjenje unosa masti od samo 9 % (s 39 % na 30 %)?

Zapravo je najvažniji rezultat ovog istraživanja potvrda činjenice da je za pojedinca vrlo teško oduprijeti se uobičajenim prehrambenim navikama prisutnim u njegovoj okolini. U društvu gdje je većina vrlo neaktivna i gdje je prehrana s visokim udjelom masti dostupnija, jeftinija i ukusnija, izuzetno je teško održati poželjnu razinu tjelesne aktivnosti i držati se pravilnog odabira hrane. Kao i kod problema pušenja, individualan trud mora imati podršku u zakonskoj regulativi, medijima, proizvođačima, itd.

Izvor: Preventive Medicine
Priredio: Mr.sc. Zvonimir Šatalić, nutricionist

Pošalji prijatelju na email

Komentari