Datum objave: 17. 02. 2009.

Skijanje je sport kojim se troši pozamašan broj kalorija na sat. Umjerenim skijanjem troši se približno 450 kcal na sat, dok se kod skijaškog trčanja troši više, čak i do 900 kcal. Zbog cjelodnevnog boravka na svježem zraku i hladnoći, tijelo troši više energije da bi se ugrijalo i učinkovitije sagorijeva unesene kalorije. Stoga se na skijalištima tradicionalno jede kaloričnija hrana. Kobasice, pommes frittes, topla variva, juhe, grah...samo su dio skijaškog jelovnika.

Ipak, prema nutricionističkim postulatima, za skijanje kao i za sve druge sportove kojima se troši mnogo kalorija, vrlo su važni ugljikohidrati i to oni složeni. Pojednostavljeno, tjestenina koja se učestalo konzumira na skijanju osim što je praktična namirnica, osigurava tijelu potrebnu energiju i pospješuje izdržljivost i sportsku izvedbu. Osim tjestenine, hrana bogata ugljikohidratima je i kruh od cjelovitog brašna, riža, razne žitarice, muesli i brojne prerađevine od žiarica.

Vrlo je važno redovito konzumirati doručak i ponijeti male zalihe hranjivih međuobroka na skijalište. Kao praktični međuobroci mogu poslužiti orašasti plodovi, sušeno voće, muesli i energetske pločice, čokoladice i sportski napitci. Krenete li na skijanje gladni moguća je pojava slabosti i vrtoglavice, što dodatno potiče razrijeđeni zrak, posebice ako se radi o većim nadmorskim visinama.

Na skijaškim stazama vrijedi zakon o 0,0 promila alkohola, međutim, mnogi se skijaši u vrijeme predaha od skijanja „griju“ kuhanim vinom, punčem, rakijama i sličnim alkoholnim pićima. Valja istaknuti da je službeni stav stručnjaka kako alkohol valja u potpunosti izbjegavati tijekom skijanja. Iako se alkohol čini kao idealno piće za hladne zimske dane, on zapravo smanjuje tjelesnu temperaturu neovisno o vanjskoj temperaturi te povećava rizik od pothlađivanja.

Dr.sc. Darija Vranešić Bender

Članak objavljen u časopisu Tena

Pošalji prijatelju na email

Komentari