Sandra Krstev Barać

Datum objave: 23. 06. 2015.

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je endokrinološki poremećaj u žena reproduktivne dobi kojeg poglavito obilježava neregularnost menstruacijskog ciklusa, neplodnost te brojni estetski nedostaci kao što su dlakavost tijela i lica, akne, seboreja i pojačano opadanje kose. Također, 6 od 10 žena sa sindromom policističnih jajnika pati od prekomjerne tjelesne mase i debljine.

Policistični jajnici sa sobom nose brojne zdravstvene komplikacije, a jedna od njih je rezistencija na inzulin, stanje u kojem stanice ne reagiraju na hormon inzulin, koji je inače zadužen za reguliranje razine glukoze u krvi. Posljedica inzulinske rezistencije je nagomilavanje glukoze u krvi što rezultira daljnjim povišenjem razine inzulina u krvi te se stvara začarani krug.

Visoke razine inzulina povisuju proizvodnju androgena odnosno muških spolnih hormona. Vjeruje se da su upravo povišene razine androgena uzrok povećane dlakavosti, akni, neredovitih mjesečnica te nakupljanja kilograma i to u području trbuha. Zato žene sa sindromom policističnih jajnika najčešće imaju oblik jabuke, a ne ženstveniji oblik kruške.


Mršavljenje je imperativ
Skidanje suvišnih kilograma je jedan od prvih savjeta koji se daje ženama sa sindromom policističnih jajnika. Pritom se stručnjaci slažu da je dovoljan gubitak od 5 do 10 posto tjelesne mase kako bi se znatno smanjile tegobe vezane uz bolest i normalizirala mjesečnica. No, zahvaljujući inzulinskoj rezistenciji zadatak mršavljenja može biti vrlo otežan te izvor brojnih frustracija žena. Ipak, mršavljenje mora biti imperativ budući da doprinosi normalizaciji razine inzulina i posljedično smanjuje tegobe i rizik od ozbiljnih bolesti. Stoga je usvajanje određenih prehrambenih navika i redovita tjelesna aktivnost primarni korak u liječenju sindroma policističnih jajnika.

Budući da se ugljikohidrati povezuju s povišenim razinama inzulina, ženama sa sindromom policističnih jajnika često se savjetuje dijeta s niskim glikemijskim indeksom. Ipak pregledni rad objavljen 2007. godine u časopisu Journal of Obstetrics and Gynaecology ističe da visok unos namirnica s niskim glikemijskim indeksom može pridonijeti dislipidemiji i dobivanju na tjelesnoj masi, djelomično i zato što potiče glad i žudnju za ugljikohidratima. Isti autori ističu da masti ne smiju osiguravati više od 30 % ukupne energije s time da zasićene masti trebaju skromno doprinijeti kalorijskom unosu.

Randomizirana, kontrolirana, dvostruko-slijepa studija na 48 pretilih ispitanica s PCOS-om objavljena 2014. godine u časopisu Nutrition pokazala je da DASH dijeta ima povoljan učinak na tjelesnu masu, ali i profil masti u krvi, sugerirajući da ova dijeta primarno namijenjena osobama koje pate od povišenog krvnog tlaka može biti i od koristi ženama sa sindromom policističnih jajnika.

Sumarno, ženama s PCOS-om savjetuje se konzumacija obilja mahunarki, voća i povrća kao izvora prehrambenih vlakana, nemasnog bijelog mesa i ribe kao izvora proteina te cjelovitih žitarica kao izvora ugljikohidrata. Unos crvenog mesa valja ograničiti na jednom tjedno te valja maksimalno izbjegavati unos procesirane hrane i junk food-a jer se vjeruje da loše utječe na razinu šećera i inzulina u krvi. Kako bi lakše kontrolirala razina šećera u krvi hranu je poželjno rasporediti u 4 do 6 manjih obroka dnevno. Dodatno, uz voće kao međuobrok savjetuje se unos orašastih plodova koji sadrže blagotvorne masne kiseline.

Ženama sa sindromom policističnih jajnika savjetuje se i aerobna aktivnost barem tri puta tjedno. Također, mudro je uvesti treninge dizanja utega (manje težine) koji će pomoći izgradnju mišića i tako pridonijeti ubrzanju metabolizma.


Cimet kao učinkovita terapija za PCOS?
Američki znanstvenici iz udruženja International Federation of Fertility Societies su 2013. godine ispitivali učinak cimeta na sindrom policističnih jajnika. Dosadašnje studije ukazale su da cimet smanjuje inzulinsku rezistenciju u žena s policističnim sindromom, no, dosada se nije ispitivao učinak na menstrualni ciklus.

45 ispitanica s policističnim jajnicima bilo je uključeno u istraživanje tijekom 6 mjeseci pri čemu su one koje su konzumirale cimet imale redovitije menstrualne cikluse u odnosu na žene koje su uzimale placebo. Žene koje su unosile cimet tijekom 6 mjeseci su imali prosječno 3,8 menstrualnih ciklusa dok su ostale ispitanice imale prosječno 2,2 ciklusa.

Autori studije su zaključili kako je potencijalno otkrivena nova strategija za terapiju sindroma policističnih jajnika, ipak potrebna su još brojna istraživanja na ovu temu.
 

Tekst objavljen na portalu Zdravo budi

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: PCOS, Zdravlje žene,

Komentari