Datum objave: 17. 05. 2010.

Svi znamo da su vremena teška: oglasa za posao ima na kapaljku, a potencijalnih posloprimaca nebrojeno. Ukoliko idete na intervju za posao, vjerojatno ste i više nego svjesni da imate samo jednu priliku za ostaviti dobar dojam. Iako ste dobro promislili svaki detalj a hrana vam je zadnja na mjestu, adekvatna i dobro tempirana prehrana može pomoći mozgu da se učinkovitije prilagodi svakom izazovu koji naporna testiranja i intervju mogu staviti pred vas.

Metabolički gledano, mozak je izrazito aktivan organ što bi značilo da je istodobno i poprilično „gladan“ organ pa stoga, činjenica da hrana, odnosno određene komponente hrane imaju važan utjecaj na moždane aktivnosti ne bi trebala posebno čuditi, niti je u znanstvenim krugovima upitna.

Bez doručka mozak nema gorivo
Nema sumnje da je doručak najbitniji obrok u danu, a ta tvrdnja vrijedi mnogostruko ako taj dan imate intervju za posao. Doručak osigurava prijeko potrebnu energiju za obaveze koje vas očekuju, a mnoštvo je studija koje bolje rezultate što na poslovnom što na akademskom planu pripisuju upravo doručku. No, nije svejedno što se ujutro nalazi na stolu.

U nedavnoj studiji znanstvenici sa Instituta za tehnologiju u Massachusettsu su uspoređivali utjecaj doručka bogatog proteinima odnosno ugljikohidratima na mentalnu spremnost ispitanika. Pokazalo se da su ispitanici koji su doručkovali hranu bogatu ugljikohidratima 2 sata nakon obroka imali 4 puta veću razinu aminokiseline triptofan koja potiče san u usporedbi sa ispitanicima koji su u doručku imali obilje proteina. Stoga je dobra ideja doručku dodati hranu bogatu proteinima poput jaja, nemasnog mlijeka ili čak ribu i meso peradi kako bi mozak mogao proizvesti neurotransmitere potrebne za kvalitetno razmišljanje.

Osim proteina, i neki drugi nutrijenti igraju ulogu u produkciji neurotransmitera. Tu se osobito ističe kolin kojeg nalazimo u žutanjku jajeta, soji, pšenici, lanenim sjemenkama. Dodatno, kolin u suradnji s drugim vitaminima B skupine ima ključnu ulogu u formiranju pamćenja, a pokazalo se i da potiču pozornost u odraslih. Stoga su integralne žitarice ili primjerice prirodni sok od naranče odličan izbor za vrijedne moždane stanice.

Tekućina za britak um
Kava je vjerojatno tekućina prvog izbora za sve one koji žele biti na vrhuncu svojih sposobnosti, no previše kofeina može vas učiniti nervoznima, a takav dojam sigurno ne želite ostaviti na intervjuu. Mudrije je posegnuti za čajem jer istraživanja pokazuju da nas čaj umiruje i pomaže da se bolje koncentriramo na izazov koji je pred nama. Čaj, osobito onaj zeleni, sadrži teanin - aminokiselinu koja povećava aktivnost alfa moždanih valova, a posljedica je mirnije, ali pozornije stanje uma. Mudro je na intervju sa sobom ponijeti i bočicu vode jer dehidracija može dovesti do problema s koncentracijom.

Savjet za kraj
Istraživanja novijeg datuma pokazuju da žvakanje žvakaće gume smanjuje stres i poboljšava mentalnu pozornost, stoga nije loša ideja žvakati žvakaću gumu dok čekate. Ujedno će vam i dah biti svježiji, no nemojte zaboraviti baciti žvakaću kada vas pozovu na testiranje ili intervju.

dipl.ing. Sandra Krstev Barać

Pošalji prijatelju na email

Komentari