Datum objave: 08. 02. 2023.

Život u gradu može predstavljati divno iskustvo za djecu. Neograničene opcije po pitanju obrazovanja, ali i pristup različitim sadržajima, poput muzeja i kazališta, pružaju djetetu vrijedne mogućnosti za učenje i razvoj te bolji osjećaj za svijet koji ga okružuje. No, život u gradu nosi i dodatne rizike, posebice po pitanju zdravlja djeteta. Zagađenje zraka, buka i pretjerani mentalni napor izazvan različitim podražajima koje proizvodi jedno urbano okruženje – sve su to izazovi s kojima se djeca u gradu trebaju nositi kako bi imala sretno i prije svega zdravo odrastanje.

U današnjem članku otkrivamo vam što sve utječe na imunitet djece te postoje li razlike između imuniteta djece u gradu i na selu.

O čemu ovisi imunitet djeteta?

Istraživanja su pokazala da su bakterije, a možda i virusi, koji uzrokuju respiratorne infekcije dio normalne mikrobiote male djece, a često su prisutni kod djece koja nemaju simptome bolesti. Zašto neka djeca uopće ne obole ili neka razviju tešku bolest nije točno poznato, a čini se da na to utječe više različitih čimbenika. Pretpostavka je da zdravlje ovisi o međuigri promjena u mikrobiomu, genetskog sklopa i okolišnih čimbenika poput prehrane, ali i poput kvalitete zraka.

Zagađenje zraka veliki je problem u urbanim područjima u kojima je gusti promet uobičajeni dio života. Znanost je tako potvrdila da djeca koja odrastaju u područjima s većom zagađenošću zraka imaju veće šanse da razviju akutnu astmu koja zahtijeva hospitalizaciju.

Osim toga, postoje dokazi kako su djeca koja odrastaju u gradu sklonija i razvoju srčanožilnih bolesti te problema sa spavanjem tijekom života.

Djeca sa sela koja odrastaju uz životinje imaju bolji imunitet

Djeca koja su odrasla daleko od grada te su od malih nogu bila izložena životinjama imaju otporniji imunosni sustav, pokazala je studija koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Ulmu. Osim toga, rezultati ove studije pokazali su kako bi djeca sa sela mogla imati i manji rizik za probleme s mentalnim zdravljem kasnije u životu.

U istraživanju je sudjelovalo 40 zdravih muškaraca dobi 20 do 40 godina od kojih je polovina svoje djetinjstvo provela na selu okružena životinjama, a polovina u velikom gradu, bez kućnih ljubimaca. Budući da je do sada već dobro poznato kako izloženost životinjama i ruralnom okolišu od najranijih dana života povoljno utječe na smanjenje rizika od razvoja alergija i astme kasnije u životu, znanstvenici su odlučili otići korak dalje i ispitati poveznicu između „imuniteta sa sela” i mentalnog zdravlja. Svaki od ispitanika dobio je zadatak održati javni govor, a potom riješiti teške matematičke zadatke. Ispitanicima su također uzeti uzorci krvi i sline.

Ostatak članka pročitajte na petica.hr.

Pošalji prijatelju na email

Komentari