Sandra Krstev Barać

Datum objave: 13. 12. 2017.

Primjena dodataka prehrani iznimno je raširena među onkološkim bolesnicima.  Prema istraživanjima, više od 50 % onkoloških bolesnika poseže za pripravcima i to najčešće bez znanja svog liječnika. 

Činjenica je da postoji biološki aktivni spojevi čija se suportivna primjena u terapiji bolesti sve češće afirmira u znanstvenim studijama. To je prije svega kontrolirana primjena vitamina D, kurkumina, betaglukana, eikozapentaenske masne kiseline i određenog ljekovitog bilja te vitaminskih pripravaka.  No, valja imati na umu da je ovo područje unosan posao zbog čega na tržištu postoji i brojne prijevare koje obećavaju spektakularna izlječenja te mogu biti opasna po zdravlje osobito ako pacijent odbija standardno liječenje posežući za tzv. čudotvornim pripravcima.

Odbor za nadriliječništvo

U SAD su prijevare na temu liječenja karcinoma posebice uzele maha pa je i osnovan tzv. Quackery odbor odnosno odbor za nadriliječništvo čiji je cilj informirati pacijente o obmanama koje su sveprisutne po raznim medijima. Među ostalim, odbor donosi informacije na što treba obratiti pažnju pacijent kada se susretne s promidžbenim materijalom novog „čudotvornog lijeka„.

Izjave poput: „nov način pomoći oboljelima od malignih bolesti“,  „čudotvorni lijek za kojeg farmaceutska industrija ne žele da znate“, „učinkovitije od kemoterapije“, „štiti dobre stanice, a ubija zloćudne“  valja odmah promatrati kritički.

Uz bombastične nazive, nerijetko su u materijalima prisutni iskustva ljudi koji su uz pomoć dotičnog pripravka čarobno izliječeni te podržavajuća izjava doktora odnosno osobe od povjerenja kojom se umjesto znanstvenih dokaza o djelotvornosti daje privid ozbiljnosti cijele priče. Ovo su samo neki od primjera zavaravanja pacijenata, a savjet je uvijek se dobro informirati na provjerenim znanstvenim izvorima.

Primjeri iz prakse

Primjer lažnog, pa i  potencijalno opasnog oglašavanja nalazimo u supstanci naziva amigdalin (vitamin B17) koji se na raznim internetskim stranicama često navodi kao lijek za karcinom. Riječ je o spoju koji se nalazi u košticama određenog voća, osobito marelica.  Amigdalin se prvi put koristio kao „čudotvorni lijek“ prije više od 100 godina u Rusiji, od kuda se priča proširila diljem svijeta pa je i pročišćeni oblik naziva Laetrile bio popularna alternativna terapija karcinoma 60ih godina prošlog stoljeća. Teorija je da se u probavnom sustavu amigdalin metabolizira do cijanida koji ubija zloćudne stanice. Osim što ova teza nema potvrdu u istraživanju na ljudima, praksa je koja može biti vrlo opasna, čak i smrtonosna.  Naime, moguća posljedica uzimanja amigdalina je, u stvari, trovanje cijanidom koje se, među ostalim, očituje mučninom, groznicom, nervozom.  Slučaj trovanja zabilježen je i ove godine u časopisu Case Reports in Emergency Medicine. Radilo se o ženi dobi 73 godina kojoj je dijagnosticiran karcinom gušterače. Karcinom je operiran, no metastazirao je na jetru i bubrege. Gospođa je odbila kemoterapiju i po savjetu naturopata požela uzimati tablete amigdalina u dozi od 1500 mg dnevno. Vrlo brzo su se razvili simptomi trovanja: mučnina, povraćanje, tahikardija, bol u trbuhu, dezorijentacija. Po primitku u bolnicu liječnici su zaključili da se radi o trovanju cijanidom te joj dali protulijek (5 g vitamina B12 intravenozno) što je brzo dovelo do povlačenja simptoma i oporavka. 

Graviola je biljka karakteristična za južnu Ameriku koja sadrži alkaloide i acetogenine, aktivne spojeve koji po navodima nekih web stranica ubijaju maligne stanice čak 12 vrsta karcinoma, a zdrave stanice ostavljaju netaknuteIn vitro i in vivo studije pokazuju određenu blagodat koja međutim nije potvrđena studijama na pacijentima s karcinomom. Dodatno, pregledna studija objavljena 2017 godine u časopisu The Annals of the New York Academy of Sciences otkriva da spojevi prisutni u gravioli djeluju neurotoksično uzrokujući simptome nalik onima kod Parkinsonove bolesti.

Jedan od značajnih primjera nadriliječništva je zasigurno liječenje soda bikarbonom.  Početak ove priče dugujemo njemačkom znastveniku Ottu Warburgu koji je postavio teoriju da tumorske stanice imaju niski pH. Posljedično, zaključak je da  je alkalizacija, kao suprotni proces, rješenje za izlječenje.  Tu u priču nastupa soda bikarbona koja povećava lužnatost organizma. No, činjenično je stanje da osim u patološkim stanjima acidoze (viška H+ iona) i alkaloze (manjka H+ iona), organizam uspijeva održati pravilni pH. Stoga i ne čudi da  ova teorija nema potvrdu u znanosti,  no zato literatura bilježi  slučajeve hospitalizacije zbog metaboličke alkaloze (stanje u kojem je pH krvi neprimjereno visok, a koje se očituje  disritmijama, grčevima mišića, neravnotežom elektrolita) uzrokovane uzimanjem neprimjerenih doza sode bikarbone u liječenju karcinoma. 

Pacijentima se savjetuje oprez
Činjenica je da je tema dodataka prehrani kod malignih bolesti pacijentima koji su u potrazi za izlječenjem izuzetno zanimljiva.  Stoga i ne čudi, njihov nekritični stav oglašavanju. Ipak, valja biti svjestan da dodaci prehrani ne podliježu strogim kriterijima procjene sigurnosti i kvalitete kao što je to slučaj kod lijekova te da se danas preko interneta može kupiti svašta i to iz neprovjerenih izvora.

Ostaje i pitanje interakcije mnogih supstanci s lijekovima, područje koje zasigurno nije dovoljno istraženo kao i nedostatak randomiziranih kliničkih studija na ovu temu.

Stoga, pripravke kod zloćudnih bolesti valja uzimati u dogovoru s liječnikom te kao potpora standardnoj terapiji, nikako kao alternativa njoj jer samo na takav način mogu imati povoljan učinak i poboljšati kvalitetu života bolesnika. 

Literatura:

  • Deng G, Cassileth B. Complementary or alternative medicine in cancer care-myths and realities. Nat Rev Clin Oncol. 2013;10(11):656-64.
  • Robotin MC, Penman AG. Integrating complementary therapies into mainstream cancer care: which way forward? Med J Aust. 2006;185(7):377-9.
  • Yang AK, He SM, Liu L, Liu JP, Wei MQ, Zhou SF. Herbal interactions with anticancer drugs: mechanistic and clinical considerations. Curr Med Chem. 2010;17(16):1635-78.
  • Deng G, Cassileth B.Integrative oncology: an overview. Am Soc Clin Oncol Educ Book. 2014:233-42.
  • Blaheta RA, Nelson K, Haferkamp A, Juengel E. Amygdalin, quackery or cure? Phytomedicine. 2016;23(4):367-76.
  • Dang T, Nguyen C, Tran PN. Physician Beware: Severe Cyanide Toxicity from Amygdalin Tablets Ingestion. Case Rep Emerg Med. 2017;2017:4289527
  • Tundis R, Xiao J, Loizzo MR. Annona species (Annonaceae): a rich source of potential antitumor agents? Ann N Y Acad Sci. 2017;1398(1):30-36.
  • Galinko LB et al. A Basic Therapy Gone Awry. Am J Crit Care. 2017;26(6):491-494.

 

 

Pošalji prijatelju na email

Komentari