Darija Vranešić Bender

Datum objave: 14. 09. 2022.

Epidemija pretilosti nažalost nije zaobišla Hrvatsku. Slično kao i u ostatku Europe, više od polovice odraslog stanovništva prekomjerne je tjelesne mase ili je pretilo. Točnije, debljinu i prekomjernu tjelesnu masu bilježimo kod 57,4 % osoba, a pretilost je prisutna u 18,7 % stanovnika Hrvatske. Pretilost je u nas češća u muškaraca (20,8 %), u odnosu na žene (16,8 %).

Uzroci debljine su multifaktorski, a uključuju složenu interakciju genetičkih, socijalnih, nutritivnih, metaboličkih, kulturoloških, endokrinoloških, psiholoških i ekonomskih čimbenika. Štoviše, posljednjih se godina fokus istraživanja proširio i na povezanost sastava mikrobiote i debljine, a u žarište interesa došla su neurofarmakološka i neurobiološka istraživanja adiktivnog ponašanja ljudi u odnosu na pojedine vrste hrane. Povrh toga, danas govorimo o obesogenom okolišu u kojemu je čovjek kontinuirano usmjeren na sjedilački način života i izložen brojnim obesogenim tvarima.

Prehrambeni unos smatra se jednom od najbitnijih komponenti u terapiji pretilosti. Pridržavanje propisanog plana prehrane može biti izazov, pa je stoga vrlo važan individualni pristup, upotreba strukturiranih planova prehrane s točno propisanim udjelima makronutrijenata i energije.

Najzdravije i najsigurnije mršavljenje je, dakako, uravnotežena prehrana sa smanjenim energetskim unosom koja zadovoljava potrebe za svim esencijalnim nutrijentima.

U kombinaciji s redovitom tjelesnom aktivnošću ovakav pristup daje kvalitetne i, što je osobito bitno, dugotrajne rezultate. Pri mršavljenju, pomoćnim sredstvima treba pristupiti razborito, posavjetovati se s liječnikom, ljekarnikom i nutricionistom prije upotrebe te nikako od njih ne očekivati revolucionarne rezultate i to bez imalo odricanja. Ipak, ako se program mršavljenja kvalitetno postavi određeni dodaci prehrani mogu biti od koristi. U nastavku slijedi pregled najčešćih aktivnih komponenti koje se koriste kao pomoć kod mršavljenja, bilo kao monosupstance ili kao složenije formulacije s više sastojaka.

L-karnitin

Jedan od najpoznatijih i najdugovječnijih dodataka prehrani koji se koristi u svrhu smanjenja tjelesne mase je dipeptid L-karnitin. Njegova osnovna funkcija u tijelu je transport dugolančanih masnih kiselina u mitohondrije, gdje započinje beta oksidacija masnih kiselina i proizvodnja energije. L-karnitin na taj način povećava korištenje masti kao izvora energije. To sprječava akumulaciju masti, posebno u srčanom mišiću, jetri i skeletnim mišićima. L-karnitin smanjuje zdravstvene tegobe uzrokovane lošim metabolizmom masti, inhibira nastanak alkoholom uzrokovane masne jetre i smanjuje opasnost pojave bolesti srca. Valja imati na umu da uzimanje L-karnitina u obliku dodatka prehrani bez, poglavito, aerobne tjelesne aktivnosti ne daje značajne rezultate, pa je njegova samostalna primjena, bez kvalitetnog programa vježbanja, znatno manje učinkovita. S druge pak strane, ako program mršavljenja uz plan prehrane uključuje tjelesnu aktivnost, L –karnitin postaje jedan od prvih izbora za učinkovitije mršavljenje.

Potencijalni pozitivni učinci karnitina primjećeni su pri relativno visokim dozama stoga bi oni koji se odluče koristiti L-karnitin u obliku dodatka prehrani trebali uzimati najmanje 500 mg ove tvari, najmanje dva puta dnevno. Smatra se da je otpimalan unos za ispoljavanje pozitivnih učinaka 1-2 g L-karnitina dnevno.

L-karnitin je vrlo siguran dodatak prehrani, bez registriranih toksičnih učinaka i čest je sastojak formula za mršavljenje, ali i pripravaka za plodnost muškaraca.

Nadalje, dobro su poznati i drugi učinci L-karnitina u rekreativnom i profesionalnom sportu. Kontinuirana primjena l-karnitina utječe na bolju sportsku izvedbu i brži oporavak nakon tjelesne aktivnosti. Ergogeni učinak objašnjen je dvostrukom ulogom L-karnitina: čuva glikogen pri aktivnosti niskog inteziteta i smanjuje akumulaciju laktata pri aktivnosti visokog inteziteta što ukazuje na bolje iskorištenje glukoze.

Konjugirana linolna kiselina (CLA)

Druga supstanca koja već dugi niz godina privlači pažnju konzumenata i stručnjaka je konjugirana linolna kiselina - CLA. Ova višestruko nezasićena masna kiselina prirodno se nalazi u mlijeku, siru, mesu, najviše je ima u govedini, a nalazimo je i u janjetini, teletini, te u manjim količinama u svinjetini, piletini i puretini. O učinkovitosti i sigurnosti ove supstance svjedoče brojne kliničke studije koje su provedene proteklih godina. Meta-analiza provedenih studija objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition navodi da dnevna doza CLA od 3,2 g u obliku dodataka prehrani tijekom 6 mjeseci rezultira značajnijim smanjenjem udjela tjelesnog masnog tkiva u usporedbi s placebom. I CLA je dobro poznata supstanca u svijetu sporta, a najčešće se razmatra kroz učinke smanjenja tjelesne masti i poboljšanja sportske izvedbe. Nadalje, studije su pokazale i povoljan utjecaj na lipidni profil, protuupalne učinke, utjecaj na oksidativni stres i signale puteve inzulina, a smatra se da svi ti mehanizmi sinergijski doprinose poboljšanju sastava tijela i energijskom metabolizmu. Štoviše, studije provedene na životinjama pokazale su da CLA povećava koštanu masu i ima povoljan učinak na imunitet i blagotvorno djelovanje kod dijabetesa.

Nekoliko kliničkih studija promatralo je promjene u sastavu tijela prilikom primjene CLA s ili bez tjelesne aktivnosti. Blankson i suradnici pokazali su kako CLA može smanjiti udio masnoga tkiva u ispitanika tijekom 12 mjeseci primjene CLA, te povećati udio nemasne tjelesne mase. Učinak nije ništa izraženiji u dozama većim od 3,4g CLA dnevno te se smatra da povećanje doze iznad te vrijednosti nije potrebno.  

Gaullier i suradnici proveli su dugotrajno, 24 – mjesečno dvostruko slijepo placebom kontrolirano istraživanje tijekom kojeg su ispitanicima davali ukupno 4,5g CLA. Tijekom ovoga razdoblja ispitanici su pokazali dobru podnošljivost primijenjene aktivne tvari te je dokazan učinak  smanjenja tjelesne masti u ispitanika s prekomjernom tjelesnom masom te su dugoročno zadržali postignutu poželjnu tjelesnu masu.  

Većina studija provedena je uz korištenje dva predominantna izomera, 9-cis, 11-trans i 10-trans, 12-cis, u jednakim omjerima. Dnevne doze bile su u rasponu 3 do 6 g/dan, i te su količine pokazale dobar sigurnosni profil i primjerenu podnošljivost. Budući da se CLA prirodno nalazi u hrani, gotovo da nema neželjenih popratnih pojava, a u rijetkim slučajevima i povišenim dozama može uzrokovati želučane tegobe, mučninu i proljev.

Zelena kava

Svetol® je zaštićeni naziv za ekstrakt ploda zelene kave (Coffea canephora robusta Pierre) za kojeg je klinički dokazano da djeluje pozitivno na smanjenje tjelesne mase i udjela masnog tkiva. Svetol® se dobiva iz neprženih zrna kave vrste Robusta i za razliku od pržene kave obiluje aktivnim supstancama, prvenstveno klorogeničnom kiselinom te kafeinskom i kininskom kiselinom. Prženjem kave na visokim temperaturama dolazi do razgradnje korisnih aktivnih spojeva koji se nalaze u zelenom zrnu, posebno klorogenične kiseline čiji gubitak prženjem iznosi čak 70 %. Stoga se za proizvodnju Svetola upotrebljavaju nepržena zrna zelena kave koja su zadržala aktivne supstance. Svetol®, također, ne sadrži sastojke kave koji mogu imati nepoželjan učinak poput kofeina, kafestola i kahveola.

Blagotvorni učinci Svetol®-a odnose se na poboljšanu regulaciju razine glukoze u krvi, smanjenje indeksa tjelesne mase, povećanje omjera mišićne mase/masnog tkiva te antioksidacijska svojstva.

Mehanizam djelovanja počiva na djelovanju klorogenične kiseline koja može inhibirati aktivnost jetrene glukoza-6-fosfataze, enzima koji omogućuje otpuštanje glukoze u krv. Na taj način su rezerve glikogena nedostupne za proizvodnju energije, a tijelo se potiče na sagorijevanje masti kako bi dobilo energiju.

Klinička ispitivanja pokazuju da Svetol® može modulirati metabolizam glukoze inhibicijom glukoza-6-fosfataze čime se pokreće mobiliziranje uskladištenih masnih rezervi te smanjuje tjelesna masa i oblikuje tijelo. Neželjene popratne pojave nisu poznate.

Zeleni čaj i aktivna komponenta EGCG

Poznat već tisućama godina, porijeklom iz Kine i Indije, zeleni čaj samo je jedna od nekoliko vrsta čaja koje se dobivaju preradom listova biljke po imenu Camelia Sinensis. Naime, ovisno o stupnju oksidacije, odnosno razini enzimskih procesa koji se odvijaju u listovima biljke nakon branja konačni proizvod procesa biva bijeli, zeleni ili crni čaj. Kako bi se proizveo zeleni čaj, svježe ubrani listovi se ubrzo nakon branja pare da bi se inaktivirali enzimi i na taj način spriječila fermentacija. Upravo zbog te minimalne obrade zeleni čaj sadrži velike količine farmakološki aktivnih sastojaka polifenola - katehina ima višestruko blagotvorno djelovanje na zdravlje.

Ekstrakti zelenog čaja, odnosno konkretnije ekstrakti katehina dostupni u obliku dodataka prehrani pokazuju višestruki zdravstveni potencijal. Znanstvenici su otkrili i zašto je tome tako. Naime, pokazalo se da katehini imaju izvrsnu bioraspoloživost kada se unose kao dio inkapsuliranog esktrakta zelenog čaja. Primjerice, vrsta katehina iz zelenog čaja epigalokatehin-3-galat (EGCG) ima impresivna fotoprotektivna svojstva, odnosno posjeduje zaštitnu ulogu na razorni utjecaj štetnih sunčevih zraka. Isti ekstrakt zelenog čaja, EGCG, pokazao se korisnim i u prevenciji gastrointestinalnih poremećaja, kardiovaskularnih i malignih bolesti, a ujedno potiče imunitet i detoksikaciju.

Ipak, najveći interes izazvalo je otkriće da EGCG djeluje na smanjenje tjelesne mase. Naime, pokazalo se da EGCG povećava potrošnju energije potrebne za probavu, apsorpciju i metabolizam hrane. U prilog tome govori istraživanje na ljudima objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition koje je utvrdilo povećanje od 4% u cjelodnevnoj energetskoj potrošnji tijekom unosa ekstrakta zelenog čaja koji je najvećim djelom sadržavao EGCG.

Meta-analiza iz 2017. godine pokušala je sažeti dosadašnja saznanja o djelovanju EGCG na sastav tijela i tjelesnu masu i pokazala značajne razlike među studijama. Ipak, u zaključku navode kako dnevne doze ekstrakta zelenog čaja između 100 i 460 mg/dan pokazuju učinak na smanjenje tjelesne masti i tjelesne mase u intervencijskim razdobljima od 12 tjedana i više.

 

Kapsaicin

Kapsaicin je specifična tvar i sastavni dio plodova roda Capsicum kojemu pripada paprika, a daje karakterističnu ljutinu plodovima. Ova aktivna tvar djeluje ljekovito djelovanje jer djeluje antiseptički, a u probavnom sustavu sprječava rast nepoželjnih bakterija i poboljšava probavu hrane draženjem sluzokože crijeva. Kapsaicin se istražuje i u brojnim područjima te se polažu nade u primjenu kod artritisa, prevenciju infekcije H.pylori, suvišnih kilograma, a novija istraživanja kapsaicin su povezala s nižim mortalitetom i dugovječnosti.

U istraživanju, objavljenom prije nekoliko godina u časopisu Physiology & Behavior, ispitivan je učinak jednog grama sušene i mljevene ljute paprike. Rezultati su pokazali kako unos ljute paprike povećava tjelesnu temperaturu, a time i termogenezu i energijsku potrošnju.

Smatra se da je mehanizam djelovanja kapsaicina na indukciju gubitka tjelesne mase temeljen na aktivaciji specifičnih receptora kationskih kanala (TRPV1) što rezultira povećanjem intracelularne koncentracije kalcija i poticanjem simpatikusa. Osim toga, kapsaicin izravno djeluje na potrošnju energije aktivacijom smeđeg adipoznog tkiva. Nadalje, utječe i na kontrolu inzulina, te tako osim na pretilost polučuje pozitivne učinke i na dijabetes i kardiovaskularne bolesti.

Krom

Krom također potiče aktivnost inzulina, hormona s ključnom ulogom u metabolizmu i skladištenju ugljikohidrata, masti i proteina u tijelu. Smatra se da krom pospješuje vezanje  inzulina na receptore i na taj način potiče stanice da prime glukozu i iskoriste je za stvaranje energije. Samim time, krom ima ulogu u  održavanju normalne razine šećera u krvi. Iskorištenje glukoze iz krvotoka važno je i za pravilan rad mišića.  Vjeruje se da krom može sudjelovati i u metabolizmu kolesterola, što znači da ima ulogu i u održavanju normalne razine kolesterola u krvi.

Pomanjkanje kroma uzrokuje inzulinsku rezistenciju koju često prati debljina te poremećaje u metabolizmu lipida koje je moguće poboljšati uzimanjem kroma u obliku dodatka prehrani.

Krom je u većim količinama prisutan u pivskom kvascu, cjelovitim žitaricama, luku, rajčici a preporučeni dnevni unos iznosi 40 µg. Istraživanja pokazuju da velik broj ljudi ne unosi dovoljno kroma prehranom budući da se metodama prerade namirnice uklanja krom. Problemu manjka pridonosi i činjenica da krom iz hrane općenito ima nisku bioraspoloživost. Stoga nadopuna putem dodataka prehrani može biti dobra ideja.  

Zašto je multivitaminski pripravak poželjan uz dijetu za mršavljenje?

Stručnjaci su suglasni da gotovo sve popularne dijete za mršavljenje (dijete koje naglašavaju intervencije u omjere ugljikohidrata, proteina ili masti) dovode do stvaranja nedostataka važnih vitamina i minerala u organizmu, poglavito vitamina A i C, B1 te željeza i kalcija. Dijeta koju karakterizira nizak ukupni unos energije često je manjkava na unosu folata, vitamina B6, magnezija i cinka. U svakom slučaju, kvalitetan multivitaminsko – mineralni pripravak bi prilikom bilo kakvog pokušaja mršavljenja trebao činiti osnovu koja treba sadržavati sve vitamine i minerale kako bi se spriječila pojava deficita.

Osim što služe kao nadopuna prehrane, multivitaminsko – mineralni dodaci prehrani mogu pomoći lakše izgubiti višak kilograma. Dvije studije objavljene u znanstvenom časopisu British Journal of Nutrition govore u prilog njihovoj korisnosti kod mršavljenja. Rezultati prve studije ukazuju kako muškarci koji uzimaju multivitaminske dodatke prehrani imaju nižu tjelesnu masu, niži udio masnog tkiva i niži indeks tjelesne mase od onih koji to ne čine. Slični su rezultati utvrđeni i među ženama, no žene koje su uzimale dodatke prehrani su zamijetile i slabiji intenzitet osjećaja gladi. U drugoj su studiji pretili ispitanici stavljeni na energetsko restriktivnu dijetu tijekom razdoblja od 15 tjedana. Podijeljeni su u dvije skupine gdje je prva skupina dobivala multivitaminsko - mineralne suplemente dok je druga primala placebo. Iako nije utvrđena statistički značajna razlika u izgubljenim kilogramima između dviju skupina, u žena koje su dobivale dodatke prehrani utvrđeno je smanjenje apetita.

Valja napomenuti kako istraživanja ukazuju da su multivitaminsko-mineralni dodaci prehrani nužni pretilim osobama bilo da se pridržavaju restrikcijske dijete ili ne, jer se pokazalo da im je često prehrana manjkava na ključnim nutrijentima.

Mudra strategija uz dijetu za mršavljenje je uključivanje multivitaminsko-mineralnog dodatka prehrani kao saveznika u mršavljenju jer osigurava organizmu važne nutrijente, a može pomoći i kod samog smanjivanja tjelesne mase.

Literatura:

  • Blankson H, Stakkestad JA, Fagertun H, Thom E, Wadstein J, Gudmundsen O. Conjugated linoleic acid reduces body fat mass in overweight and obese humans.J Nutr. 2000;130(12):2943-8.
  • Fielding, Roger et al. L-Carnitine Supplementation in Recovery after Exercise. Nutrients 2018; 10.3: 349. 
  • Flanagan J, Bily A, Rolland Y, Roller M.Lipolytic activity of Svetol®, a decaffeinated green coffee bean extract.Phytother Res. 2014;28(6):946-8.
  • Gaullier JM, Halse J, Hoye K, Kristiansen K, Fafertun H, Vik H, et al. Supplementation with conjugated linoleic acid for 24 months is well tolerated by and reduces body fat mass in healthy, overweight humans. J Nutr. 2005;135:778–84.
  • Henry-Vitrac C, Ibarra A, Roller M, Mérillon JM, Vitrac X. Contribution of chlorogenic acids to the inhibition of human hepatic glucose-6-phosphatase activity in vitro by Svetol, a standardized decaffeinated green coffee extract.J Agric Food Chem. 2010;14;58(7):4141-4.
  • Ho L, Varghese M, Wang J, Zhao W, Chen F, Knable LA, Ferruzzi M, Pasinetti GM.Dietary supplementation with decaffeinated green coffee improves diet-induced insulin resistance and brain energy metabolism in mice.Nutr Neurosci. 2012;15(1):37-45.
  • Jaworowska A, Bazylak G. Dietary intake and body composition of female students in relation with their dieting practices and residential status. Adv Med Sci. 2007;52:240-5.
  • Lehnen TE, da Silva MR, Camacho A, Marcadenti A, Lehnen AM. A review on effects of conjugated linoleic fatty acid (CLA) upon body composition and energetic metabolism.J Int Soc Sports Nutr. 2015; 17;12:36.
  • Major GC, Doucet E, Jacqmain M, St-Onge M, Bouchard C, Tremblay A. Multivitamin and dietary supplements, body weight and appetite: results from a cross-sectional and a randomised double-blind placebo-controlled study. Br J Nutr. 2008;99(5):1157-67.
  • Office of Dietary Supplements. Dietary Supplement Fact Sheet: Carnitine http://ods.od.nih.gov/factsheets/Carnitine-HealthProfessional/
  • Office of Dietary Supplements. Dietary Supplement Fact Sheet: Chromium http://ods.od.nih.gov/factsheets/Chromium-HealthProfessional/
  • Varghese S, Kubatka P, Rodrigo L, Gazdikova K, Caprnda M, Fedotova J, Zulli A, Kruzliak P, Büsselberg D.Chili pepper as a body weight-loss food.Int J Food Sci Nutr. 2017;68(4):392-401.
  • Vázquez Cisneros LC, López-Uriarte P, López-Espinoza A, Navarro Meza M, Espinoza-Gallardo AC, Guzmán Aburto MB. Effects of green tea and its epigallocatechin (EGCG) content on body weight and fat mass in humans: a systematic review. Nutr Hosp. 2017; 5;34(3):731-737.
  • Venables MC, Hulston CJ, Cox HR, Jeukendrup AE.Green tea extract ingestion, fat oxidation, and glucose tolerance in healthy humans. Am J Clin Nutr. 2008 Mar;87(3):778-84.
  • Wall BT, Stephens FB, Constantin-Teodosiu D, Marimuthu K, Macdonald IA, Greenhaff PL.  Chronic oral ingestion of L-carnitine and carbohydrate increases muscle carnitine content and alters muscle fuel metabolism during exercise in humans. J Physiol. 2011; 589(Pt 4):963-73.
  • Whigham LD, Watras AC, Schoeller DA. Efficacy of conjugated linoleic acid for reducing fat mass: a meta-analysis in humans.Am J Clin Nutr. 2007;85(5):1203-11.
Pošalji prijatelju na email

Komentari