Tena Škunca

Datum objave: 26. 04. 2022.

Polineuropatija predstavlja skupinu simptoma koji nastaju kao posljedica oštećenja perifernih živaca, odnosno onih živaca koji se nalaze izvan mozga i leđne moždine. Ova skupina živaca ima ulogu u prijenosu osjeta do mozga te kontroli pokreta ruku i nogu, ali i mokraćnog mjehura te crijeva.

Polineuropatija se prepoznaje po specifičnim osjećajima u rukama i nogama, kao što su:

  • osjećaj trnaca
  • osjećaj pečenja ili topline
  • obamrlost
  • slabost
  • osjećaj nelagode ili bol
  • smanjena sposobnost osjeta toplog i hladnog
  • grčevi u stopalima

Što uzrokuje polineuropatiju?

Kada govorimo o polineuropatiji u onkoloških bolesnika, glavnim uzrokom smatra se sam način liječenja maligne bolesti, odnosno kemoterapija, a ponekad i radioterapija. Polineuropatija uzrokovana kemoterapijom vrlo česta je nuspojava uzrokovana korištenjem različitih antineoplastičnih lijekova, a statistike pokazuju kako će otprilike 30 – 40% osoba na kemoterapiji razviti ovu ozbiljnu nuspojavu.

Učestalost pojave i ozbiljnost polineuropatije u onkoloških bolesnika varira ovisno o vrsti antineoplastičnih agensa koji se koriste, kumulativnoj dozi lijeka, trajanju izloženosti kemoterapiji, rasporedu kemoterapije te kombinaciji različitih agensa koji se koriste u liječenju maligne bolesti.

Polineuropatija može značajno narušiti kvalitetu života, a važno je spomenuti kako simptomi polineuropatije, nažalost, mogu ostati i nekoliko godina nakon liječenja te se povezuju s povećanim rizikom od padova. U istraživanju koje je 2019. godine objavljeno u časopisu Breast Care, 80% ispitanika je simptome polineuropatije osjećalo do dvije godine nakon završetka liječenja, od čega je 25% njih osjećalo teže simptome, kao što je obamrlost ruku i nogu. 

Kako se polineuropatija liječi?

Kada govorimo o prevenciji i liječenju polineuropatije, do danas još uvijek nije otkriven adekvatan lijek koji bi na učinkovit način mogao spriječiti ili izliječiti ovu nuspojavu. Međutim, znanstvena istraživanja bilježe kako se u kliničkoj praksi vrlo često propisuje uzimanje vitamina B skupine. Također, postoje istraživanja koja su pokazala pozitivne učinke palmitoiletanolamida (specifičnog derivata masne kiseline) u ovih bolesnika. 

Ostatak teksta pročitajte na nijeFRKA.hr

Pošalji prijatelju na email

Komentari