Datum objave: 27. 10. 2006.

Sudeći prema nedavno objavljenom radu u Journal of the American College of Nutrition, nema znanstveno opravdanog razloga za izbjegavanje mlijeka kod simptoma prehlade ili peludne alergije.

Točno je da mlijeko i mliječni proizvodi privremeno oblažu usta i jezik filmom, kojeg mnogi pogrešno nazivaju sluz; mlijeko i mliječni proizvodi ne potiču proizvodnju sluzi i ne pogoršavaju simptome prehlade i alergija.

Odakle ovaj mit? Znanstvenici smatraju da je pogrešno uvjerenje kako mlijeko potiče stvaranje sluzi poteklo iz Rasprave o astmi iz XII stoljeća koju je napisao židovski liječnik Moses Maimonides. Istraživanja pokazuju da je ovo mišljenje preživjelo do današnjih dana, čak i među liječnicima, od kojih neki još uvijek preporučuju pacijentima izbjegavati mlijeko kod prehlade, astme ili alergije.

Ovim problemom su se posebno pozabavili Australci: u jednom istraživanju s 60 dobrovoljaca namjerno zaraženih virusom gripe količina izvaganog (da, izvaganog) nazalnog sekreta nije bila u korelaciji s konzumiranjem mliječnih proizvoda.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alergija, mlijeko, prehlada,

Komentari